Menu
totaalpartner in business
Uitslag Beko Speculaaskeuring

Uitslag Beko Speculaaskeuring

16 October 2023

Na 2 dagen speculaas keuren door een vak- en een consumentenjury, zijn er dit jaar uit 243 inzendingen 35 (banket)bakkers gekomen die zich een jaar lang provinciewinnaar 2023 mogen noemen verdeeld over verschillende categorieën. Daarnaast zijn er ook drie landelijke winnaars benoemd.

Speculaas ambachtelijke bakker heeft een goede marge
Juryvoorzitter Frank van Sprang: “Net als voorgaande jaren werd de speculaas beoordeeld door een consumenten- en een vakjury die deels dezelfde en deels op specifieke criteria de ingezonden speculaas moesten beoordelen. De vakjury keurde de producten ‘blind’ en kreeg de verpakking niet te zien, terwijl de verpakking bij de consumentenjury wel een onderdeel van de beoordeling was. Ieder onderdeel van de jurering heeft een bepaalde wegingsfactor. Zo heeft ‘smaak’ een hogere weging dan ‘verpakking’. Ons doel is met de speculaaskeuring en het daarbij behorende keuringsrapport, de kwaliteit van speculaas bij de ambachtelijke bakker te verbeteren, bakkers ‘tools’ te geven zich als vakman te profileren en hun omzet te verhogen. Op het keuringsrapport staan, waar nodig, (vaktechnische) opmerkingen waar men mee aan de slag kan ter verbetering. Verse speculaas is een delicatesse en zéker onderscheidend van de retail en daarmee een interessant product voor de ambachtelijke bakker. Er is sprake van een goede marge (80-90%), nauwelijks retouren en makkelijk op voorraad te hebben.”

Kwaliteit inzendingen beduidend beter dan vorig jaar
Van Sprang: “We zien door de jaren heen dat het kwaliteitsniveau stijgt. Daar zijn we erg blij mee. De scores lagen dit jaar weer net iets hoger dan vorig jaar. Gevuld speculaas is vaktechnisch gezien best een lastig product. We zien dat er met grote zorg aan gewerkt wordt om er een bijzonder en heerlijk product van te maken. Speculaasproducten moeten er “gelikt” uitzien en in een mooie verpakking worden aangeboden. Tip: Maak de pakjes niet te groot zodat het aankoopbedrag niet afschrikt. Prijs het artikel per 100 gram en weeg het pakje bij het afrekenen. 
De consument koopt speculaas bij de (banket)bakker omdat dat de vakspecialist is. Maak dat waar, laat zien en proeven dat uw speculaas beter en lekkerder is dan de speculaas die hij koopt in de supermarkt. Veel succes."

Landelijke winnaars 2023

Drie bakkers met het hoogste cijfer voor ingeleverde speculaasproducten per categorie zijn ‘De beste speculaasbakkers van Nederland 2023: 
De speculaasjes zonder amandelen van Echte Bakker Herman Schepers uit Sleen werden als de beste van de provincie Drenthe beoordeeld en ook behaalden deze speculaasjes het hoogste cijfer van alle ingezonden speculaasjes zonder amandelen en dus mag Schepers een jaar lang communiceren dat zij de beste speculaasjes zonder amandelen van heel Nederland bakken. Echter Bakker Herman Schepers kreeg van de vakjury een 8,00 voor zijn speculaasjes zonder amandelen en een 8,25 van de consumentenjury, waarmee de eindscore 8,13 was. 

De speculaasjes met amandelen van Koopmans Bakkerij Patisserie Chocolaterie uit Tubbergen werden als beste van de provincie Overijssel beoordeeld en kregen het hoogste cijfer van alle ingezonden speculaasjes met amandelen. Koopmans mag een jaar lang communiceren dat zij de beste speculaasjes met amandelen van heel Nederland bakken. Bakkerij Koopmans kreeg van de vakjury een 8,85 voor zijn speculaasjes met amandelen en een 8,35 van de consumentenjury, waarmee de eindscore 8,60 was.

De gevuld speculaas van Bakkerij Maison Pierre uit Amersfoort werd als beste van de provincie Utrecht beoordeeld en behaalde het hoogste cijfer van alle gevuld speculaas. Dus mag Pierre een jaar lang communiceren dat de gevuld speculaas in hun assortiment de beste van Nederland is. Maison Pierre kreeg van de vakjury een 8,70 voor het gevuld speculaas en een 7,85 van de consumentenjury, waarmee de eindscore 8,28 was.

