Menu
totaalpartner in business

Jan Toet vertrouwt op expertise van Stolp

02 april 2017
Beste Echte Bakker van Nederland word je niet zomaar. Dat vraagt om fantastische medewerkers in winkel en bakkerij én om de allerbeste kwaliteit grondstoffen. Daarom kiest Jan Toet uit Apeldoorn voor noten en zuidvruchten van Stolp International. “Samen maken wij de verwachtingen van onze klanten waar.”

door Linda van ’t Land

Het is tijdens een ondernemersreis van Beko in de jaren tachtig, dat zijn ouders geïnspireerd raken door opvallende kindertaarten. “Ze kwamen thuis met een map vol foto’s en zeiden: ‘Dat gaan wij ook doen’”, herinnert Jan Toet zich. “Die taarten, met foto’s en 3D-figuren, zijn altijd populair gebleven in ons assortiment. Tegenwoordig verkopen we er zo’n 55 per weekend en circa 125 per week. Allang niet meer alleen aan kinderen; we maken ze ook voor bedrijven. Dan dienen ze bijvoorbeeld als bedankje wanneer iemand een auto koopt of vormen met het bedrijfslogo erop een smakelijk relatiegeschenk.”

Echte Bakker Toet, opgericht in 1976, is inmiddels in handen van de tweede generatie en heeft twee vestigingspunten. Hun specialiteit? “We staan voor een constante kwaliteit”, aldus Jan Toet. En dat is in de sector niet onopgemerkt gebleven. Afgelopen januari werd het bedrijf uitgeroepen tot Beste Echte Bakker van Nederland. De score werd toegekend op basis van zeventien productkeuringen door het Nederlands Bakkerij Centrum en een bezoek van een mysteryshopper in de winkel. “Deze titel is een enorme opsteker voor ons team”, vindt Toet. “Wij hebben hier topsporters staan, die iedere dag weer voor het maximaal haalbare gaan. Ik ben echt waanzinnig trots op ons team.”

Krenten en rozijnen

Sinds de verkiezing heeft Echte Bakker Toet veel nieuwe klanten mogen verwelkomen. Velen van hen zijn ook gebleven, wat heeft geresulteerd in een flinke omzetstijging. Toet beseft dat je dat met alleen goede medewerkers niet redt. Ook de keuze voor grondstoffen is cruciaal in een bedrijf als het zijne. “Kwaliteit gaat bij mij boven alles. Dat begint al bij de juiste ingrediënten.” Zijn noten, krenten en rozijnen koopt hij in bij Stolp International, een zusterbedrijf van Beko Groothandel. “Zodra de nieuwe oogst er is in september of oktober, ga ik naar het bedrijf toe om met name de krenten en rozijnen zelf te beoordelen. Ik let op het uiterlijk, de smaak en de prijs, hoewel die laatste voor mij beslist niet leidend is. Ik wil de allerbeste zuidvruchten, onder andere voor mijn oliebollen. We bakken er rond de jaarwisseling zo’n 72.000.”

Toet waardeert de jaarlijkse ontvangst bij Stolp International in Bunschoten zeer. “Stolp is marktleider op het gebied van zuidvruchten en heeft ook als eerste de nieuwe oogst in huis. Ze adviseren je goed over de verschillende soorten en laten je diverse monsters proeven en bekijken.” Rozijnen komen onder andere uit Turkije, Iran, Australië, Chili en Zuid-Afrika. “Twee jaar terug is er een grote hagelstorm geweest in Turkije. Dat zag je duidelijk terug in de oogst. Ik heb toen voor een andere oorsprong dan Turkije gekozen.”

Wanneer hij eenmaal zijn keuze heeft gemaakt, legt Toet zijn bestelling voor het gehele jaar vast. “Stolp bewaart de voorraad, maar verzekert mij op die manier van een constante kwaliteit. Wij krijgen het gehele jaar via Beko Groothandel gegarandeerd uit dezelfde oogst geleverd.”

Innovatie

Tijdens Bakkersvak 2017 in Rosmalen heeft Toet kennis genomen van de nieuwste ontwikkelingen bij Stolp International. “Ze gaan noten nu in emmers leveren van zes kilogram. Dat is beter voor de versheid, want er komt minder zuurstof bij. Daarnaast zijn de emmers gemakkelijker in gebruik. Zo blijven ook zij steeds bezig met innovaties. Dat waardeer ik. Het past bij mijn streven naar de allerbeste kwaliteit.” Ook de goede klantrelatie die Stolp International met hem opbouwt via persoonlijke bezoekjes en telefonisch contact, wordt door Toet op waarde geschat. “Net als stabiliteit in mijn productie vind ik stabiele relaties met mijn leveranciers heel plezierig. Stolp maakt waar wat zij belooft.”

Toet vertrouwt volledig op de expertise van zijn leverancier. “Het advies en de begeleiding vanuit Stolp International zijn voor mij leidend. Daar geldt wat mij betreft: schoenmaker, blijf bij je leest. Ik ben bakker, geen zuidvruchtenhandelaar. De inkoop van de beste krenten, noten en rozijnen ter wereld laat ik met een gerust hart aan hen over. Ieder zijn vak!”

Ook interessant om te lezen

  Lid in beeld
  Alexander Bekkers houdt de kwaliteit van het assortiment nauwlettend in de gaten. "Er is veel meer mogelijk dan je denkt"
  Lid in beeld
  stolp international
  Stolp International
  De kwaliteitscertificering is uitgebreid met IFS Broker, IFS Logistics op higher level en BRC Storage & Distribution op A level.
  stolp international
  Lid in beeld
  Bakkerij Hilvers werkt graag samen met Stolp. “Ze leveren bij ons krenten en rozijnen, maar ook andere producten."
  Lid in beeld
  stolp international