Menu
totaalpartner in business

Ledenraadslid Ritchie Soekhlal

04 oktober 2021

Ritchie Soekhlal, eigenaar van Tummers Patisserie Passionnelle in Heemstede, is medio september verkozen tot regionaal bestuurslid van Beko Midden en daarmee ook lid geworden van de landelijke ledenraad van Beko Coöperatie. “Binnen de organisatie wil ik graag een lans breken voor de patisseriewereld. De focus moet, zowel in mijn patisserie als binnen een inkooporganisatie, niet alleen op prijs maar vooral op kwaliteit liggen.”

door Linda van ’t Land

Ritchie Soekhlal is nog niet zo heel lang zelfstandig ondernemer binnen de Nederlandse bakkersbranche. In maart 2019 nam hij Tummers Patisserie Passionnelle in Heemstede over van de vorige eigenaren. Hij was nog maar nauwelijks opgestart toen corona uitbrak en er flinke uitdagingen op hem bleken te wachten. “Het jaar 2020 was een jaar van continu schakelen, bouwen op je bestaande netwerk en geen moment de aandacht laten verslappen”, memoreert Ritchie. “Gelukkig heb ik nog steeds geen moment spijt gehad van de overname noch van het vele harde werken dat het vraagt. Ik heb een fantastisch bedrijf waarvoor ik mij samen met een fijn team iedere dag voor honderdtien procent inzet!”

Champions League

In de bakkerij staat patissier Boudewijn Nijmeijer aan het roer, die in het verleden de Gouden Gard, de Dutch Pastry Award en de prijs voor de Lekkerste Bonbon van Nederland won. “Wij vormen samen een uitstekend team”, vindt Ritchie. “Boudewijn is de creatieveling en zit vol op het product. Ik kijk naar de kosten en de bedrijfsvoering. Boudewijn is degene die aangeeft dat er moet worden geïnvesteerd in een nieuwe chocolademachine; ik ga kijken of dat lukt en probeer het financieel mogelijk te maken. Sinds de overname zijn wij overladen door bestellingen en heeft het bedrijf, mede door corona, een flinke groei doorgemaakt. Ik moest echter starten met een klein budget en steek iedere euro die ik verdien terug in het bedrijf. Zo proberen we richting de toekomst te groeien. Ik wil ieder jaar winnen en echt op Champions League-niveau opereren.”

Gewoontedieren

Ritchie heeft al wel langer ervaring in de bakkerijsector. Hij werkte onder andere voor Crème de la Crème Patisserie in Haarlem en De Patissier in Oegstgeest. “Ik vind het ambacht fantastisch. Maar de Nederlandse bakkerijsector in het algemeen heeft wat mij betreft wel iets te lang stilgestaan. Er zijn veel gewoontedieren te vinden, die vooral knijpen op de kosten. Maar ambacht draait om kwaliteit! We moeten dat kwaliteitsvaandel met elkaar hooghouden, ook om ons niet te laten wegdrukken door de supermarkt. We moeten de consument laten zien én proeven dat een ambachtelijk product om meer arbeid, betere grondstoffen en een zorgvuldiger afwerking vraagt. Als je als vakman daarmee het verschil weet te maken, is er vaak vanuit de klant ook begrip voor de prijs.”

Klanten verrassen en verwennen

Iedere dag staat Ritchie om kwart over vijf naast zijn bed om op weg te gaan naar de veiling, waar hij samen met zijn chef patisserie persoonlijk het allerbeste fruit selecteert. “Alle mixen hebben we eruit gegooid en ook het bavaroisepoeder heeft de weg naar de achterdeur gevonden. Daarover hebben we onze klanten wel de nodige uitleg moeten geven. Maar wanneer we vertellen dat een product wellicht iets zuurder smaakt omdat je nu echte fruitpuree proeft, is er eigenlijk altijd begrip. Ik vind: als je nummer één wilt zijn in die Champions League, dan kun je niet per se voor de goedkoopste grondstoffen gaan. Dan moet alles in je assortiment kwalitatief hoogwaardig zijn, dus ook je inkoop.”