Provinciewinnaars 2023

Groningen
• Speculaasjes zonder amandelen: Bakkerij van Esch - Zevenhuizen
• Speculaasjes met amandelen: Bakkerij van Esch - Zevenhuizen
• Gevuld speculaas: Bakkerij van Esch - Zevenhuizen
Friesland
• Speculaasjes zonder amandelen: Echte Bakker de Korenaar - Surhuisterveen
• Speculaasjes met amandelen: Bakkerij van der Bijl - Kollum
• Gevuld speculaas: Bakkerij Kruiper - Wolvega
Drenthe
• Speculaasjes zonder amandelen: Echte Bakker Herman Schepers - Sleen
• Speculaasjes met amandelen: Echte Bakker Herman Schepers - Sleen
• Gevuld speculaas: Echte Bakker Herman Schepers - Sleen
Overijssel
• Speculaasjes zonder amandelen: Koopmans Bakkerij Patisserie Chocolaterie - Tubbergen
• Speculaasjes met amandelen: Koopmans Bakkerij Patisserie Chocolaterie - Tubbergen
• Gevuld speculaas: Bakkerij van der Most - Lemelerveld
Flevoland
• Speculaasjes zonder amandelen: Bakkerij De Toren - Zeewolde
• Speculaasjes met amandelen: Bakkerij De Toren - Zeewolde
• Gevuld speculaas: Bakkerij De Toren - Zeewolde
Utrecht
• Speculaasjes zonder amandelen: Bakkerij Groenendijk - Amersfoort
• Speculaasjes met amandelen: Banketchocolaterie Hendricksen - Baarn
• Gevuld speculaas: Banketbakkerij Maison Pierre - Amersfoort
Gelderland
• Speculaasjes zonder amandelen: Bakkerij Terpstra - Gorssel
• Speculaasjes met amandelen: Echte Bakker van der Veer - Barneveld
• Gevuld speculaas: Strik Patisserie - Malden
Noord-Holland
• Speculaasjes zonder amandelen: Patisserie Linnick - Amsterdam
• Speculaasjes met amandelen: Bakkerij Brakenhoff - Castricum
• Gevuld speculaas: Bakker Out - Ouderkerk aan de Amstel
Zuid-Holland
• Speculaasjes zonder amandelen: Arjan van der Eijk, de Echte Bakker - Haastrecht
• Speculaasjes met amandelen: Brood & Ko - Bodegraven
• Gevuld speculaas: Brood & Ko - Bodegraven 
Zeeland
• Speculaasjes zonder amandelen: Vroonland, de Echte Bakker - Yerseke
• Speculaasjes met amandelen: Vroonland, de Echte Bakker - Yerseke
• Gevuld speculaas: Vroonland, de Echte Bakker - Yerseke 
Noord-Brabant
• Speculaasjes zonder amandelen: Bakkerij van Lieshout - Tilburg
• Speculaasjes met amandelen: Bakkerij van de Mortel - Someren
• Gevuld speculaas: Bakkerij Loeffen - Cuijk
Limburg
• Speculaasjes zonder amandelen: Banketbakkerij van Betteraij - Reuver
• Speculaasjes met amandelen: Bakkerij Heerschap - Nederweert
• Gevuld speculaas: niet toegekend

Ook interessant om te lezen

    Michel en Karin - Echte bakker Van Mook
    Michel en Karin - Echte bakker Van Mook
    Michel van Mook zit overal zelf bovenop, maar kan het ook heel goed loslaten. Dat vind hij juist het mooie van ondernemen. “Ik heb niet het gevoel dat ik het werk beter kan dan mijn medewerkers.”
    beko-coöperatie
    beko-coöperatie
    Terugblik op Week van het brood 2024
    Terugblik op Week van het brood 2024
    Terugblik op Week van het Brood 2024
    beko-coöperatie
    beko-coöperatie
    Jeffrey van Soest - Chocolaterie Pierre
    Jeffrey van Soest - Chocolaterie Pierre
    Wanneer Chocolaterie Pierre ergens haar naam of logo aan verbindt, bevestigen zij dat ze achter de kwaliteit van het product staan. En bij kwaliteit gaat het ook over goede arbeidsomstandigheden.
    beko-coöperatie
    beko-coöperatie