Menu
totaalpartner in business

Uitslag Speculaaskeuring 2021

11 oktober 2021

Na 2 dagen speculaas keuren in Meppel door een vak- en een consumentenjury, zijn er dit jaar uit 298 inzendingen 31 (banket)bakkers gekomen die zich een jaar lang provinciewinnaar 2021 mogen noemen  verdeeld over de verschillende categorieën.

Provinciewinnaars 2021

 

Groningen

  • Speculaasjes zonder amandelen: Bakkerij van Esch – Zevenhuizen
  • Speculaasjes met amandelen: niet toegekend
  • Gevulde speculaas: niet toegekend
  •  

Friesland

  • Speculaasjes zonder amandelen: Bakkerij van der Bijl - Kollum
  • Speculaasjes met amandelen: Marten Boonstra, de Echte Bakker - Akkrum
  • Gevulde speculaas: mevrouw de Molenaar – Witmarsum
  •  

Drenthe

  • Speculaasjes zonder amandelen: Brood en Banket Alsady - Assen
  • Speculaasjes met amandelen: Brood en Banket Alsady - Assen
  • Gevulde speculaas: Brood en Banket Alsady - Assen
  •  

Overijssel

  • Speculaasjes zonder amandelen: Koopmans Bakkerij-Patisserie-Chocolaterie - Tubbergen
  • Speculaasjes met amandelen: Koopmans Bakkerij-Patisserie-Chocolaterie – Tubbergen
  • Gevulde speculaas: Bakkerij Bosgoed - Heeten
  •  

Flevoland

  • Speculaasjes zonder amandelen: Bakkerij de Toren - Zeewolde
  • Speculaasjes met amandelen: niet toegekend
  • Gevulde speculaas: niet toegekend
  •  

Utrecht

  • Speculaasjes zonder amandelen: Echte Bakker van der Woerd - Doorn
  • Speculaasjes met amandelen: Bakkerij van Barneveld - Zeist
  • Gevulde speculaas: Bakery-Art - Rhenen
  •  

Gelderland

  • Speculaasjes zonder amandelen: Echte Bakker van der Veer - Barneveld
  • Speculaasjes met amandelen: Bakkerij van Zuijlen - Warnsveld
  • Gevulde speculaas: Bakkerij Milder - Gendt
  •  

Noord-Holland

  • Speculaasjes zonder amandelen: Bakkerij Brakenhoff - Castricum
  • Speculaasjes met amandelen: Bakkerij Westerpark - Amsterdam
  • Gevulde speculaas: Banketbakkerij Kloppenburg - Landsmeer
  •  

Zuid-Holland

  • Speculaasjes zonder amandelen: Bakkerij Vreugdenhil - Maasdijk
  • Speculaasjes met amandelen: Arjan van der Eijk, de Echte Bakker - Haastrecht
  • Gevulde speculaas: Arjan van der Eijk, de Echte Bakker - Haastrecht 
  •  

Zeeland

  • Speculaasjes zonder amandelen: Van der Maas, de Echte Bakker - Sint-Annaland
  • Speculaasjes met amandelen: niet toegekend
  • Gevulde speculaas: Vroonland, de Echte Bakker - Yerseke 
  •  

Noord-Brabant

  • Speculaasjes zonder amandelen: Bakkerij van de Mortel - Someren
  • Speculaasjes met amandelen: Bakkerij van de Mortel - Someren
  • Gevulde speculaas: Bakkerij van de Mortel - Someren
  •  

Limburg

  • Speculaasjes zonder amandelen:Banketbakkerij van Betteraij - Reuver
  • Speculaasjes met amandelen: Banketbakkerij van Betteraij - Reuver
  • Gevulde speculaas: Bakkerij Mestrom - Born

 

Landelijke winnaars 2021

Drie bakkers met het hoogste cijfer voor ingeleverde speculaasproducten per categorie zijn ‘De beste speculaasbakkers van Nederland 2021: 

