Menu
totaalpartner in business
Online lesmethode Flex

Online lesmethode Flex

21 February 2023

FlexBase, dé online lesmethode voor studenten van bakkerijopleidingen, is toe aan vernieuwing. FoodBase werkt achter de schermen keihard om zowel de app als desktopversie mooier, interactiever en functioneler te maken. “Bij een vernieuwde app hoort ook een nieuwe naam”, vertelt FoodBase-trainer en projectleider Carolien Hurkx. “FlexBase zal vanaf nu als Flex door het leven gaan.” Wat is Flex precies? Wat is er veranderd? En vanaf wanneer kunnen studenten de vernieuwde app ontdekken? Carolien vertelt er meer over.

Wat is Flex?

Carolien: “Flex is hét leermiddel voor de bakkerij, omdat het perfect aansluit bij de beroepspraktijk en voldoet aan de uitgangspunten van het kwalificatiedossier. Studenten vinden in deze app allerlei opdrachten, challenges, begrippen, recepten, quizzen, instructies, vragen en een chatbot. De informatie in Flex is actueel en relevant, ook op het gebied van wet- en regelgeving. Behalve via de app kunnen studenten de leeromgeving ook via desktop gebruiken.”

Wat is er allemaal anders in de vernieuwde Flex-app?

“De online leeromgeving is meer een community geworden”, vertelt Carolien. “Zo kunnen studenten na een mooie ervaring op hun stageplek bijvoorbeeld een foto delen waar klasgenoten en docenten op kunnen reageren. Net als op Instagram, maar dan in Flex. Zo doe je meer inspiratie op en kunnen studenten meer metvan elkaar leren. Ook is er een groepsapp-functie waarbij studenten, docenten en praktijkbegeleiders met elkaar kunnen chatten. Daarmee kunnen zij gezamenlijk invulling geven aan een toekomstbestendige sector. Een andere mooie verandering is dat Flex veel interactiever is geworden. Zo vind je nu allerlei interactieve opdrachten in de leeromgeving, zoals kennisquizzen en opdrachten waarbij je foto’s van bijvoorbeeld grondstoffen moet omdraaien en herkennen. Het is niet meer alleen maar lezen, maar ook veel doen.   Tot slot kun je Flex meer personaliseren dan voorheen. Docenten kunnen het lesprogramma per student zelf samenstellen. De module ‘bloem’ is bijvoorbeeld voor iedereen relevant, maar een module over een bepaalde machine is alleen relevant voor de studenten die daar op dat moment mee werken. Ook studenten die een extra uitdaging aankunnen, kunnen extra lesstof en opdrachten aangeboden krijgen. Dat er behoefte was aan bovengenoemde uitbreidingen, begrepen wij ook van docenten. Met hun input zijn wij aan de slag gegaan en hebben we de nieuwe Flex-app gebouwd.”

 Flex toekomstplannen

“Op dit moment is de Flex-app alleen voor studenten van bakkerijopleidingen beschikbaar, maar dat willen we in de toekomst zeker uitbouwen naar andere opleidingen in de versbranche. Bovendien is Flex niet alleen voor scholen interessant, maar ook voor het bedrijfsleven. Ook daar willen we in de toekomst mee aan de slag.” Studenten kunnen vanaf komend studiejaar (augustus/september 2023) aan de slag in de vernieuwde online omgeving.

Ook interessant om te lezen