Menu
totaalpartner in business
Ledenraadslid Alexander Bekkers

Ledenraadslid Alexander Bekkers

18 October 2018

Bakkerij Bekkers laat tailormade mixen maken door Stolp International. ‘Er is veel meer mogelijk dan je denkt’


De worstenbroodjes van Bakkerij Bekkers worden zelfs in Amsterdam verkocht en hun monchoutaart is bekend tot ver buiten Veghel. Bakker Alexander Bekkers houdt de kwaliteit van het assortiment nauwlettend in de gaten. Als hij denkt dat een grondstof beter kan, vraagt hij daarom. Bijvoorbeeld bij Stolp International, die hem sinds kort unieke muesli- en notenmixen op maat levert: precies zoals Alexander Bekkers ze hebben wil.


door Linda van ’t Land

Derving is Alexander Bekkers een doorn in het oog. “Ik rijd zelf bestellingen rond en zit overal dicht bovenop. Wanneer ik zie dat onze winkeldames meer broden weggooien dan nodig is, zeg ik daar iets van. Juist doordat ze in de winkel kunnen afbakken, moeten ze van mij kritisch blijven op de hoeveelheid die ze maken. Ik sta ’s nachts toch niet voor de kliko te bakken?” Het tekent de 44-jarige Brabantse bakker: kritisch, oplettend en dicht op de operationele bedrijfsvoering.

Ondanks de omvang van zijn bedrijf en het feit dat hij daardoor ook regelmatig op kantoor moet zitten, is Alexander bovenal nog altijd bakker, in hart en nieren. Met argusogen houdt hij de kwaliteit van zijn assortiment in de gaten. En als een grondstof hem niet zint, aarzelt hij niet om net zo lang door te zoeken tot hij de juiste vindt. Stolp International levert hem onder andere rozijnen, krenten, hazelnoten, amandelen, walnoten en diverse zadenmixen. Bovendien maakt Stolp sinds kort een tailormade mueslimix en notenmix voor Bakkerij Bekkers. “Ik had een mueslimix van een andere leverancier, waarover ik niet helemaal tevreden was. Ik wilde er mangostukjes in hebben en andere ingrediënten er juist uit. Na een fijn gesprek met Menno Neutel van Stolp bleek dat allemaal mogelijk. Alles gaat in goed overleg en prijstechnisch kan het uit. Ook onze notenmix wordt nu helemaal op maat gemaakt. Wij voegen er alleen zelf nog pinda’s aan toe en bakken daar koekjes mee.”

De bakkers in het bedrijf zijn enthousiast over de mogelijkheden die Stolp biedt. De nieuwe, op maat gemaakte producten worden binnen Bakkerij Bekkers breed gedragen. “Doordat ook zij Stolp weten te vinden voor noviteiten of specifiek door ons gewenste aanpassingen, kunnen we snel met Stolp schakelen om de juiste stappen te zetten en samen tot perfecte producten te komen.”

Groei

Bakkerij Bekkers bestaat inmiddels bijna negentig jaar. Friedje Bekkers, overgrootvader van de huidige eigenaar, begon in 1930 in Nijnsel naast zijn kruidenierswinkel en een café ook brood te bakken. Alexander nam het bedrijf zestien jaar geleden over. “Ik werkte al sinds mijn zestiende mee, maar de overname kwam in een stroomversnelling toen mijn vader heel onverwachts op zijn 59e overleed. Die eerste periode was het vooral een kwestie van overleven en gewoon maar doorgaan. Langzaam maar zeker kreeg ik het bedrijf weer op de rit. We zijn gegroeid van vier naar dertien winkels en ook mijn vrouw Karin is heel actief in het bedrijf. Zij verzorgt onder andere de personeelszaken en richt de winkels in. Dat doet ze fantastisch. Ik geloof niet dat ik dit alleen zou kunnen.”

