Menu
totaalpartner in business
Bakkerij van Heeswijk en Echte Bakker Ad Bos kiezen voor HOBA

Bakkerij van Heeswijk en Echte Bakker Ad Bos kiezen voor HOBA

19 November 2024



Ambachtelijke bakkers kiezen steeds meer voor snij- en inpaklijnen.

Minder handjes beschikbaar, dus meer machinaal.

Het werk verzetten met steeds minder beschikbare handjes in de bakkerij. En besparen op de oplopende kosten. Het zijn zaken waarmee iedere bakker zich momenteel bezighoudt. Bakkerij van Heeswijk en Echte Bakker Ad Bos namen met dit in gedachten alvast een voorschot op de toekomst. Zij kozen voor broodsnij- en inpakmachines van HOBA, geleverd door Beko Techniek.
Tekst: Linda van ’t Land

Of je een uur later zou willen beginnen met je werkzaamheden midden in de nacht? Die vraag zal door veel mensen bevestigend worden beantwoord. Binnenkort wordt hij gesteld aan medewerkers van Bakkerij van Heeswijk uit Luyksgestel, met tien filialen in de Brabantse Kempen. De bakkerij heeft namelijk de HOBA Holly Closing Conveyor HTA-15 aangeschaft: een volautomatische verpakkingsluitlijn met clipbandsluitsysteem.
En dat gaat tijd opleveren.

√ HTA-15 - volautomatische verpakkingsluitlijn met clipband sluitsysteem. [links]

√ HSA55 - volautomatische bandbroodsnijmachine en HPL-20 - semiautomatische verpak- en sluitmachine. [rechts] 

Terugverdientijd
Joost Kaptheijns, mede-eigenaar van Bakkerij van Heeswijk, is enthousiast over de komst van de nieuwe HTA-15, die tot tweeduizend broden per uur kan inpakken. ‘Met onze oude transportband hebben we afgelopen jaar veel problemen en dure reparaties gehad. Daarom hebben we besloten die alvast te vervangen. Om de investering te spreiden, plaatsen we er in later stadium de broodsnijmachine Holly Slicer HSA-55 en de HBS Bagloader bij. Te zijner tijd hebben we dan een volautomatische snij- en inpaklijn, maar op dit moment zijn we al zeer geholpen met de transportband alleen.’
Joost verwacht met de aanschaf van de machine de nachturen in het bedrijf en dus de kosten flink te verminderen. ‘De inpakmachine staat hier iedere nacht aan om groot- en kleinbrood in te pakken voor met name ons derde kanaal: verzorgingshuizen, horeca en kinderdagverblijven. Het gebruik van de machine levert ons zeker anderhalf uur tijdwinst per nacht op. En aangezien de uren in de nacht het duurste zijn, is dat winst. De terugverdientijd van deze machine hebben we berekend op vier tot viereneenhalf jaar.’



√ Bakkerij van Heeswijk is enthousiast over de komst van de nieuwe transportband, die tot tweeduizend broden per uur kan inpakken.

Efficiënt proces
Ook Gerbert Bos, samen met zijn vader eigenaar van Echte Bakker Ad Bos, verwacht een goede terugverdientijd van zijn investering. De bakkerij heeft drie filialen: in Ochten, Elst en Heteren. Een flink aantal verzorgingstehuizen als derde kanaal bezorgt de bakkerij een omzet gelijkwaardig aan die van een vierde winkel. En juist vanwege die klantengroep heeft Gerbert het aangedurfd om te investeren in de broodsnijmachine HOBA Holly Slicer HSA-55 en de semi-automatische verpak- en sluitmachine HOBA Holly Closing Conveyor HPL-20, die hij zelf ook wel een ‘zakkenblazer’ noemt. ‘Eigenlijk zijn we als bakkerij nét te klein voor dergelijke machines’, bekent hij. ‘Maar soms moet je jezelf een beetje verwennen. Ik houd van zulke machines, die lekker staan te stampen. En met het oog op de toekomst hecht ik er waarde aan om te investeren in apparatuur die ons werk beter en sneller maakt en die ons dus gemak en tijd oplevert. Uiteindelijk levert dat geld op. De aanschaf van deze machines bespaart ons ruim een uur per dag.’



