Menu
totaalpartner in business

Ledenraadslid Cock Leijs

21 maart 2021

Sinds september 2020 is bakker Cock Leijs uit het Zeeuwse Sint Maartensdijk bestuurslid van de regio Beko-West en daarmee ook lid van de landelijke ledenraad. Voor hem geen moeilijke beslissing toen hij werd gevraagd: “Ik vind: als je onderdeel bent van een coöperatie, moet je je stem laten horen. We zijn als bakkers allemaal eigenaar van Beko. Dan moeten we ook allemaal ons steentje bijdragen.”

door Linda van ’t Land

Cock Leijs probeert zo min mogelijk producten in te kopen voor zijn bakkersbedrijf in het Zeeuwse Sint Maartensdijk. “Het liefst maak ik alles zelf. Brood, banket en heel veel chocolade – samen met mijn vrouw Patricia, voor wie chocolade tien jaar terug als een hobby is begonnen, maar die daar nu zo ongeveer de hele week druk mee is! En als we dan toch iets nodig hebben van een externe leverancier, dan haal ik de grondstoffen bij voorkeur zo lokaal mogelijk. Maar het moet wel binnen de bedrijfsvoering passen: ik moet etiketten maken die ik kan verantwoorden aan de NVWA. Dat valt niet mee wanneer je bijvoorbeeld eieren bij de boer om de hoek haalt. We zoeken naar de gulden middenweg.”

‘Niet Zeeland’

Het is alweer ruim twintig jaar geleden dat Cock en Patricia hun oog lieten vallen op de bakkerij in Sint Maartensdijk. “We waren al zeven jaar op zoek naar een geschikt bedrijf op een goede locatie. Brabant of Limburg moest het worden: daar waren we wel over uit. Zeeland had niet onze voorkeur. Totdat een vertegenwoordiger ons tipte over dit bedrijf. Schoorvoetend zijn we erheen gereden – eigenlijk met tegenzin. Maar toen we het zagen, waren we direct verkocht. Alles klopte hier. Een leuk dorp met goede winkels en een bakkerij waar we zo aan de slag konden. We hebben er gelukkig geen spijt van gekregen.”

 Bakkerij Cock Leijs heeft inmiddels ook een filiaal in Stavenisse. En het is zelfs gelukt om Brabantse worstenbroodjes populair te maken bij de Zeeuwse klantenkring. “Natuurlijk verkopen we ook heel veel Zeeuwse bolussen”, lacht Cock. “Maar ik ben een Brabander: ik moest en ik zou worstenbroodjes in het assortiment opnemen. Gelukkig weten we die tegenwoordig heel goed te verkopen op het eiland Tholen.”

 Band met Beko

Wekelijks worden er door Beko Groothandel grondstoffen afgeleverd bij de bakkerij in Sint Maartensdijk. Sinds twee jaar is er een onderhoudscontract voor ovens en machines bij Beko Techniek. En Beko Verpakkingen maakt al het gepersonaliseerde verpakkingsmateriaal voor het brood, banket en chocolade van Warme Bakker Cock Leijs.

“De contacten met Beko zijn altijd goed geweest. Ik ben ook een tijdje lid geweest van de M.O.C. Studieclubs van Beko Advies. Het is zeer leerzaam om bij andere ondernemers in het bedrijf te mogen kijken en je steekt daar altijd wel iets van op. Ook heb ik heel goede herinneringen aan een dagje uit met M.O.C. naar Amsterdam. We zijn onder andere bij een Franse bakker en bij Marqt geweest. Heel leerzaam allemaal – ik heb met veel plezier deelgenomen.”

Toen Cock vorig jaar zomer werd benaderd voor de functie van bestuurslid van Beko West en daarmee tegelijkertijd een plekje in de landelijke ledenraad zou krijgen, hoefde hij dan ook niet lang na te denken. “Ik vind: als je bij een coöperatie hoort, moet je je stem laten horen. Kritiek hebben mag best, maar dan moet je ook je bijdrage leveren om dingen te veranderen.”

Actief inzetten op meer contact

Als bestuurslid van de regio Beko-West woont Cock zo’n zes vergaderingen per jaar bij. “We hebben elkaar sinds afgelopen september slechts één keer persoonlijk ontmoet. De rest van de contacten verloopt vanwege de coronamaatregelen via Zoom. Dat scheelt mij aanzienlijk wat reistijd, maar het is wel jammer natuurlijk: je kunt beter sparren en overleggen wanneer je fysiek bij elkaar zit. We hopen dat er in de loop van komend jaar verandering in komt.”

Cock vindt het jammer dat van de zestienhonderd leden meestal maar een kleine honderd leden op de jaarvergadering aanwezig zijn. “Het zijn altijd dezelfde mensen die zich inspannen om een organisatie beter te maken en draaiende te houden; vaak slechts een handjevol.” De landelijke ledenraad zet zich actief in om meer contact te krijgen met de leden. Een speerpunt, waar Cock graag zijn steentje aan wil bijdragen. “Ik voel me betrokken bij Beko, dus ik ben blij dat ik wat terug kan doen. Ik wil graag bijdragen aan een beter Beko!”

 

Ook interessant om te lezen

  Vlieg met ons mee het najaar in op 18 en 19 september!
  Vlieg met ons mee het najaar in op 18 en 19 september!
  De aftrap van het najaar ervaar je op de Beko Najaarsdagen. Beleef en proef het zelf! Alles om jouw najaarsassortiment compleet te maken.
  beko-coöperatie
  De sector moet zuinig zijn op Beko Coöperatie
  Lid in beeld
  De sector moet zuinig zijn op Beko Coöperatie
  In juni neemt Anton afscheid als lid van de landelijke ledenraad van Beko Coöperatie en als regionaal bestuurslid van Beko Noord.
  lid-in-beeld
  beko-coöperatie
  Bakbekwaam LIVE
  BAKBEKWAAM
  Bakbekwaam LIVE
  Een serie interactieve middagen over gezond werken, je financiële toekomst en jongerencommunicatie.
  beko-coöperatie
  beko-coöperatie