Menu
totaalpartner in business

Uitslag Speculaaskeuring 2022

17 oktober 2022

Na 2 dagen speculaas keuren in Meppel door een vak- en een consumentenjury, zijn er dit jaar uit 284 inzendingen 35 (banket)bakkers gekomen die zich een jaar lang provinciewinnaar 2022 mogen noemen verdeeld over de verschillende categorieën.

Landelijke winnaars 2022

 

Drie bakkers met het hoogste cijfer voor ingeleverde speculaasproducten per categorie zijn ‘De beste speculaasbakkers van Nederland 2022: 

  • De speculaasjes zonder amandelen van Bakkerij Proef uit Barchem werden als de beste van de provincie Gelderland beoordeeld en ook behaalde Proef het hoogste cijfer van alle speculaasjes zonder amandelen en mag dus een jaar lang communiceren dat zij de beste speculaasjes zonder amandelen van heel Nederland bakken. Bakkerij Proef kreeg van de vakjury een 8,00 voor zijn speculaasjes zonder amandelen en een 8,70 van de consumentenjury, waarmee de eindscore 8,35 was.

 

  • De speculaasjes met amandelen van Bakkerij Sieben uit Schoonebeek werden als beste van de provincie Drenthe beoordeeld en kregen het hoogste cijfer van alle speculaasjes met amandelen. Sieben mag een jaar lang communiceren dat zij de beste speculaasjes met amandelen van heel Nederland bakken. Bakkerij Sieben kreeg van de vakjury een 8,00 voor zijn speculaasjes met amandelen en een 8,25 van de consumentenjury, waarmee de eindscore 8,13 was.

 

  • Het gevuld speculaas van Bakker van Esch uit Zevenhuizen werd als beste van de provincie Groningen beoordeeld en behaalde het hoogste cijfer van alle gevuld speculaas. Dus mag Van Esch een jaar lang communiceren dat het gevuld speculaas in hun assortiment de beste van Nederland is. Van Esch kreeg van de vakjury een 8,55 voor het gevuld speculaas en een 8,73 van de consumentenjury, waarmee de eindscore 8,64 was.

 

Provinciewinnaars 2022

 

Groningen

  • Speculaasjes zonder amandelen: Bakkerij van Esch – Zevenhuizen
  • Speculaasjes met amandelen: Bakkerij van Esch - Zevenhuizen
  • Gevuld speculaas: Bakkerij van Esch - Zevenhuizen

 

Friesland

  • Speculaasjes zonder amandelen: Echte Bakker de Korenaar - Surhuisterveen
  • Speculaasjes met amandelen: Echte Bakker de Korenaar - Surhuisterveen
  • Gevuld speculaas: Echte Bakker de Korenaar - Surhuisterveen

 

Drenthe

  • Speculaasjes zonder amandelen: Bakkerij Kalkdijk - Dalen
  • Speculaasjes met amandelen: Bakkerij Sieben - Schoonebeek
  • Gevuld speculaas: Bakkerij Sieben - Schoonebeek

 

Overijssel

  • Speculaasjes zonder amandelen: René Vermeij, de Echte Bakker - IJsselmuiden
  • Speculaasjes met amandelen: Bakker Meen - Delden
  • Gevuld speculaas: René Vermeij, de Echte Bakker - IJsselmuiden

 

Flevoland

  • Speculaasjes zonder amandelen: niet toegekend
  • Speculaasjes met amandelen: Bakkerij De Toren - Zeewolde
  • Gevuld speculaas: Bakkerij De Toren - Zeewolde

 

Utrecht

  • Speculaasjes zonder amandelen: Bakery Art - Rhenen
  • Speculaasjes met amandelen: Banketchocolaterie Hendricksen - Baarn
  • Gevuld speculaas: Patisserie Nijtmans - Amersfoort

 

Gelderland

  • Speculaasjes zonder amandelen: Bakkerij Proef - Barchem
  • Speculaasjes met amandelen: Hop Taartenshop - Harderwijk
  • Gevuld speculaas: Echte Bakker van der Veer - Barneveld

 

Noord-Holland

  • Speculaasjes zonder amandelen: Patisserie Linnick - Amsterdam
  • Speculaasjes met amandelen: Bakkerij Dunselman - Den Helder
  • Gevuld speculaas: Bakker Out - Ouderkerk aan de Amstel