Dikwijls laat Ritchie zijn klanten iets proeven. Van een nieuw koekje dat ze maakten met ras el hanout gaf hij bijvoorbeeld een klein zakje mee naar huis. “Dat kost misschien vijftig euro, maar je krijgt er honderd euro voor terug. Laatst nog hebben we op zaterdag een hele batch friandises gemaakt om onze klanten mee te verwennen. Ik vind niets mooier dan een winkelmedewerker die een klant verrast met een kleine traktatie en daarbij zegt: ‘Dank u wel dat u bij Tummers koopt’. Dat is toch goud?”

Totaalpartner

Onlangs stelde de jonge ondernemer uit Heemstede zich verkiesbaar als bestuurder voor de regio Beko Midden en kreeg deze positie ook toegewezen. Daarmee is Ritchie tevens lid geworden van de landelijke ledenraad van Beko. “Ik vind het belangrijk dat ook de patisserie een plek krijgt binnen Beko. Het bestuur bestaat tot nu toe vooral uit brood- en banketbakkers. Ik hoop dat door mijn toetreden ook patissiers zich nog meer gehoord voelen binnen de organisatie en dat we ook hier de absolute focus op kwaliteit kunnen leggen.”

Beko is voor Ritchie zijn vaste inkooppartner en een totaalpartner geworden. “Beko Advies heeft mij geholpen bij de aankoop van mijn bedrijf en daarna aan diverse accountmanagers gekoppeld. Nu koop ik 95% van mijn verpakkingen bij Beko Verpakkingen en zeker 90% van mijn grondstoffen bij Beko Groothandel. Beko Techniek helpt me bij de aanschaf en het onderhoud van machines. Het mooie vind ik dat ik aan alles merk dat het voor hen niet om het schrijven van uren draait. Ze denken echt met me mee, waarschuwen me voor investeringen die eraan komen en behoeden me voor kosten die nog niet nodig zijn. En toen ik op Koningsdag zonder slagroom kwam te zitten, kon ik direct schakelen met mijn accountmanager. Als je zelf goed contact met hen houdt, is er zoveel maatwerk mogelijk. Dat is een heel fijne gedachte, zeker voor mij als startend ondernemer. Beko heeft als totaalpartner enorm veel know-how in huis, waarvan wij als bakkers allemaal samen eigenaar zijn. Dat gegeven wil ik heel graag verder uitdragen binnen de sector en met het accepteren van een plekje in het bestuur iets terugdoen voor de organisatie.”

Predicaat Hofleverancier

Dit jaar bestaat Tummers Patisserie Passionnelle honderd jaar. Ritchie is inmiddels druk bezig met het aanvragen van het Predicaat Hofleverancier en hoopt het bedrijf komend jaar koninklijk te mogen gaan noemen. “Als dat lukt en alle coronamaatregelen hopelijk weer achter ons liggen, gaan we een jaar lang festiviteiten organiseren. Daar heb ik nu al zin in! Tot die tijd werk ik stug door, samen met mijn medewerkers en een partner als Beko. Ik wil dat Tummers Patisserie Passionnelle het neusje van de zalm wordt in de patisseriewereld!”

Ook interessant om te lezen

  Vlieg met ons mee het najaar in op 18 en 19 september!
  Vlieg met ons mee het najaar in op 18 en 19 september!
  De aftrap van het najaar ervaar je op de Beko Najaarsdagen. Beleef en proef het zelf! Alles om jouw najaarsassortiment compleet te maken.
  beko-coöperatie
  De sector moet zuinig zijn op Beko Coöperatie
  Lid in beeld
  De sector moet zuinig zijn op Beko Coöperatie
  In juni neemt Anton afscheid als lid van de landelijke ledenraad van Beko Coöperatie en als regionaal bestuurslid van Beko Noord.
  lid-in-beeld
  beko-coöperatie
  Bakbekwaam LIVE
  BAKBEKWAAM
  Bakbekwaam LIVE
  Een serie interactieve middagen over gezond werken, je financiële toekomst en jongerencommunicatie.
  beko-coöperatie
  beko-coöperatie