Mensen kiezen voor gemak en ruime openingstijden
“If you can’t beat them, join them.” Dat is een motto dat Herman Ligthart altijd heeft aangesproken. Als eigenaar van Banketbakkerij Hovius in het Drentse Zuidlaren zocht hij al vroeg de samenwerking met supermarkten op. En die supermarkten zijn door de jaren heen een uitstekende klantenkring gebleken.
tekst: Linda van ’t Land | foto’s: Koos Groenewold
Dit jaar wordt Herman Ligthart zestig. En dat betekent dat hij met een schuin oog om zich heen begint te kijken naar een overnamekandidaat voor zijn banketbakkerij. “We hebben gesprekken gevoerd met de bank en de accountant en recent het bedrijf van een VOF naar een BV omgezet. Zo begin je langzaam maar zeker toch over de verkoop na te denken. Binnen onze familie hebben we geen opvolgers, wel is er mogelijk een geïnteresseerde kandidaat. Maar ja, nu zitten we weer met die energiecrisis. Welke kant gaat het op? Het is geen gemakkelijke keuze voor jonge ondernemers om nu een bakkersbedrijf over te nemen.”
Starten in Drenthe
Dat hij reikhalzend naar zijn pensioen uitkijkt, kan Herman overigens niet zeggen. “Het lijkt me best een beetje lastig. De zaak is al bijna dertig jaar mijn lust en mijn leven. Natuurlijk heb je weleens iets, met mensen of instanties. Maar al met al werk ik met veel plezier. Ik voel me ook zeker niet versleten of leeg; ik zou op de manier zoals we het nu geregeld hebben nog jaren door kunnen. Binnen het bedrijf fungeer ik vooral als vliegende keep. Ik begin rond half zeven en werk tot een uur of twaalf. De ene ochtend help ik op de banketafdeling, de andere ochtend sta ik bij de chocolade. En ik neem ook vaak genoeg de tijd voor andere dingen rondom het bedrijf.”
Herman neemt de banketbakkerij in Zuidlaren in 1994 over van de familie Hovius, die het sinds 1946 dan twee generaties lang heeft volgehouden. “De toenmalige eigenaar had geen kinderen en mijn vrouw Sandy en ik werkten in een banketbakkerij in Ermelo. We waren op zoek naar een eigen bedrijf en Drenthe trok ons wel, vanwege de rust. We hebben ons met plezier in Zuidlaren gevestigd en door de jaren heen de omzet in het bedrijf bijna verviervoudigd. Toen we begonnen, hadden we nog niet eens een pinautomaat!”
Berend Botje
Herman noemt Zuidlaren een gezellig dorp. “Bekend van de Zuidlaarder markt in oktober, van Berend Botje natuurlijk en tegenwoordig ook van de Hunebed Highway: de weg van Zuidlaren naar Emmen, waaraan veel hunebedden liggen. Ook het Pieterpad loopt door ons dorp en we hebben zelfs een hotel en diverse B&B’s. Het dorp heeft zo’n achtduizend inwoners, maar is behoorlijk toeristisch en heeft vanwege de diverse winkels en voorzieningen een sterke regiofunctie.”
Een prima locatie voor een ambachtelijke banketbakkerij dus, al zaten er aanvankelijk nog twee bakkers in hetzelfde dorp. “Ik zag in de jaren negentig al snel dat we om te groeien nieuwe wegen moesten inslaan”, zegt Herman. “We hebben een relatief kleine winkel en een filiaal is nooit mijn ambitie geweest. Daarom heb ik het contact gezocht met supermarkten. Al binnen twee jaar na de start hadden we een supermarkt als grote klant en inmiddels leveren we zes dagen per week vers banket aan zo’n veertien supermarkten in Zuidlaren en omstreken. Voor ons een uitstekend verdienmodel.”
