Menu
totaalpartner in business
Ledenraadslid Hélène Broekmans

Ledenraadslid Hélène Broekmans

22 February 2021

Bakkerij Broekmans is een bekende naam in de bakkerijbranche. De eerstvolgende generatie staat klaar om de bakkerij met twintig winkels over te nemen. En de blik is breder dan op de bakkerij alleen. De 31-jarige Hélène Broekmans is in 2020 regionaal bestuurder voor Beko Zuid geworden en daarmee ook lid van de landelijke ledenraad.

door Linda van ’t Land

Het Limburgse dorp Panningen ligt tussen de steden Roermond, Weert en Venlo in. Al honderdvijftig jaar zorgt Bakkerij Broekmans hier voor verse vlaaien, mooi gesorteerd kleinbrood, witte puntjes en allerhande andere brood- en banketproducten: eerst vanuit een almaar uitdijende bakkerij aan de rand van het centrum, sinds 2011 vanuit een moderne bakkerij op het bedrijventerrein. Want niet alleen Panningen smult van de lekkernijen: met twintig winkels in vijftien verschillende plaatsen wordt een groot deel van Noord-Limburg en zelfs een stukje Brabant door Bakkerij Broekmans beleverd.

Vijf jaar de tijd voor overname

“Vijfennegentig procent van onze omzet loopt via onze winkels”, vertelt Hélène Broekmans. “Dat betekent dat we vooral particuliere klanten hebben, die ons in onze winkels komen opzoeken. We hebben inmiddels honderdtachtig medewerkers in dienst.” Samen met haar zus Nicole en broer Bram is ze dit jaar officieel tot het bedrijf van haar ouders Thijs en Caroline toegetreden. “We nemen vijf jaar de tijd voor het overnameproces”, vertelt Hélène. “Onze ouders werken nu dus nog volop mee, maar de komende jaren zal de leiding langzaam maar zeker door ons worden overgenomen.”

Hélène heeft net als haar zus de bakkersopleiding gevolgd. Bovendien heeft zij na haar bakkersopleiding ook nog de opleiding tot voedingsmiddelentechnoloog aan de HAS afgerond. Zowel Hélène als Nicole zijn regelmatig zelf aan de werkbanken in de bakkerij te vinden. “Mijn zus maakt alle chocolade voor ons bedrijf. Mijn broer zorgt voor de expeditie en stuurt de winkels aan. Zelf werk ik deels op kantoor, maar daarnaast ben ik verantwoordelijk voor de bakkerij. Ik vind het fijn om daarom nu en dan actief mee te werken. Zo houd ik feeling met de werknemers daar, met al onze producten én met de processen.”

Warme band met Beko

Van oudsher heeft Bakkerij Broekmans een warme band met Beko. “We zijn al heel lang lid en maken gebruik van alle Beko-bedrijven. We nemen grondstoffen af van Beko Groothandel, die ons iedere vrijdag van alle benodigde ingrediënten komen voorzien. Beko Techniek heeft al onze machines in onderhoud en onlangs de aanschaf van onze nieuwe ovens van WP verzorgd. WP Haton zit bij ons om de hoek en voelt vertrouwd; Beko Techniek is hun exclusieve verkooppartner voor Nederland.”

“Via Beko Verpakkingen krijgen we een deel van onze standaard verpakkingsmaterialen en we werken nauw samen met Beko Advies op het gebied van managementondersteuning. Beko Advies ondersteunt ons onder andere bij de bedrijfsovername en kijkt mee naar de jaarcijfers, marketing en aansturing van de winkelbegeleiding. Overigens kopen we ook bij andere leveranciers in. Dat houdt ons scherp als ondernemers. En er is niets mis met een beetje onderlinge concurrentie.”

Regionaal bestuurder Beko Zuid

Afgelopen jaar is Hélène gekozen als regionaal bestuurder voor de regio Beko Zuid. Hierdoor is zij tevens lid van de landelijke ledenraad. “In de ledenraad zitten zestien mensen in totaal: vier uit elke regio”, vertelt Hélène. Twee online vergaderingen heeft ze inmiddels meegemaakt als regionaal bestuurder. “Door corona komen we niet fysiek bij elkaar en dat is wel lastig. Je krijgt wat minder mee en raakt ook minder goed ingewerkt. Toch vond ik het belangrijk om ja te zeggen toen ik hiervoor werd gevraagd. Kennelijk hebben ze vertrouwen in mij.”

Ook vanuit zichzelf vindt Hélène het belangrijk om mee te praten en mee te denken binnen Beko. “Wanneer we als bakkers alleen maar blijven bakken, komen we als sector niet vooruit. Willen we verder komen als bakkerijbranche, dan zullen we ons daar allemaal voor moeten inzetten. En ja, dat kost tijd – maar die maak ik er graag voor vrij.”

Spreekbuis tussen leden en bestuur

Als lid van de ledenraad wil Hélène goed zichtbaar zijn voor leden in de regio Zuid. “De ledenraad is feitelijk de spreekbuis tussen de leden en het hoofdbestuur. Wanneer een bakker zijn verhaal kwijt wil, sta ik daar dus voor open.” 

Zelf ziet Hélène heel nadrukkelijk het belang van Beko in. “We moeten er als bakkers sámen voor zorgen dat we allemaal, van grote tot kleinere bakkers, de juiste grondstoffen, verpakkingen en machines kunnen inkopen: voor een goede prijs en van goede kwaliteit. Als we onze inkoop allemaal zelf zouden regelen, gaat dat nooit werken.”

Als kersvers regiobestuurder heeft ze zich al een uitdaging gesteld. “Ik vind dat Beko nog te vaak wordt gezien als uitsluitend Beko Groothandel. Maar Beko is zoveel meer dan dat! Die boodschap moeten we gezamenlijk nog beter gaan uitdragen: dat alle Beko-bedrijven bij elkaar horen en wat daarvan de meerwaarde is voor de ambachtelijke bakker. Dat kan beter: bijvoorbeeld door één en dezelfde inlogcode te hebben voor alle Beko-bedrijven. Pas dan merk je als bakker echt dat Beko één grote organisatie is.”

 

Ook interessant om te lezen

  Weit Hamersma
  Lid in beeld
  Weit Hamersma
  Weit Hamersma van Bakkerij Hamersma in Grootegast: ‘Dankzij jarenlang investeren vond ik een fijne opvolger’.
  lid-in-beeld
  beko-coöperatie
  Unieke prestatie
  Unieke prestatie
  Unieke Prestatie: 7 Beko bedrijven behalen de hoogste BRC Certificering voor Voedselveiligheid en Kwaliteit
  beko-coöperatie
  beko-coöperatie
  Uitslag Beko Speculaaskeuring
  Speculaaskeuring 2023
  Uitslag Beko Speculaaskeuring
  Uit 243 inzendingen mogen 35 (banket)bakkers zich een jaar lang provinciewinnaar noemen. Daarnaast zijn er 3 landelijke winnaars.
  beko-coöperatie
  beko-coöperatie