Menu
totaalpartner in business

Wedstrijden IJsvak

20 januari 2023
 • Op 5, 6 en 7 maart is het weer zover: dan komt ijsbereidend, bakkend en chocolademakend Nederland bijeen op de Bakkersvak/IJsVak in de Evenementenhal Gorinchem. De Vereniging Ambachtelijk IJscentrum is erbij en hoe! Zij organiseren de IJsVak Wedstrijden, presenteren de top van Nederland en gaan graag met u in gesprek over het lekkerste product dat er is: ambachtelijk bereid ijs.

  De Vereniging Ambachtelijk IJscentrum deelt een stand met het kenniscentrum IJscentrum, vlak naast het wedstrijdpodium.

  De Vereniging staat haar leden graag te woord over onder meer de Hygiënecode, de Verenigde Ondernemers Clubs (VOC) en beantwoordt inhoudelijke vragen over de (financiële) voordelen van lidmaatschap. Nog geen lid van de Vereniging? Ook dan bent u uiteraard van harte welkom. Zij vertellen u graag over de groeiende IJscentrum-community. Kijk alvast op www.ambachtelijkijscentrum.nl.

  Zondag 5 maart: Openingsdag Meesterijsbereiders en de Gouden IJsspatel
  Op de eerste wedstrijddag laat het Gilde van SVH Meesterijsbereiders zijn vakmanschap zien én proeven. Zij verzorgen de start van de dag met een heerlijk ijsontbijt. Tussen de wedstrijd van de Gouden IJsspatel en het jureren ervan, zullen zij een demonstratie geven. Daarnaast zal er de hele dag gebattled worden voor de meesterlijke smaak.

  De Gouden IJsspatel is dit jaar de wedstrijd om het lekkerste stracciatella-ijs van Nederland. De voorronde vindt plaats op 30 en 31 januari in de Evenementenhal Gorinchem. Uit de 60 deelnemers uit de voorronde op 30 en 31 januari a.s. worden 24 finalisten gekozen. Deze 24 ijsbereiders draaien hun stracciatella-ijs nog eens op zondag 5 maart – live op het wedstrijdpodium. Tijdens het IJsVak Gala op maandagavond 6 maart wordt bekendgemaakt wie De Gouden IJsspatel 2023 wint. De top-3 van deze wedstrijd ontvangt een nominatie voor IJssalon van het Jaar 2023. Deze titel wordt medio juni bekendgemaakt.

  Dagindeling (onder voorbehoud):
  08.30-09.30 uur Inleveren ijsmix
  10.00-11.00 uur IJsontbijt SVH Meesterijsbereiders (max 200 personen)
  11.00-13.00 uur IJsdraaien Gouden IJsspatel
  11.00-16.30 uur Meesterlijke Smaak SVH Meesterijsbereiders
  13.15-13.30 uur IJsjes Gouden IJsspatel omnummeren,zodat de jury niet weet welk ijsje van wie is 
  14.45-15.00 uur De geschiedenis van Stracciatella 
  15.00-17.00 uur Jurering Gouden IJsspatel
  17.00 uur Bekendmaking Winnaar Meesterlijke Smaak 

  Maandag 6 maart: De Gouden IJscreatie en het IJsVak Gala
  Deze wedstrijd draait om de beste, mooiste en lekkerste ijscoupe/-creatie van Nederland. Live op het podium gaan ijsbereiders twee aan twee de strijd aan. De opdracht: maak binnen 6 minuten 4 identieke ijscreaties! Een megaspannende wedstrijd die veel publiek trekt. Mis het niet! 
  De winnaar van de Gouden IJscreatie 2023 wordt tijdens de IJsVak Gala op deze avond bekendgemaakt. De top-3 ontvangt eveneens een nominatie voor IJssalon van het Jaar 2023. Deze titel wordt medio juni bekendgemaakt.

