Menu
totaalpartner in business
Vier broers als vierde generatie in familiebedrijf

Vier broers als vierde generatie in familiebedrijf

08 August 2022

Bakkerij Floor van Lieshout uit Tilburg vierde onlangs het honderdjarig bestaan en is bekroond met het predikaat Hofleverancier. Het familiebedrijf wordt voortgezet door vier broers: Lars, Max, Jan Willem en Floris van Lieshout. Jongste broer Floris is bovendien bestuurslid van de regio Beko Zuid. “Ik wil kleinere bakkers bewust maken van hun inkoop.”

tekst: Linda van ’t Land | fotografie: Koos Groenewold

Dat Bakkerij Van Lieshout al langer bestaat dan de onlangs gevierde honderd jaar, is zeker. Al rond 1866 werd er door vier broers Van Lieshout gebakken. Maar de officiële start van het huidige familiebedrijf ligt bij Harry van Lieshout, die zich kort na de Eerste Wereldoorlog in 1922 als bakker vestigde in de Hoefstraat in Tilburg. Hij startte het bedrijf alleen op en runde het later samen met zijn drie zoons, die allemaal bakker werden. De derde generatie, Floor van Lieshout, deed het weer alleen maar nu staan er opnieuw vier broers in de startblokken om het bakkersbedrijf richting de toekomst te leiden.

“Mijn broer Jan Willem heeft de bakkersopleiding gevolgd en deed daarna Small Business & Retailmanagement op AVANS”, vertelt Floris van Lieshout. “Mijn oudste broer Lars en ik hebben een HBO-opleiding bedrijfsmanagement gedaan en onze broer Max heeft plantengenetica gestudeerd in Wageningen. Toch hebben we uiteindelijk alle vier voor dit bakkersbedrijf gekozen. We werken al van jongs af aan mee en hadden hier onze bijbaantjes. Het bevalt gewoon heel goed.”

Nieuwe bakkerij met kantoor

In de afgelopen jaren hebben de broers Van Lieshout alle vier hun taken binnen het bedrijf gevonden. “Al doende hebben we bij elkaar afgetast wat we leuk vinden en wie wat wilde en kan doen. In 2019 hebben we vervolgens een nieuw pand aangekocht. We groeiden op de vorige locatie compleet uit ons jasje; de verpakkingen stonden bij de overburen. We hebben een bestaand pand van top tot teen gestript om er een compleet nieuwe bakkerij van te maken. Ook hebben we er een nieuw kantoor voorgezet. Net toen we de eerste offertes voor de verbouwing ondertekenden, kwam COVID om de hoek. Heel even hebben we toen alles ‘on hold’ gezet, maar al snel werd duidelijk dat we juist moesten doorpakken. Toch hebben we door alle coronaperikelen wel vertraging opgelopen; uiteindelijk hebben we de productie in de zomer van 2021 verhuisd en pas afgelopen maart het nieuwe kantoor in gebruik genomen. Maar nu alles eindelijk achter de rug is, bevalt het heel goed. Er is nu letterlijk en figuurlijk ruimte voor ons allemaal.”  

De productieruimte is van 900 naar 3.100 vierkante meter gegroeid en er is een kantoorgebouw van 500 vierkante meter bijgekomen, waarin ook de kantine en kleedruimtes zijn gevestigd. “We hebben goed nagedacht over de routing en de bakkerij nu veel efficiënter ingericht”, vertelt Floris. “Het machinepark van de broodbakkerij is in de voorbije jaren door Beko Techniek vernieuwd of opgeknapt.” 

Winkels

Bakkerij Floor van Lieshout heeft momenteel zeventien winkels: negen in de stad Tilburg zelf en acht in een straal van maximaal een half uur daar omheen. “Heel bewust houden we onze regio klein. We willen de lokale bakker blijven en eventuele problemen zelf en snel kunnen oplossen. In Brabant heeft bovendien ieder dorp zijn eigen cultuur. Door niet te ver buiten Tilburg te ondernemen, houden we regionaal goed de vinger aan de pols. Uiteindelijk is ons streven door te groeien naar circa 25 winkels. We zien kansen in nieuwe winkelgebieden, maar gaan ook in gesprek met bestaande bakkerijen. Het moet alleen wel echt bij ons bedrijf passen.”

Floris en zijn broers focussen zich voornamelijk op de eigen winkels. “Wij zijn goed op de winkelvloer en streven niet naar bijvoorbeeld leveren aan horeca of supermarkten. Onze eigen klanten kunnen wij goed bereiken via onze winkels en dat maakt ons zelfstandig.”

