Menu
totaalpartner in business

Uitslag speculaaskeuringen 2019

25 september 2019
Opnieuw organiseerde Beko tijdens de Najaarsdagen speculaaskeuringen. Bakkers konden 3 soorten speculaas laten keuren: speculaasjes met amandelen, speculaasjes zonder amandelen en gevulde speculaas. Die speculaas werd beoordeeld door een consumentenpanel en een vakjury. Consumenten- en vakjury hanteerden deels verschillende beoordelingscriteria. De vakjury keurde producten ‘blind’ en kreeg de verpakking niet te zien.

Provinciewinnaars 2019

Juryvoorzitter Frank van Sprang: “Er werden 275 ambachtelijke speculaasproducten gekeurd: 102 speculaasjes zonder amandelen, 103 speculaasjes met amandelen en 70 stuks gevulde speculaas. Het doel van Beko met de speculaaskeuringen is de kwaliteit van speculaas bij de ambachtelijke bakker te verbeteren en bakkers ‘tools’ te geven zich als ambachtsman te profileren. Men moest minimaal een 7 halen om in aanmerking te komen voor een certificaat en een posterpakket. Opmerkelijk is dat er dit jaar veel meer speculaasproducten beloond werden met een hoger cijfer dan een 7. Daaruit concluderen we dat de kwaliteit van speculaas bij de ambachtelijke bakker verbeterd is.” Per categorie en per provincie zijn bakkers benoemd tot Provinciewinnaar van 2019.”

Landelijke winnaars 2019

Drie bakkers met het hoogste cijfer van ingeleverde speculaasproducten per categorie mogen zich ‘De beste speculaasbakker van Nederland 2019’ noemen.

Speculaasjes zonder amandelen van Bakery Café Kottier uit Breda werden als de beste van de provincie Noord-Brabant beoordeeld. Daarmee behaalden zij ook het hoogste cijfer van alle speculaasjes zonder amandelen en dus mag Kottier een jaar lang communiceren dat hij de beste speculaasjes zonder amandelen van heel Nederland bakt. Kottier kreeg van de vakjury een 7,70 en een 8,25 van de consumentenjury, waarmee de eindscore 7,98 was.

Speculaasjes met amandelen van Bakkerij van de Mortel uit Someren werden als beste van de provincie Noord-Brabant beoordeeld. Daarmee behaalden zij ook het hoogste cijfer van alle speculaasjes met amandelen en dus mag Van de Mortel een jaar lang communiceren dat hij de beste speculaasjes met amandelen van heel Nederland bakt. Van de Mortel kreeg van de vakjury een 7,85 en een 8,45 van de consumentenjury, waarmee de eindscore 8,15 was.

Gevulde speculaas van De Ambachterij uit Schoonrewoerd werd als beste van de provincie Utrecht beoordeeld. Daarmee behaalden zij ook het hoogste cijfer van alle gevulde speculaas  en dus mag De Ambachterij een jaar communiceren dat zij de beste gevulde speculaas van Nederland bakken. De Ambachterij kreeg van de vakjury een 8,40 voor de gevulde speculaas en een 8,70 van de consumentenjury, waarmee de eindscore 8,55 was.

De volledige uitslag van de Beko Speculaaskeuringen 2019 kunt u downloaden door te klikken op onderstaande link: Winnaars Beko Speculaaskeuring 2019.pdf.

foto's van de prijsuitreiking bij de landelijke winnaars door juryvoorzitter Frank van Sprang ziet hieronder.

Ook interessant om te lezen

  Training praktijkbegeleiders
  Bakkerijbranche
  Training praktijkbegeleiders
  Niveau 4 Boulanger studenten (schooljaar 2020/2021) hebben een leerbedrijf nodig.
  Bakkerijbranche
  NBA start online trainingen
  Bakkerijbranche
  NBA start online trainingen
  De Nationale Bakkerij Academie start vanaf mei met het geven van online trainingen voor broodbakkers, banketbakkers, productiemedewerkers en verkoopmedewerkers in de bakkerij.
  Bakkerijbranche
  Snel en eenvoudig een eigen webshop
  Bakkerijbranche
  Snel en eenvoudig een eigen webshop
  Wilt u uw klanten ook online bedienen, maar hebt u nog geen webshop? Open dan snel een gratis webshop via Bakeronline.
  Bakkerijbranche