Menu
totaalpartner in business
Metaalunievoorwaarden 2025 - nieuw

Metaalunievoorwaarden 2025 - nieuw

11 December 2024


METAALUNIEVOORWAARDEN 2025
Met ingang van 1 januari 2025 maakt Beko Techniek gebruik van de Metaalunievoorwaarden 2025, uitgegeven door de Metaalunie, waarvan Beko Techniek lid is. De Metaalunievoorwaarden worden af en toe aangepast. Dat wordt gedaan om u, en ook ons, zo goed mogelijk te blijven beschermen. Er wordt rekening gehouden met belangrijke uitspraken van rechters die er zijn geweest en nieuwe wetten die zijn ingevoerd. De Metaalunievoorwaarden 2025 worden door de Metaalunie op 1 januari 2025 gedeponeerd bij de rechtbank van Rotterdam. 

Wat is er veranderd en waarom? 
Een overzicht van de belangrijkste veranderingen die ten opzichte van 2019 zijn doorgevoerd vindt u hieronder.

Artikel 2.1 | Een aanbod herroepen
Aan dit artikel is toegevoegd dat de opdrachtnemer óók aanbiedingen waarin een geldigheidstermijn is opgenomen mag herroepen. Eerst mocht hij alleen aanbiedingen zonder geldigheidstermijn herroepen. Het herroepen van een aanbod betekent trouwens dat het komt te vervallen.

Artikel 4.3 | Waarschuwingsplicht
In artikel 4.3 is opgenomen dat opdrachtnemer niet verplicht is om te waarschuwen voor onjuistheden in o.a. de opdracht en tekeningen en berekeningen die de opdrachtgever aan de opdrachtnemer heeft verstrekt. Hij hoeft hier ook geen zelfstandig onderzoek naar te doen. Hiermee is afgeweken van de wet, waarin wél een waarschuwingsplicht voor opdrachtnemer is opgenomen.

Artikel 6.3 | (Vervoers)documenten
Soms heeft de opdrachtnemer (vervoers)documenten nodig die niet hij, maar de klant in bezit heeft. In artikel 6.3 is nu geregeld dat de klant verplicht is deze documenten aan de opdrachtnemer af te geven. Deze verplichting is nieuw.

Artikel 8.2 | Overmacht
In dit artikel zijn meer voorbeelden genoemd van situaties die overmacht opleveren, waaronder: storingen in de levering van energie, uitbraken van infectieziekten en een personeelstekort.

Artikel 11.2 | Opleverdossier
Op 1 januari 2024 is de Wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen ingevoerd. Deze wet verplicht opdrachtnemers in veel gevallen om een opleverdossier aan de klant aan te leveren. Het is toegestaan om iets anders af te spreken en daarom hebben wij in 11.2 geregeld dat de opdrachtnemer niet standaard verplicht is zo’n dossier aan te leveren.

Artikel 12.3 | Aansprakelijkheid
In dit artikel is verduidelijkt dat als een opdrachtnemer géén aansprakelijkheidsverzekering heeft of als deze niets uitkeert hij 15% van de totale opdrachtsom als schadevergoeding aan de klant moet betalen.

Artikel 12.4 | Aansprakelijkheid
In dit artikel zijn meer voorbeelden genoemd van gevolgschade. Daarnaast is opgenomen dat schade aan of veroorzaakt door of met materieel (zoals een heftruck) dat aan opdrachtnemer ter beschikking is gesteld sowieso niet wordt vergoed.

Artikel 12.6 | Termijn voor schadevergoeding
Dit artikel is nieuw en opgenomen om ervoor te zorgen dat een klant de opdrachtnemer twee jaar na het ontstaan van zijn schade niet meer kan aanspreken om een schadevergoeding aan hem te betalen.

Artikel 13.3 & 13.4 | Klachten
In dit artikel zijn twee onderdelen toegevoegd om duidelijk te maken wat er gebeurt met kosten die worden gemaakt bij het in behandeling nemen van een klacht. Zo moet de klant kosteloos meewerken aan het onderzoeken van een klacht en moet hij alle redelijke kosten vergoeden die de opdrachtnemer heeft gemaakt voor het onderzoeken van diens klacht, als die achteraf ongegrond blijkt te zijn.

Artikel 17.6 | Boete bij niet meewerken
In artikel 17.5 staat dat de opdrachtnemer zaken mag terughalen als hij een beroep gedaan heeft op zijn eigendomsvoorbehoud en de opdrachtgever daaraan moet meewerken. Nieuw in artikel 17.6 is nu dat als de opdrachtgever hieraan niet meewerkt, hij een boete moet betalen van € 250,- per dag met een maximum van € 25.000,-.

Artikel 20.2 | Opzeggen of annuleren van het contract
In dit artikel is de mogelijkheid opgenomen om de overeenkomst te beëindigen. Dat kan alleen als de opdrachtnemer daarmee instemt. De opdrachtgever moet dan in ieder geval een vergoeding aan de opdrachtnemer betalen van 20% van de afgesproken of begrote prijs. Ter verduidelijking is toegevoegd dat de opdrachtnemer óók een hogere vergoeding mag vragen of andere voorwaarden mag stellen aan de beëindiging.

Bekijk hier de Metaalunievoorwaarden 2025 >>

Bekijk hier de belangrijkste wijzigingen >>

Ook interessant om te lezen