Fouten mogen maken

De samenwerking met zijn broers bevalt Floris uitstekend. Maar natuurlijk botsen ze ook weleens. Dat wordt meestal snel weer uitgepraat. “We trekken ook privé veel met elkaar op en spreken gemakkelijk dingen uit. We mogen allemaal ons zegje doen, maar blijven niet in irritaties hangen. Ik denk niet dat wij elkaar ooit zullen kwijtraken. Ik vind het juist prachtig om samen met mijn broers het ondernemerschap op te pakken.”

Dat Floris in het familiebedrijf zou stappen, heeft hij niet altijd geweten. “Zeker niet! Ik liep vertraging op in mijn studie en ben toen fulltime aan het werk gegaan hier. Dat vond ik heel leuk en ik kreeg al snel mijn verantwoordelijkheden. Mijn vader gaf ons ook de ruimte om fouten te maken. Ik heb bijvoorbeeld eens veel geld uitgegeven aan een online campagne, die ons nul komma nul heeft opgeleverd. Lars deed een keer een miskoop op een veiling door een machine aan te schaffen die niet goed functioneerde. Dat soort fouten maak je maar één keer. Mijn vader laat ons daar vrij in. Misschien weet hij het zelfs niet eens! Uiteindelijk leer je daar als opvolger wel het meeste van.”

Hofleverancier

De broers zijn van plan voort te borduren op het fundament dat hun ouders Floor en Maaike al stevig hebben neergelegd. “Maar natuurlijk doen wij ook dingen anders. Mijn ouders zijn soms geneigd om te zeggen ‘Dat doen we al veertig jaar zo’, bijvoorbeeld wanneer wij veranderingen willen doorvoeren op het gebied van assortiment, automatisering en digitalisering. Aan ons dan de taak om te laten zien hoe iets beter, sneller en efficiënter kan werken. Soms botst het ook daar. Het kost moeite om iets los te peuteren wat zij al ruim veertig jaar vasthouden. Daar hebben wij als volgende generatie echter ook begrip en respect voor. We schuiven hen zeker niet aan de kant.”

 Een grote kroon op het werk is het predicaat Hofleverancier, dat tijdens de viering van het honderdjarig bestaan werd toegekend op 9 juli jongstleden. “We vierden het jubileum die dag in 013: hét poppodium van Tilburg met duizend klanten en zeshonderd gasten, waaronder vrienden, familie en personeel. Klanten konden sparen voor een toegangskaart. Het was echt fantastisch om zo’n feest te vieren samen. Ruim anderhalf jaar hebben we gewerkt aan de aanvraag van het predicaat Hofleverancier, dus het was een enorme ontlading toen het daadwerkelijk bleek te zijn toegekend. Ik was een van de weinigen die het al wist, dus het was erg lastig om het geheim te houden.”

Bestuurslid Beko Zuid

Naast zijn taken binnen het familiebedrijf maakt Floris ook ruimte voor een bestuurstaak bij Beko Coöperatie. Hij is ledenraadslid en bestuurslid van de regio Beko Zuid. “Ik vind het interessant om de organisatie beter te leren kennen. Bovendien wil ik me hard maken voor kleinere bakkers. Omdat wij het bedrijf met z’n vieren runnen, hebben wij de tijd en de gelegenheid om goed naar onze inkoop te kijken en alles door te rekenen. Dat is niet iedere bakkerondernemer gegund. Zij nemen daar, vaak noodgedwongen, soms te weinig tijd voor. Juist voor hen wil ik een luis in de pels zijn bij een grote inkooporganisatie. Hoe is het geregeld? Hoe gaat het eraan toe? Ik wil dat graag van binnenuit onderzoeken en waar nodig een kritisch tegengeluid laten horen. Ik ga er namelijk vanuit dat wij als ambachtelijke bakkers allemaal gezond willen doorgroeien met een goed resultaat. Als ik daarin iets kan betekenen, voor Beko Coöperatie én voor collega’s, dan doe ik dat graag!”

Ook interessant om te lezen

  Weit Hamersma
  Lid in beeld
  Weit Hamersma
  Weit Hamersma van Bakkerij Hamersma in Grootegast: ‘Dankzij jarenlang investeren vond ik een fijne opvolger’.
  lid-in-beeld
  beko-coöperatie
  Unieke prestatie
  Unieke prestatie
  Unieke Prestatie: 7 Beko bedrijven behalen de hoogste BRC Certificering voor Voedselveiligheid en Kwaliteit
  beko-coöperatie
  beko-coöperatie
  Uitslag Beko Speculaaskeuring
  Speculaaskeuring 2023
  Uitslag Beko Speculaaskeuring
  Uit 243 inzendingen mogen 35 (banket)bakkers zich een jaar lang provinciewinnaar noemen. Daarnaast zijn er 3 landelijke winnaars.
  beko-coöperatie
  beko-coöperatie