Menu
totaalpartner in business

Goed kneden is de basis van je product

01 november 2019

Den Soeten Inval kiest voor spiraalkneder Kemper Kronos 200 PRO

Twee jaar geleden heeft Hans Voordijk een compleet nieuwe bakkerij laten bouwen in Goes. Om zijn winkels in Zierikzee, Middelburg en Goes goed te kunnen blijven beleveren, had hij meer ruimte en betere techniek nodig. “Alles wat vast zat, hebben we nieuw aangeschaft. Alles wat verrijdbaar was, is meegegaan”, vertelt hij. Ook de oude UC 80-kneder ging mee naar de nieuwe locatie. Maar deze bleek enkele weken geleden toch aan vervanging toe te zijn. “Je moet je apparatuur vervangen voordat er storingen gaan komen”, vindt Hans. “Die ellende besparen we onszelf liever. We willen met goede materialen werken om de beste eindproducten te kunnen maken.”

door Bakkers in Bedrijf | Linda van ’t Land





Bakkers geslacht

Hans Voordijk is de zesde generatie bakker binnen een bakkersgeslacht uit Oud-Beijerland. Twee broers hebben eveneens een eigen bakkerij, elk in een eigen regio. Hans kiest in 1995 voor Zeeland en heeft hier inmiddels drie bakkerswinkels met de naam Den Soeten Inval plus een winkel met de naam De Smaak van Toen. “Daar, in het centrum van Middelburg, bakken we in de winkel af en verkopen we vooral de authentieke broodsoorten, zoals desem”, vertelt Hans. “Al onze winkels hebben een zelfbedieningsconcept en we zorgen voor veel sfeer en beleving. Dat past bij de Zeeuwse stadjes waarin we gevestigd zijn.” De meeste omzet loopt via de winkels. “Ik ben graag baas in mijn eigen bedrijf”, lacht Hans. “Daarom houd ik het derde kanaal enigszins op afstand. We leveren wel wat aan horeca en groothandels, maar mijn focus ligt vooral op onze winkels en de klanten die daar komen.” Het desembrood van Den Soeten Inval is beroemd, net als de typisch Zeeuwse producten zoals de bolus of wit speculaas. “Al onze recepturen passen we een beetje aan, zodat we net iets anders hebben dan een ander. Wat je in onze winkels vindt, kun je nergens anders krijgen. We willen een unieke bakker zijn.”

Spiraalkneder

Om de kwaliteit van zijn producten hoog te houden, investeert Hans regelmatig en als het even kan op tijd in zijn apparatuur. Wanneer de oude UC 80-kneder aan vervanging toe blijkt, twijfelt hij dus niet lang. “Met mijn broers heb ik regelmatig familiair overleg. Daardoor beschikken we over veel ‘knowhow’ en weten we goed wat er te koop is. Daarom heb ik gekozen voor een Kemper spiraalkneder, de Kronos 200 PRO, die snel leverbaar was. Mijn broer in Ridderkerk heeft er ook twee staan, dus ik wist al dat het goed is.” Het volume van de Kemper Kronos 200 PRO is groter dan dat van de vorige kneder: de bakkers werken niet langer met 80 kilogram maar nu met 120 tot 125 kilogram bloem. Allerlei soorten brooddeeg worden gemaakt met de Kronos, vooral de bulk. “Deze kneder draait het deeg intensiever”, vindt Hans. “De Kronos draait iets korter dan de vorige kneder, maar het deeg is beter af te kneden. Dat zie je uiteindelijk terug in het eindproduct.” Ook prijst hij de nieuwe techniek van de Kemper spiraalkneder. “Je bedient hem eenvoudig via een touchscreen in kleur, waarmee je 99 verschillende programma’s met digitale aanduiding van kneedtijden en temperatuur kunt oproepen.”

Huisleverancier

Omdat Den Soeten Inval veel zaken doet met Beko Techniek, was de keuze voor hen ook bij de aanschaf van een nieuwe kneder al gauw gemaakt. “Beko Techniek is onze huisleverancier”, lacht Hans. “Daar kloppen we dus altijd als eerste aan. Als zij iets goeds hebben, is de kogel al snel door de kerk. Bij Beko Techniek is het gewoon altijd goed. Ik blijf niet alles doorrekenen en ga zeker niet stad en land afbellen om te zien of ik een apparaat elders wat goedkoper kan krijgen. Zaken doen draait ook om vertrouwen. Over en weer. Beko Techniek zorgt voor uitstekende machines en vervolgens voor goede service en onderhoud. Dan ben ik graag hun klant.” Wat Hans tevens aanspreekt bij Beko Techniek is dat ze de oude kneder hebben meegenomen en deze in elk geval niet opnieuw in Nederland zullen wegzetten. “Ze halen rommel van de markt af. Dat vind ik belangrijk, ook richting mijn collega’s. Een leverancier moet degelijke spullen aanbieden, zodat we allemaal goed ons werk kunnen doen.”

Voelen en kijken

Nadat de kneder enkele weken terug in Goes is geplaatst, hebben de bakkers hem diezelfde nacht nog in gebruik genomen. “Dat gaat makkelijker dan met bijvoorbeeld een oven. Met deeg is het een kwestie van voelen en kijken. De jongens draaiden er meteen mee weg.” Hans is heel tevreden over zijn nieuwste aanwinst. “Met een goed ontwikkeld deeg verlopen alle vervolgstappen soepeler en krijg je uiteindelijk een malser brood. Goed kneden staat aan de basis van een goed product.”

Assortiment

De Kronos Pro is verkrijgbaar in 5 verschillende maten 120,160,200, 240 en 400. U kunt kiezen voor een gelakte of RVS uitvoering. De Pro kan worden aangesloten op geautomatiseerde processystemen. Ook kunt u kiezen voor een bediening d.m.v. een touchscreen die programmeerbaar is of d.m.v. oude vertrouwde klokken, de Pro kan voorzien worden van een thermometer. De standaard Kronos is verkrijgbaar in 4 verschillende modellen 120,160, 200, 240 en alleen in gelakte uitvoering. Door middel van klokken wordt de machine bediend. De kneder kan voorzien worden van een thermometer.

Ook interessant om te lezen

    Uitbreiding BO Serie
    Oliebollen
    Uitbreiding BO Serie
    Beko Techniek heeft haar traditionele lijn oliebollenbakapparaten uitgebreid. Nu zijn er twee eXtra-Large versies leverbaar: de BO300XL en de BO400XL.
    beko techniek
    Bakkerijbranche
    Jubileum voor Hygiëne Products en Beko Techniek
    Jubileum voor Hygiëne Products en Beko Techniek
    Jack Neeleman van HPI reikt aan Truus Polman van Beko Techniek de ‘gouden bezem’ uit als symbool van de 25-jarige samenwerking.
    Bakkerijbranche
    beko techniek
    Maak je eigen herfst- en kerstdecoratie
    by Frank Haasnoot
    Maak je eigen herfst- en kerstdecoratie
    Met de thematische decoratie tools van Frank Haasnoot maak je eenvoudig en snel je eigen chocolade decoratie.
    beko techniek
    Chocolade Compleet