De Lekkere BAKR en Bakkerij Meijer over hun aankoop HOBA
Ambachtelijke bakkers kiezen steeds meer voor snij- en inpaklijnen.
Meer snijden of verpakken in veel minder tijd.
Zakjes dichtvouwen, plakbandjes plakken of urenlang brood snijden: het zijn geen werkzaamheden waarvoor medewerkers in de bakkerij warmlopen. Als ze al te vinden zijn. Daarom investeren steeds meer ambachtelijke bakkers in hoogwaardige verpak-, sluit- en snijmachines van HOBA, die in Nederland worden geleverd door Beko Techniek.
Tekst: Linda van ’t Land
Bakkerij Jos Rood uit Alkmaar heeft tegenwoordig een nieuwe naam: de Lekkere BAKR. “Kort, krachtig, met een knipoog en net even anders dan andere bakkers”, lacht eigenaar Ronald Zegers. Samen met zijn vrouw Daniëlle nam hij in 2018 de zaak over van zijn toenmalige werkgever; hij was er al twintig jaar in dienst. “De huiskleur was voorheen groen, daar hebben we nu zwart en goud van gemaakt. Het heeft in mijn beleving een wat chiquere uitstraling. Langzaam maar zeker brengen we de nieuwe huiskleuren en huisstijl in alle zes winkels aan. Een hele klus, maar dan staat er ook weer een heel fris en eigentijds bedrijf!”.
Optimaal snijresultaat
In de zes winkels van de Lekkere BAKR wordt zowel brood als banket verkocht, dat allemaal op één locatie in Alkmaar wordt gemaakt. Een derde deel van de omzet komt bovendien uit het derde kanaal. “We beleveren zes ochtenden per week alle kinderdagverblijven en veel verzorgingshuizen in de regio Alkmaar”, aldus Ronald. “Zes nachten per week wordt er dus heel wat brood gesneden hier. Met vijf bussen rijden we rond om alles op tijd te bezorgen. Ik vind het belangrijk dat kinderen vers brood eten en ouders staan er vaak versteld van hoeveel sneetjes brood hun kinderen op een dag eten, wanneer ze het lekker vinden en vers voorgeschoteld krijgen. Ook leveren we aan veel horeca in de regio. Iedere zaak heeft zijn eigen wensen, zoals brood met rozemarijn, met tijm, extra dik gesneden of met desem.”
Het meeste brood wordt bij de klanten uit het derde kanaal gesneden aangeleverd. Daarom heeft Ronald in december 2023 geïnvesteerd in de HOBA Holly Slicer HSA-55. “Voorheen deden we met een oude bandsnijmachine vijf uur over het brood snijden; nu doen we dat in een uur. De mensen die bij de band staan, beginnen dus later – en dat vindt niemand vervelend middenin de nacht. Brood snijden is sowieso een feestje geworden in onze bakkerij: iedereen wil het doen. De onder een hoek geplaatste, continu roterende bandmessen zorgen ervoor dat broden soepel door de messen worden getrokken, zodat je een optimaal snijresultaat krijgt zonder dat de broden in elkaar worden gedrukt. Zelf ben ik er vooral blij mee dat ons brood nu wat langer de tijd krijgt om uit te wasemen. Voor het brood is dat veel beter en je krijgt geen condens in de broodzakken.”
Verpak- en sluitmachine
Ook Bakkerij Meijer uit Heemskerk, een bedrijf dat zich Hofleverancier mag noemen, heeft bij Beko Techniek geïnvesteerd in apparatuur van HOBA. Eigenaar Jan Meijer kocht de HOBA Holly Closing Conveyor HPL-20: een hoogwaardige kwaliteit semiautomatische verpak- en sluitmachine met clipband sluitsysteem. “Van de benodigde investering schrok ik wel even”, bekent de bakker. “Daar koop je een leuke auto voor. Ik heb de aanschaf daarom lange tijd voor me uitgeschoven, maar kwam deze machine steeds opnieuw weer tegen. Nu staat hij iedere dag en iedere nacht aan in ons bedrijf. Daar halen we echt veel voordeel uit.”
Bij het familiebedrijf uit 1912, waarin Jan Meijer de vierde generatie is en waar 99% van alle producten in de eigen bakkerij wordt gemaakt, wordt tegenwoordig al het kleinbrood met behulp van de HOBA Holly Closing Conveyor ingepakt. Ook kadetten, ontbijtkoek, speculaaspoppen, koekjes en gesneden vruchtenbrood, zoals de beroemde speculaasjes van overgrootvader Willem of het krentenbrood van opa Cor, worden met de machine keurig verpakt. “Je krijgt altijd hetzelfde eindresultaat en dat ziet er mooi uit”, aldus Jan. “Ook al hebben wij maar één winkel: inpakken is gewoon heel veel werk! Het is fijn om daarbij hulp te krijgen van zo’n snelle machine. Het werk wordt gemakkelijker en gebeurt veel efficiënter. We kunnen nu meer maken in dezelfde tijd en dus ook meer verkopen. Voor mij is besparen niet zozeer het doel: ik wil vooral meer verkopen.”
Oriëntatie op aanschaf
Voordat hij tot de aanschaf overging, nam Jan eerst een kijkje bij de fabriek van HOBA. “Ze hebben een demo gegeven met onze eigen producten. Daar ontdekten we bijvoorbeeld dat het folie en de clipjes die je gebruikt goed op elkaar moeten zijn afgestemd. We hebben iets langere zakjes genomen en nu verloopt het inpakken perfect. Onze bakkers moeten altijd even wennen aan iets nieuws, maar zij willen echt niet meer zonder.”
Ronald Zegers zag de semi-industriële, volautomatische bandsnijmachine van HOBA voor het eerst op een beurs. Later oriënteerde hij zich op de aanschaf door bij twee collega-bakkers een keer proef te draaien met de machine. “Je moet zoiets gewoon vragen. De meeste bakkers vinden het hartstikke leuk als je komt meewerken. Dus zo stond ik op een vroege ochtend bij een collega brood te snijden. Binnen vijf minuten had ik het al gezien: dit is echt een machine voor ons. Het is overigens geen standaardmachine: je kunt van alles bespreken. Wij hebben bijvoorbeeld gekozen om het brood op 13 millimeter dikte te laten snijden, in plaats van 12,5. Zo verkopen we meer brood, want de klant krijgt iets minder sneetjes. Dat zijn slimmigheidjes, waar je als ambachtelijke bakker je voordeel mee kunt doen. We behalen nu enorm veel tijdwinst met de snijmachine en de capaciteit is overweldigend. Met deze machine kun je tot achttienhonderd broden per uur snijden! Dan moet je je schoenveters wel héél strak aantrekken, hoor.”
Publicatie: 1 december 2024
Tekst: Linda van 't Land
Fotografie: Bakkerswereld
Benieuwd naar HOBA-assortiment?
HTA-15 - volautomatische verpakkingsluitlijn met clipband sluitsysteem >>
HSA-55 - volautomatische bandbroodsnijmachine >>
HPL-20 - semiautomatische verpak- en sluitmachine >>
Ook interessant om te lezen
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
SluitenGeef aan welke nieuwsbrieven van Beko Coöperatie of de Beko-bedrijven u wilt ontvangen.