Menu
totaalpartner in business
Ledenraadslid Vera ten Brinke

Ledenraadslid Vera ten Brinke

18 May 2021

Afgelopen Koningsdag stond Vera ten Brinke uit Ommen voor de tweede keer prominent op de nieuwssite van de NOS. Hun Tompouce Drive-in is namelijk wederom een doorslaand succes: ze verkopen vijfduizend tompouces op één ochtend. “Corona heeft ons meer dan ooit geleerd dat je nooit moet stilzitten, maar kansen moet zoeken en in beweging moet blijven.” Haar bedrijf Sis&Bro Bakery staat zes jaar na de start dan ook stevig op de kaart.

door Linda van ’t Land

Wie Vera ten Brinke aan het woord hoort, begrijpt wel dat de bakkerij die ze met haar broer Maarten in Ommen is begonnen een daverend succes is. Het enthousiasme voor ondernemen én de liefde voor het ambacht spatten van haar af. “Het bakkersvak is gewoon machtig mooi! Ik vind het heerlijk om mensen blij te maken met smaakvolle, aantrekkelijke producten en sta het liefst de hele dag in de winkel. Mijn broer bakt brood in het zicht van de klant en we verzinnen steeds weer nieuwe producten. Onze desembroden zijn bijvoorbeeld heel populair: met oude kaas en mosterd, met zongedroogde tomaatjes en spek of met olijven. Waar mogelijk proberen we met lokale producten te werken. Laatst hebben we asperges uit het Vechtdal aan het deeg toegevoegd, om te kijken wat dat oplevert. Soms is iets meteen een daverend succes en wordt het een blijvertje in het assortiment; een andere keer slaat het minder aan en stoppen we er weer mee. Prachtig toch, dat je op die manier kunt blijven experimenteren en innoveren?”

Start van Sis&Bro Bakery

Vera en haar broer Maarten zijn de derde bakkende generatie binnen de familie Ten Brinke. Haar grootouders begonnen een bakkerij in de Kruisstraat in Ommen, die haar ouders hebben voortgezet. “Aanvankelijk gingen mijn broer en ik een heel andere kant op. Mijn broer deed de hoveniersopleiding en ik wilde naar de politieacademie. Om me daarop voor te bereiden, volgde ik de opleiding Handhaver Toezicht en Veiligheid. Daar bleek ik echter helemaal niets aan te vinden. Ik stapte over naar de opleiding Detailhandel: één dag school en vier dagen werken, dat sprak me veel meer aan. Ik ging aan de slag bij Albert Heijn en later bij Jumbo. Mijn broer had inmiddels besloten dat hij tóch bakker wilde worden. En toen hier in Ommen een prachtig pand vrijkwam aan de Markt, vroeg mijn vader ons of wij daar geen broodjeszaak wilden beginnen. Mijn broer was 20 en ik was 19. We stonden allebei met onze oren te klapperen van die vraag. Maar we grepen de kans met beide handen aan! Zo is Sis&Bro Bakery gestart.”

Grootse plannen

Haar ouders runnen nog steeds Bakkerij ten Brinke in de Kruisstraat. Samen met broer Maarten is Vera verantwoordelijk voor Sis&Bro Bakery. “We hebben met z’n vieren een VOF en Maarten staat bijvoorbeeld ook in de productie van Bakkerij ten Brinke. Maar de bedrijven zijn qua uitstraling en assortiment wel echt gescheiden van elkaar. Sis&Bro Bakery heeft destijds met behulp van Beko Advies en Beko Verpakkingen een heel eigen lijn en huisstijl ontwikkeld, waar ik nog altijd erg trots op ben. Ik herinner me nog goed dat ik als negentienjarig meisje met mijn vader naar de bakkersbeurs ging en in de stand van Beko Verpakkingen óns verpakkingsmateriaal zag liggen, als voorbeeld voor andere klanten. Apetrots was ik!”