  Aansluitend aan deze dag wordt er het IJsVak Gala georganiseerd. Tijdens deze informele en gezellige avond zullen de winnaars van De Gouden IJsspatel en De Gouden IJscreatie worden bekend gemaakt. Uiteraard worden de resterende genomineerden voor IJssalon van het Jaar 2023. 

  Dagindeling (onder voorbehoud):
  08.30-09.30 uur Inleveren ijs
  10.15-12.00 uur Wedstrijd De Gouden IJscreatie
  12.00-12.45 uur Pauze
  12.45-14.30 uur Vervolg Wedstrijd De Gouden IJscreatie
  15.00 uur Einde wedstrijd
  16.00-16.30 uur Uitreiking Kinderjury
  18:00-19.00 uur Inloop IJsVak Gala
  19.00-22.00 uur IJsVak Gala

  Dinsdag 7 maart: Studenten IJscentrum
  Het IJscentrum in Vlaardingen heeft in de afgelopen 20 jaar al behoorlijk wat professionele ijsbereiders afgeleverd. Iets waar zij zeer trots op zijn!
  Op deze laatste IJsVak dag worden de studenten ijsbereiders aan het werk gezet, juist om te laten zien wat een ijsbereider in spé allemaal leert en kan. De exacte invulling van deze dag zal zo spoedig mogelijk volgen.

  De IJssalon van het Jaar
  De IJssalon van het Jaar kent sinds 2020 een nieuwe opzet. Voorheen werden de genomineerden bepaald door een optelling van de punten uit beide wedstrijden. Omdat de kans (door de voorselectie in De Gouden IJsspatel én door het maximaal aantal deelnemers aan De Gouden IJscreatie) kleiner wordt om aan beide IJsVak Wedstrijden deel te nemen, kiest de wedstrijdcommissie ervoor om de top-3 in beide wedstrijden te nomineren voor IJssalon van het Jaar. Maar, is er overlap tussen die zes partijen, dan kan het zo zijn dat een nummer 4 van een van de wedstrijden óók kans maakt op de prestigieuze titel. Deelname aan de wedstrijd IJssalon van het Jaar is kosteloos. De IJssalon van het Jaar wordt in juni bekend gemaakt.

  Over de IJsVak Wedstrijden
  De organisatie van de IJsVak Wedstrijden (De Gouden IJsspatel, De Gouden IJscreatie en IJssalon van het Jaar) is in handen van de Vereniging Ambachtelijk IJscentrum. De belangenbehartiger van ambachtelijke ijsbereiders in Nederland. Met deze wedstrijden tonen ijsbereiders hun vakmanschap en kunnen ze zich aan elkaar meten, maar creëren ze ook aandacht voor ambachtelijk bereid ijs bij de consument. 
  De wedstrijdreglementen en overige informatie voor de IJsVak Wedstrijden van 2023 staan op de website. Houd daarvoor www.ambachtelijkijscentrum.nl in de gaten.

Ook interessant om te lezen

  Mensen kiezen voor gemak en ruime openingstijden
  Lid in beeld
  Mensen kiezen voor gemak en ruime openingstijden
  Banketbakkerij Hovius vond groei in het supermarktkanaal. “If you can’t beat them, join them.”
  lid-in-beeld
  beko-coöperatie
  Samen bouwen aan een duurzame toekomst
  FNBS
  Samen bouwen aan een duurzame toekomst
  Op 9 december 2022 is de Federatie voor de Nederlandse Bakkerijsector (FNBS) opgericht. Focus op imago en personeel.
  beko-coöperatie
  beko-coöperatie
  Bakkerij Hilvers voortgezet door 3 broers
  Lid in beeld
  Bakkerij Hilvers voortgezet door 3 broers
  De vierde generatie staat klaar bij Bakkerij Hilvers: broers Wouter, Jeroen en Bas hebben binnen het bedrijf hun plek gevonden en ingenomen.
  lid-in-beeld
  beko-coöperatie