 

Zuid-Holland

  • Speculaasjes zonder amandelen: Arjan van der Eijk, de Echte Bakker - Haastrecht
  • Speculaasjes met amandelen: Arjan van der Eijk, de Echte Bakker - Haastrecht
  • Gevuld speculaas: Arjan van der Eijk, de Echte Bakker - Haastrecht 

 

Zeeland

  • Speculaasjes zonder amandelen: Vroonland, de Echte Bakker - Yerseke
  • Speculaasjes met amandelen: Vroonland, de Echte Bakker - Yerseke
  • Gevuld speculaas: Vroonland, de Echte Bakker - Yerseke 

 

Noord-Brabant

  • Speculaasjes zonder amandelen: Daniels Koekbakkerij - 's-Hertogenbosch
  • Speculaasjes met amandelen: Bakkerij van de Mortel - Someren
  • Gevuld speculaas: Bakkerij van de Mortel - Someren

 

Limburg

  • Speculaasjes zonder amandelen: Bakkerij Heerschap - Nederweert
  • Speculaasjes met amandelen: Banketbakkerij van Betteraij - Reuver
  • Gevuld speculaas: Bakkerij Mestrom - Born

 

Speculaas ambachtelijke bakker onderscheidend

Juryvoorzitter Frank van Sprang: “Net als voorgaande jaren werd de speculaas beoordeeld door een consumenten- en een vakjury die deels dezelfde en deels specifieke criteria moesten beoordelen. De vakjury keurde producten ‘blind’ en kreeg de verpakking niet te zien, terwijl de verpakking bij de consumentenjury wel een onderdeel van de beoordeling was. Ieder onderdeel van de jurering heeft een bepaalde wegingsfactor. Zo heeft ‘smaak’ een hogere weging dan ‘verpakking’. Ons doel is met de speculaaskeuring en de daarbij horende beoordeling, de kwaliteit van speculaas bij de ambachtelijke bakker te verbeteren, bakkers ‘tools’ te geven zich als ambachtsman te profileren en hun omzet een boost te geven. Verse speculaas is een delicatesse en zéker onderscheidend van de retail en daarmee een interessant product voor de ambachtelijke bakker. Er is sprake van een goede marge (80-90%), nauwelijks retouren en makkelijk op voorraad te hebben.”

 

Kwaliteit inzendingen beduidend beter dan vorig jaar

Van Sprang: “Zowel de consumenten- als de vakjury vonden dat de ingeleverde speculaas beter van kwaliteit was dan vorig jaar. De scores lagen dan ook net iets hoger dan vorig jaar. Ondanks de problematiek in de bakkerijsector hadden we dit jaar een nagenoeg vergelijkbaar aantal  inzendingen met voorgaande jaren. In 2021 werden er 296 stuks speculaas gekeurd, dit jaar zijn er 284 pakjes speculaas door de handen van de jury gegaan. We zijn er trots op dat toch nog zoveel bakkers hun speculaasproducten hebben ingeleverd en dat over het algemeen de ingeleverde speculaas hogere cijfers kreeg van zowel de consumenten- als de vakjury dan vorig jaar.”

Ook interessant om te lezen

    Bakkerij Hilvers voortgezet door 3 broers
    Lid in beeld
    Bakkerij Hilvers voortgezet door 3 broers
    De vierde generatie staat klaar bij Bakkerij Hilvers: broers Wouter, Jeroen en Bas hebben binnen het bedrijf hun plek gevonden en ingenomen.
    lid-in-beeld
    beko-coöperatie
    Bakkerij van der Bijl is klaar voor de toekomst
    Lid in beeld
    Bakkerij van der Bijl is klaar voor de toekomst
    Sinds de komst van de derde generatie bij Bakkerij Van der Bijl in Kollum zijn alle vijf winkels gemoderniseerd en de ovens in de bakkerij vervangen.
    lid-in-beeld
    beko-coöperatie
    Vier broers als vierde generatie in familiebedrijf
    Lid in beeld
    Vier broers als vierde generatie in familiebedrijf
    Het familiebedrijf Floor van Lieshout wordt voortgezet door vier broers. Jongste broer Floris is bovendien bestuurslid van de regio Beko Zuid.
    lid-in-beeld
    beko-coöperatie