Supermarkten als klant
In de supermarkten liggen de producten van Banketbakkerij Hovius in de verpakking van de banketbakkerij zelf en met exact dezelfde prijzen als in de eigen winkel. “Zo maakt het voor de klant niets uit waar ze het halen. En in de praktijk pakken ze het sneller in de supermarkt mee, dan wanneer ze er nog speciaal voor naar de bakker moeten. Bovendien gaat het zo ook qua prijs in de kar van de supermarkt mee; het lijkt wel of mensen het dan als minder duur ervaren. We leveren onder andere aan twee supermarkten in het dorp die op steenworp afstand liggen van de bakkerij en ik ben ervan overtuigd dat de klanten daar niet speciaal naar onze winkel zouden zijn gekomen. De supermarkt biedt gemak en bovendien ruimere openingstijden, tot negen uur ’s avonds.”
Herman vindt de levering aan supermarkten ideaal. “We hoeven geen huur voor de winkels te betalen en geen extra personeel aan te nemen. ’s Ochtends rijdt onze bezorger één ronde en dan is het klaar. Qua producten sturen we natuurlijk wel een beetje: we verkopen in de supermarkten vooral de producten waarop we een mooie marge maken, zodat de lagere prijs die supermarkten ons betalen goed uit kan. Over retouren maak ik per supermarkt aparte afspraken. Sommigen sturen zelden wat terug, ook al blijft het over. Wat wel terugkomt, verwerken wij in de bakkerij in een kruidkoek. Dus van echte derving is eigenlijk nooit sprake.”
Lid van Patisserie College
Banketbakkerij Hovius staat vooral bekend om de regionale specialiteiten. Zuidlaarder bollen bijvoorbeeld, gemaakt van rogge, krenten en rozijnen en vooral goed verkocht tijdens de jaarlijkse paardenmarkt. In de jaren negentig zorgden de bollen tijdens die ene week in oktober voor een belangrijk aandeel in de jaaromzet. Daarnaast zijn er Berend Botjes van chocolade, Hunebedkoekjes, Drentse keitjes, Drentse turven en een Hunebed Highway-cake.
“Dat wij ons als banketbakker hebben aangesloten bij het Patisserie College, heeft ons veel gebracht”, vertelt Herman. “Het heeft ervoor gezorgd dat wij nu staan waar we staan. Het Patisserie College verzorgt voor ons recepten, reclamemateriaal en verpakkingen. Daarnaast zijn de contacten met collega’s van grote waarde. We bezoeken elkaars bedrijven en schromen niet om kritiek te uiten: daar kun je je voordeel mee doen, je wordt er alleen maar beter van. Ik zeg altijd: een lidmaatschap van het Patisserie College is gratis. Het betaalt zich namelijk dubbel en dwars terug.”
Samen met Beko
Jarenlang zat Herman ook in het regiobestuur van Beko Noord. “Heel interessant”, noemt hij deze periode. “Je bestelt als bakker meestal gewoon je grondstoffen bij Beko Groothandel en hebt geen idee wat zich daar allemaal achter de schermen afspeelt. Ik was onder de indruk van de innovaties die er worden gezocht, van de veranderingen die er plaatsvinden en van de kwaliteiten van de diverse Beko-bedrijven. Door lid te zijn van de ledenraad wordt je betrokkenheid groter en leer je veel nieuwe mensen kennen.”
En nu lonkt dus het leven na een werkend bestaan. “Best heel gek, want ik sta al sinds mijn veertiende in de bakkerij”, mijmert Herman. Heeft hij nog tips voor jongere collega’s? “Ach… als ik toen had geweten wat ik nu weet, had ik dingen heel anders gedaan”, lacht de Drentse bakker. “Als je net begint, sta je er nog blanco in en ga je vol enthousiasme aan de slag. Nu zeg ik: maak het jezelf vooral niet te moeilijk. Kies voor een klein assortiment, dat is voor je bakkers en je kosten veel beter. Het wil niet zeggen dat je minder verdient; integendeel. Daarnaast raad ik iedereen van harte aan om collega’s op te zoeken. Loop binnen bij collega’s die je interessant vindt, sluit je aan bij een netwerk. Maak tijd voor dit soort dingen, het is ongelooflijk leerzaam. Van alles wat ik de afgelopen dertig jaar heb geleerd, heb ik waarschijnlijk het meest gehad aan de tips, opmerkingen en adviezen van collega’s uit de sector.”
Ook interessant om te lezen
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
SluitenGeef aan welke nieuwsbrieven van Beko Coöperatie of de Beko-bedrijven u wilt ontvangen.