Prijsnoteringen april

10 april 2018 |

Bekijk hier de prijsnoteringen van april

Granen
De Franse tarwemarkt reageert op de aankondiging van een langdurige Franse treinstaking. Hierdoor kan de aanvoer van granen vanuit het binnenland naar de silo’s, aan het water, in gevaar komen. Dit in combinatie met berichten van het Analist International Grains Council dat de conditie van de Franse wintertarwe onder het vijfjaarsgemiddelde ligt, zou kunnen leiden tot duurdere prijzen op de tarwemarkt. Over geheel Europa gezien blijven de prijzen redelijk stabiel. Er is wat prijsdruk wegens berichten vanuit Argentinië over de mindere oogst soja. De winter in Europa daarentegen was “normaal” waardoor verhalen over winterschade weinig effect zullen hebben. De eindvoorraad tarwe is door de lage export nog enorm hoog. Dat heeft nog steeds een prijsdrukkend effect en dat zal zo blijven tot nieuwe oogst.

Zuivel
De botermarkt is “in afwachting” van ontwikkeling na de Paasdagen. Er worden geen pieken, maar zeker ook geen dalingen verwacht in de boterprijzen. De prijzen voor magere melkpoeder liggen al sinds oktober 2017 onder Interventie-niveau en blijven nog steeds dalen. De prijs op volle melkpoeder steeg in maart onder invloed van toenemende vraag. Echter het aanbod overstijgt momenteel de vraag, waardoor de prijzen nu weer dalen. De verwachting is nog wel dat de vraag zal aantrekken. Niet alle ijsbereiders hebben melkpoeder ingedekt voor dit seizoen.

Olie
De verslechterde oogstomstandigheden in Argentinië hebben de sojaolie prijzen uiteindelijk wel doen stijgen, maar niet zoveel als verwacht. In de VS wordt er minder soja aangeplant en China heeft aangekondigd invoerrechten van 25% te willen doorvoeren als reactie op het beleid van Trump. Ondanks de mindere aanplant in de VS kan de Chinese invoermaatregel toch de sojaprijzen doen laten zaken over 2018. Over raapolie in Europa is alleen te melden dat de oogst 2 tot 3 weken later op gang komt door de koude maand maart.

Terug naar overzicht