Voordat ze met Sis&Bro van start gingen, reisde Vera met haar broer en ouders heel Nederland door om bij andere bakkerijen te kijken. “Wat wil je wel en wat wil je zelf vooral niet? Ik vond dat enorm leerzaam. Wij hebben uiteindelijk gekozen voor het Bakery Market-concept, waar je veel in het zicht van de klant werkt. Doordat mijn broer ook nog veel in de productie bij mijn ouders staat, komt er van het bakken in de winkel tot nu toe minder terecht dan we zouden willen. Maar we hebben grootse plannen! Sis&Bro is op de huidige locatie namelijk ook echt uit zijn jasje gescheurd. We zijn voornemens om Sis&Bro met de bakkerij van mijn ouders samen te voegen in een nieuw pand. Twee bedrijven op één locatie, waar we een grotere lunchroom kunnen realiseren en meer met dat live baking kunnen doen. Ik verheug me enorm op deze stap!”

Goodwill in coronatijd

Ommen is zeer in trek bij toeristen. “In de winter valt hier helemaal niets te beleven en kun je wel een kanon afschieten; in de zomer kun je over de hoofden lopen”, aldus Vera. “Daar moet je tegen kunnen als ondernemer. Gelukkig wist men Ommen ook in coronatijd goed te vinden. Misschien zelfs beter dan ooit, omdat niemand naar het buitenland kon.”

Bij de uitbraak van corona zakte Vera aanvankelijk de moed wel in de schoenen. “We dachten misschien allemaal wel dat we binnen een paar maanden de deur op slot zouden moeten draaien? Gelukkig heb ik een zeer actieve vader, die ons direct aanspoorde focus te houden en om te schakelen. Pasen kwam eraan en we zijn paasbrunches gaan samenstellen, die mensen online konden bestellen en thuisbezorgd kregen. Maar liefst vierhonderd brunches mochten we afleveren! Toen voelden we aan: we moeten innovatief zijn en blijven communiceren. We vertelden onze klanten dat we zouden blijven bakken, no matter what. Desnoods zouden we ons brood bij hen aan de deur komen hangen. Mensen begrepen dat ze altijd voor hun dagelijks brood bij ons terecht zouden kunnen. Dat schiep vertrouwen – en heel veel goodwill.”

Bestuurslid Beko Noord

Sinds afgelopen jaar is Vera regionaal bestuurder voor de regio Beko Noord. Daarmee heeft zij ook zitting genomen in de landelijke ledenraad van Beko. “Ik wil vooral de stem vanuit de praktijk laten horen en Beko feedback geven vanuit onze eigen klantervaring. Waarom moet een levering soms lang duren? En hoe weet ik waar ik precies terecht kan met mijn vragen? De communicatie daarover kan Beko wellicht verbeteren aan de hand van praktijkervaring om zo meer begrip te kweken bij klanten en leden. Ook wil ik andere generaties graag laten inzien hoe waardevol social media kunnen zijn voor een ambachtelijke bakker. Als ik tussen die oudere bestuursleden zit, ben ik soms best geïmponeerd en denk: oooh, wat weten jullie veel! Maar ik kan juist vanuit mijn eigen ervaringen óók mijn steentje bijdragen. Beko is en blijft een coöperatie, dus dat betekent geven en nemen. Ik ben er graag bij betrokken.”

Ook interessant om te lezen

  Adriaan van Heeswijk
  Lid in beeld
  Adriaan van Heeswijk
  Over de schouders van vierde generatie kijken bij Bakkerij van Heeswijk. ‘Ons belangrijkste ingrediënt is tijd’, aldus Adriaan van Heeswijk.
  lid-in-beeld
  beko-coöperatie
  Bakt u de beste speculaas?
  Speculaaskeuring 2023
  Bakt u de beste speculaas?
  Bakkers en banketbakkers in Nederland kunnen hun speculaasproducten laten beoordelen in oktober.
  beko-coöperatie
  beko-coöperatie
  Iedere dag bakken met veel plezier!
  Lid in beeld
  Iedere dag bakken met veel plezier!
  Jan van Dommelen, huidige eigenaar van Stadsbakkerij van Montfoort, is al 48 jaar bakker.
  lid-in-beeld
  beko-coöperatie