Menu
totaalpartner in business

Aike Hilvers blij met persoonlijk aanspreekpunt

21 september 2017

‘Goede resultaten Stolp zijn positief voor Beko-leden’

“Ik kan niet eens brood bakken”, zegt Aike Hilvers, de man die als algemeen directeur aan het roer staat van Bakkerij Hilvers: een familiebedrijf met veertien winkels in Arnhem en omstreken, dat dit jaar haar 250-jarig bestaan viert. “Ik heb een economische achtergrond. Maar juist het feit dat ik dit bedrijf samen met mijn broer en zus run, ieder met onze eigen specialisaties, maakt ons sterk. En de vierde generatie is in aantocht.”

door Linda van ’t Land

Bakkerij Hilvers is het oudste bedrijf, dat is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel in Arnhem. Het 250-jarig bestaan wordt dit jaar groots gevierd met allerhande activiteiten. “Het kost veel energie, maar is wel erg leuk”, aldus algemeen directeur Aike Hilvers. Samen met zijn zus Wilma (directeur Verkoop) en hun broer André (directeur Productie & Techniek) vormt hij het managementteam. “We hebben de taken onderling goed verdeeld. Eens per drie weken vergaderen we twee uurtjes op maandagochtend. Dan bespreken we waarmee iedereen zich bezighoudt, welke uitdagingen eraan komen en wat er allemaal op de planning staat. Deze vergaderingen laten we notuleren door een secretaresse, zodat onze afspraken en actiepunten altijd zwart op wit staan. Daarna gaan we allemaal weer ons eigen gang. Het komt voor dat we elkaar binnen het bedrijf dagenlang niet zien.”

Externe hulptroepen

Daar waar de familie minder sterk is, wordt extern hulp ingeroepen. “We werken veel samen met ZZP’ers”, vertelt Aike. “Een communicatiedame maakt voor ons flyers en folders. Ook houdt zij de website bij en vraagt nu en dan om filmpjes voor social media. Daarnaast laten we een externe adviseur economische berekeningen maken van onze ‘big data’. Zo kunnen we tijdig signaleren welke producten eventueel een prijsverhoging nodig hebben, bijvoorbeeld wanneer de boterprijs blijft stijgen of we de noten duur moeten inkopen. Juist het feit dat we hulp van buitenaf inroepen voor zaken die we zelf minder goed kunnen of niet zo leuk vinden, geeft ons al zoveel jaren bestaansrecht.”

De blik van en naar buiten is voor Bakkerij Hilvers heel belangrijk. “We voelen ons betrokken bij de maatschappij en doen veel voor de samenleving. Daarmee verbreed je je horizon en kennis. Het maakt je niet alleen een wijzer, maar ook rijker mens.” Mede daarom is voor de aanstormende vierde generatie Wouter Hilvers, zoon van André, een jaar de tijd vrijgemaakt sinds hij dit voorjaar afstudeerde aan de Vakschool Wageningen. In dit jaar mag hij zich vrijelijk oriënteren binnen en buiten de bakkerijbranche om kennis en ervaring op te doen. Onlangs liep hij een week mee bij Stolp International in Bunschoten. “Hij heeft zijn ogen uitgekeken”, lacht oom Aike. “Eén ding wist hij na afloop in elk geval heel zeker: hij wil nóóit een kantoorbaan.”

Maar Wouter leert nog veel meer bij leverancier Stolp. “Vooral van de kwaliteitscontrole die binnen het bedrijf wordt toegepast, was hij erg onder de indruk”, weet Aike. “Hij had niet gedacht dat zo’n week zó leerzaam kon zijn.” De Arnhemse bakkerij waardeert het zeer dat Stolp de deuren voor de toekomstige ondernemersgeneratie heeft geopend. “Het is zo belangrijk om te vertellen wat je doet! Daarvoor maken we allemaal al snel te weinig tijd. Heel leuk dat Stolp die tijd en moeite wel heeft genomen.”

Coöperatieve gedachte

Stolp International is voor Aike bepaald geen onbekend bedrijf. Naast zijn werkzaamheden in het familiebedrijf zet hij zich namelijk sinds 2012 ook in als bestuurslid van Beko Coöperatie en is voorzitter van de regio Beko Zuid. “Voorheen waren de diverse Beko-bedrijven verdeeld onder de bestuursleden. Toen zat Stolp in mijn portefeuille en kwam ik er zeker vier tot zes keer per jaar. Ik hielp de directie bij het opstellen van begrotingen en doelstellingen, dus ken het bedrijf goed.”

Wat veel bakkers volgens Aike niet weten, is dat Stolp niet alleen krenten, rozijnen, noten en zuidvruchten aan het ambacht levert. “Stolp International heeft ook zeer grote retailklanten, zoals bijvoorbeeld Aldi. Het is een van de redenen dat Stolp als Beko-bedrijf nog altijd onder eigen naam opereert. Ook de resultaten die zij binnen de retail boeken, komen uiteindelijk ten goede aan de Beko-leden. Dat is het mooie van een coöperatie.”

Roggeknar

Zelf werkt Bakkerij Hilvers graag samen met Stolp. “Ze leveren bij ons natuurlijk krenten en rozijnen, maar ook bijvoorbeeld hazelnoten en amandelen of pompoen- en zonnebloempitten. Hun ingrediënten gebruiken we onder andere voor een hardloper in ons assortiment: de roggeknar. Dit is een heel donker notenbrood, dat we in een verpakking van zeven plakjes verkopen.”

Direct aanspreekpunt

Sinds een jaar maakt Bakkerij Hilvers gebruik van de optie tot voorinkoop. “Hierdoor betalen wij een vaste prijs voor bijvoorbeeld onze krenten en rozijnen, zodat wij nauwkeurig kunnen calculeren”, legt Aike uit. “We spreken met Stolp een minimale afname af tegen een vaste prijs. Dit geeft Stolp zekerheid van afname en wij weten precies wat het ons gaat kosten. Net zoals we dat al gewend zijn met onze meel en bloem.” Complimenten zijn er vanuit Bakkerij Hilvers voor Menno Neutel: het vaste aanspreekpunt voor ambachtelijke bakkers binnen Stolp. “Mede door de komst van Menno zijn dit soort zaken positief veranderd”, vindt Aike. “Het is echt een aanwinst dat er in zijn persoon een direct aanspreekpunt binnen het bedrijf is voor Beko-leden. Mijn broer André heeft veel contact met hem en dit verloopt erg plezierig. Op naar de volgende 250 jaar!”

Ook interessant om te lezen

  Lid in beeld
  Alexander Bekkers houdt de kwaliteit van het assortiment nauwlettend in de gaten. "Er is veel meer mogelijk dan je denkt"
  Lid in beeld
  stolp international
  Stolp International
  De kwaliteitscertificering is uitgebreid met IFS Broker, IFS Logistics op higher level en BRC Storage & Distribution op A level.
  stolp international
  Lid in beeld
  ‘Ik ben bakker, geen zuidvruchtenhandelaar’. Daarom kiest Jan Toet uit Apeldoorn voor Stolp International.
  Lid in beeld
  stolp international