  • De speculaasjes zonder amandelen van Echte Bakker van der Veer uit Barneveld werden als de beste van de provincie Gelderland beoordeeld en ook behaalde Van der Veer het hoogste cijfer van alle speculaasjes zonder amandelen en mag dus opnieuw een jaar communiceren dat zij de beste speculaasjes zonder amandelen van heel Nederland bakken, want ook in 2020 behaalde Van der Veer deze titel. Echte Bakker Van der Veer kreeg van de vakjury een 8,35 voor zijn speculaasjes zonder amandelen en een 7,75 van de consumentenjury, waarmee de eindscore 8,05 was.
  •  
  • De speculaasjes met amandelen van Bakkerij van Barneveld uit Zeist werden als beste van de provincie Utrecht beoordeeld en kregen het hoogste cijfer van alle speculaasjes met amandelen. Van Barneveld mag een jaar lang communiceren dat zij de beste speculaasjes met amandelen van heel Nederland bakken. Van Barneveld kreeg van de vakjury een 7,43 voor zijn speculaasjes met amandelen en een 8,10 van de consumentenjury, waarmee de eindscore 7,76 was.
  •  
  • De gevulde speculaas van Bakery-Art uit Rhenen werd als beste van de provincie Utrecht beoordeeld en behaalde het hoogste cijfer van alle gevulde speculaas. Dus mag Bakery-Art een jaar lang communiceren dat de gevulde speculaas in hun assortiment de beste van Nederland is. Bakery-Art kreeg van de vakjury een 7,80 voor de gevulde speculaas en een 7,95 van de consumentenjury, waarmee de eindscore 7,88 was.

 

Speculaas ambachtelijke bakker onderscheidend

Juryvoorzitter Frank van Sprang: “Net als voorgaande jaren werd de speculaas beoordeeld door een consumenten- en een vakjury die deels dezelfde en deels specifieke criteria moesten beoordelen. De vakjury keurde producten ‘blind’ en kreeg de verpakking niet te zien, terwijl de verpakking bij de consumentenjury wel een onderdeel van de beoordeling is. Ons doel is met de speculaaskeuring, en de daarbij horende beoordeling, de kwaliteit van speculaas bij de ambachtelijke bakker te verbeteren, bakkers ‘tools’ te geven zich als ambachtsman te profileren en hun omzet een boost te geven. Verse speculaas is een delicatesse en zéker onderscheidend met de Retail en daarmee een interessant product voor de ambachtelijke bakker. Er is sprake van een goede marge (80-90%), nauwelijks retouren en makkelijk op voorraad te hebben.”

Kwaliteit inzendingen minder dan voorgaande jaren

Van Sprang: “Zowel de consumenten- als de vakjury vonden dat de ingeleverde speculaas minder goed van kwaliteit was dan eerdere jaren. We hadden dit jaar iets minder inzendingen dan vorig jaar, maar gelukkig deden nog wel meer (banket)bakkers mee dan in het jaar daarvoor. In 2019 werden er 275 stuks speculaas gekeurd, in 2020 waren dat er 369 en dit jaar zijn 298 stuks speculaas door de handen van de jury gegaan. We zijn er trots op dat toch nog zoveel bakkers hun speculaasproducten hebben ingeleverd, terwijl zij kampen met personeelstekorten. Mogelijk verklaart dat laatste ook dat de kwaliteit van de ingeleverde producten minder goed was. We misten dit jaar de achten en de negens, die andere jaren met grote regelmaat gegeven werden.”

Opmerkingen vakjury

  • Speculaasjes zonder amandelen: kleur te licht of te donker, veel speculaasjes bitter door lichte brandsmaak (te lang/te heet gebakken), te veel kruidnagel gebruikt, grove bakaard door te veel gebruik van suiker, nasmaak door resten werkende stof, speculaasjes te dik.
  •  
  • Speculaasjes met amandelen: meerdere vormen en diktes bij inzending van één bakker, geen schone bakplaten gebruikt waardoor de speculaasjes niet lekker ruiken en er niet appetijtelijk uitzien, amandelen niet netjes gedecoreerd, amandelen soms muf, speculaasjes te dik, nasmaak door resten werkende stof.
  •  
  • Gevulde speculaas: spijs te veel afgeslapt, deeg niet gaar, verhouding deeg en spijs niet goed (zou 1/3 deeg en 2/3 spijs moeten zijn), onvoldoende ei strijksel gebruikt.

Ook interessant om te lezen

    Bakkerij van der Bijl is klaar voor de toekomst
    Lid in beeld
    Bakkerij van der Bijl is klaar voor de toekomst
    Sinds de komst van de derde generatie bij Bakkerij Van der Bijl in Kollum zijn alle vijf winkels gemoderniseerd en de ovens in de bakkerij vervangen.
    lid-in-beeld
    beko-coöperatie
    Vier broers als vierde generatie in familiebedrijf
    Lid in beeld
    Vier broers als vierde generatie in familiebedrijf
    Het familiebedrijf Floor van Lieshout wordt voortgezet door vier broers. Jongste broer Floris is bovendien bestuurslid van de regio Beko Zuid.
    lid-in-beeld
    beko-coöperatie
    Gouden Beko Speld voor Bas van Esch
    Gouden Beko Speld voor Bas van Esch
    Tijdens de ledenvergadering van Coöperatieve Vereniging Beko op maandag 13 juni jl. heeft scheidend bestuurslid Bas van Esch een Gouden Beko Speld ontvangen.
    beko-coöperatie
    beko-coöperatie