√ “Nu we met steeds minder mensen het werk moeten verzetten, moeten wij als ambachtelijke bakkers ons proces zo efficiënt mogelijk inrichten.”

Rust in de bakkerij
Voordat ze definitief besloten om apparatuur van HOBA aan te schaffen, zijn zowel Gerbert als Joost zich eerst bij collega’s gaan oriënteren. ‘Iedereen was zonder uitzondering laaiend enthousiast over deze apparatuur’, zag Gerbert. ‘Je moet het niet neerzetten om enkele tientallen broden te snijden of te verpakken. Maar wanneer je zoals in onze beide gevallen bijna vijfhonderd broden per dag snijdt, scheelt het serieus tijd. Bovendien brengt het bij ons rust in de bakkerij. We kunnen nu tussendoor een hele charge wegsnijden en verpakken, zodat de broodkarren leeg en weg zijn wanneer de volgende charge uit de oven komt. Voorheen kwam er alweer brood uit de oven als de vorige twee charges nog stonden te wachten. Dat gaf stress op de werkvloer en vaak werd het brood dan snel in kratten gegooid. Nu wordt er rustiger en netter gewerkt.’

Inpakmogelijkheden
Gerbert vindt dat er idealiter twee mensen bij de machines moeten staan. Eén om de broden in de snijmachine te leggen en ze aan het einde weer weg te pakken en één om de zakken om de broden te schuiven. ‘Ik heb bij Beko Verpakkingen iets grotere en ook iets stevigere broodzakken laten maken: zo glijden onze broden er gemakkelijker in. Wanneer de zak net te klein is, houdt dat alles op. En met deze machine wil je juist dóór.’ Met kerst wordt de apparatuur ingezet voor het inpakken van stollen. En ook kleinbrood zou Gerbert heel graag met de HOBA Holly Closing Conveyor verpakken. ‘Ik heb daar helaas nu de ruimte niet voor. Maar ik overweeg wel om speciaal hiervoor onze bakkerij anders in te richten.’ Bakkerij van Heeswijk gebruikt de transportband al volop om andere producten dan groot- en kleinbrood te verpakken. ‘We gebruiken ‘m overdag voor het inpakken van bijvoorbeeld worstenbroodjes, cake en koekjes. Op het scherm stel je in wat je gaat inpakken en wat daarvan precies het formaat is. Het bakje schuift vervolgens over de band en een soort machinale hand schuift het bakje in het zakje, dat met een sluitclip wordt afgesloten. Wij hebben bewust niet voor een vacuümverpakking gekozen, die een zakje aan twee kanten sluit. Het clipbandsluitsysteem geeft in onze ogen een meer ambachtelijke uitstraling aan onze producten.’ Beide bakkers beschouwen hun investering als een voorschot op de toekomst. ‘We zijn niet over één nacht ijs gegaan bij de aanschaf van deze machines: het kost serieus geld. Maar we houden allebei de continuïteit binnen het bedrijf voor ogen. Nu we met steeds minder mensen het werk moeten verzetten, moeten wij als ambachtelijke bakkers ons proces zo efficiënt mogelijk inrichten.’

Bron: Bakkerswereld | 19 november 2024
Tekst: Linda van 't Land
Fotografie: Bakkerswereld

Benieuwd naar HOBA-assortiment?
HTA-15 - volautomatische verpakkingsluitlijn met clipband sluitsysteem >>
HSA55 - volautomatische bandbroodsnijmachine >>
HPL-20 - semiautomatische verpak- en sluitmachine >>

 

Ook interessant om te lezen