De laatste tijd wordt Alexander steeds vaker gevraagd of hij nog meer winkels wil. Hij moet erom lachen. “Hoewel we vrijwel ieder jaar een nieuwe winkel openen, is dat beslist geen strategie. Als we het doen, moet het echt iets toevoegen aan ons bedrijf. De winkel moet op een goede locatie zitten en minimaal vijfduizend euro omzet per week draaien. Ik wil bovendien niet té groot worden; daar word je brood niet lekkerder van. Daarnaast wil ik dus perse zelf in de productie blijven meedraaien om feeling te houden met wat hier allemaal gebeurt.”

Lid van de ledenraad

Sinds 11 juni van dit jaar is Alexander Bekkers daarnaast een van de nieuwe ledenraadsleden van Beko; hij is officieel afgevaardigde van de regio Beko Zuid geworden. “Ik ben eigenlijk niet iemand die graag op de voorgrond treedt. Maar ik weet wel wat er speelt onder de bakkers en ik heb ook gemerkt dat er veel negatieve verhalen over Beko de ronde hebben gedaan de afgelopen tijd. Dat vind ik zonde, want Beko is een keimooi bedrijf! Mensen praten elkaar te gemakkelijk na. Daarom vind ik het belangrijk nu mijn eigen mening te laten horen in de ledenraad.” Hij grinnikt. “Ik vond altijd dat er alleen maar gebraden hanen op de eerste rij zitten. Maar dan moet je ook een keer zo flink zijn om zélf iets bij te dragen. Ik vind het fijn dat ik vanuit mijn positie in de ledenraad kan bijdragen aan een positiever beeld van Beko.”

Collega’s die iets willen weten over Beko of bijvoorbeeld verhalen die zij via via horen willen toetsen aan de werkelijkheid, mogen altijd contact opnemen met Alexander. “Ook al is het midden in de nacht! Ik vind het zelf ook plezierig wanneer ik word geholpen door collega’s. En ik wil vooroordelen uit de wereld hebben. Bakkers vinden al gauw iets, maar komen vervolgens niet op de jaarvergadering. Als je kritiek of tips hebt, laat dan je mening horen en je stem gelden! Daar sta ik voor als afgevaardigde binnen de ledenraad.”

Eigen wensen aangeven

Bijkomend voordeel van zijn positie in de ledenraad is voor Alexander dat hij de diverse bedrijven van Beko nu nóg beter leert kennen. Juist door deze functie heeft hij bijvoorbeeld de uiteenlopende mogelijkheden van een bedrijf als Stolp International ontdekt. “Pas toen ik me verder in Stolp verdiepte, ontdekte ik wat zij allemaal kunnen leveren. Heel gemakkelijk, want de bestellingen lopen via Beko Groothandel. Ik bestel bij Stolp nu bijvoorbeeld ook gedroogde amarena kersen en abrikozenstukjes voor in ons vruchtenbrood. Ze hebben veel meer dan ik dacht! En wanneer je voldoende afneemt, kun je je eigen voorkeuren aangeven.”

Ook interessant om te lezen

  Adriaan van Heeswijk
  Lid in beeld
  Adriaan van Heeswijk
  Over de schouders van vierde generatie kijken bij Bakkerij van Heeswijk. ‘Ons belangrijkste ingrediënt is tijd’, aldus Adriaan van Heeswijk.
  lid-in-beeld
  beko-coöperatie
  Bakt u de beste speculaas?
  Speculaaskeuring 2023
  Bakt u de beste speculaas?
  Bakkers en banketbakkers in Nederland kunnen hun speculaasproducten laten beoordelen in oktober.
  beko-coöperatie
  beko-coöperatie
  Iedere dag bakken met veel plezier!
  Lid in beeld
  Iedere dag bakken met veel plezier!
  Jan van Dommelen, huidige eigenaar van Stadsbakkerij van Montfoort, is al 48 jaar bakker.
  lid-in-beeld
  beko-coöperatie