Menu
totaalpartner in business
De perfecte desem

De perfecte desem

23 February 2022

Desem wordt steeds populairder. Dat merkt ook Wesley Ammerlaan, van Ammerlaan de Bakkers in Noordwijk. Sinds hij werkt met een desemketel is de kwaliteit van zijn desem verbeterd en verkoopt Wesley meer desembroden dan vroeger.

 

Najaar 2021 bestelde Wesley bij Beko Techniek de JAC Tradilevain TL 40, een desemketel van 40 liter. “Met zo’n ketel kunnen we heel gemakkelijk onze desem onderhouden”, vertelt hij. “Je voegt een moederdesem toe, die er standaard in blijft zitten, en vult de ketel bij elke doorstart met water en bloem. Vervolgens stel je een programma in op basis van mengtijd en temperatuur en laat je de ketel zijn werk doen. Water, bloem en desem worden drie uur gemixt op 30 graden, waarna het deeg vanzelf wordt teruggekoeld.”

Gesloten systeem

Hiervóór onderhield Wesley zijn desem met behulp van emmers, verfmengers, rijs- en koelkasten. “Dat is veel en veel bewerkelijker”, zegt hij nu. “Water, bloem en desem werden met de hand gemengd. Dat gebeurt nu automatisch. Bovendien hoef ik niet langer emmers te schrobben, want bij desem luistert de hygiëne heel nauw. We werken nu met een gesloten systeem, waardoor er geen kans is op kruisbesmetting én je beter kunt ‘sturen’ op kwaliteit. Van zuurtegraad tot smaak: met een gesloten ketel houd je alles beter onder controle en kunnen we onze desem finetunen, precies zoals wij het willen.”

Betere kwaliteit

Sinds Wesley op deze manier werkt, gebruikt hij in al zijn broden desem. “Voorheen verkochten we alleen desembroden én andere broden. Nu zit er ook 10 procent desem in ons andere brood. Zo kunnen we iets minder gist gebruiken, maar de grootste winst zit hem in de smaak: die wordt met desem nóg lekkerder. De desem zélf is ook lekkerder geworden. Omdat we nu met een desemketel werken, kunnen we goed variëren met mengtijden, temperaturen en grondstoffen. Met emmers zijn de omstandigheden zó ongecontroleerd, dat het geen zin heeft om te experimenten.” Voorheen werkte Wesley alleen met T65 bloem, nu voegt hij op basis van smaak en structuur nog roggebloem of T80 toe. “Zo zijn onze recepten steeds meer geperfectioneerd”, zegt hij. “Het is nu precies zoals ik het wil, met een spekkige structuur en licht zuurtje. We zijn ook meer desembroden gaan verkopen; onze klanten vinden het heerlijk!”

 

Meer informatie?

Bekijk hier het aanbod desemketels of raadpleeg een van onze verkoopadviseurs

 

Ook interessant om te lezen

  Schrijf je nu in voor BakkersVakWedstrijden!
  Beko Techniek | BakkersVakWedstrijden 2023
  Schrijf je nu in voor BakkersVakWedstrijden!
  Lees hier het persbericht van de BakkersVakWedstrijden en schrijf je in >>
  beko-techniek
  beko-techniek
  Met ultrasonische snelheid naar Goes!
  Beko Techniek | NANO & PICO
  Met ultrasonische snelheid naar Goes!
  Waarom bakkers, patissiers en chocolatiers graag naar de showroom in Goes afreizen? Lees het hier >>
  beko-techniek
  beko-techniek
  Buurtmarkt Beers zorgt voor verbinding
  Beko Techniek | Buurtmarkt Beers
  Buurtmarkt Beers zorgt voor verbinding
  Beko Techniek projectcoördinator bij inrichting complete bakkerij >>
  beko-techniek
  beko-techniek