Menu
totaalpartner in business
Iedere dag bakken met veel plezier!

Iedere dag bakken met veel plezier!

22 August 2023

Bakker Theo van Dommelen, die bijna zeventig jaar geleden een bakkerij overnam in het pittoreske stadje Montfoort en daarmee de naam van de stadsbakkerij vestigde, had klantnummer 18 bij Beko, toen nog Backershuys geheten. Zijn zoon Jan, inmiddels 65 jaar oud en huidig eigenaar van de bakkerij, is er maar wat trots op. “Zó lang bakken wij hier dus al! En het mooiste is: nog iedere dag met heel veel plezier.”

Jan van Dommelen is een echte broodbakker. Hij werd tweemaal Nederlands Kampioen met zijn bruine en witte broden. “Je moet er als ambachtelijke bakker voor zorgen dat je altijd goede kwaliteit op de plank hebt liggen. Daar moet je aandacht aan blijven besteden en iedere dag zorgvuldig bakken. We hebben inmiddels vele specialiteiten in ons assortiment, veel meer soorten dan vroeger. Denk maar aan het natuur-fijnvolkoren, het beste brood, Dommels Donker of ons spelt- en haverbrood.”
Zoon Arjan is verantwoordelijk voor het banket. “Ik begin iedere nacht vroeg om het brood te bakken, Arjan start iets later. Hij maakt onder andere onze superbekende Dommeltjes: een soort boterkoek, die we bakken met amandelspijs en afwerken met Zwitserse room, verse aardbeien en een toef slagroom. Klanten komen er van heinde en ver voor.” Ook het Dommels Knoopje is een lokale specialiteit: op een bodem van roomboter en amandelspijs wordt een koffiebavarois gespoten, waarin een Montfoortse koffielikeur is verwerkt. Het gebakje wordt uiteindelijk nog door de chocolade gehaald.

Lokaal betrokken

Montfoort betekent veel voor de lokale bakker. “Ik ben hier geboren en getogen en zal hier nooit meer weg gaan. Iedereen kent ons! Als het even kan, spelen we in op lokale evenementen en activiteiten. Dat hoeft niet per se via sponsoring te gebeuren, we werken op allerlei manieren samen. Zo werken we aan onze naamsbekendheid, maar daarmee zit het in Montfoort en omstreken eigenlijk wel goed. We zijn gevestigd op een A1-locatie: het mooiste plekje van Montfoort! Op een kruispunt, je ziet ons altijd. Drieëndertig jaar geleden zijn we verhuisd: van nummer 42 in deze straat naar nummer 38, twee pandjes verderop dus. Dit was vroeger een burgemeesterswoning, waar we veel meer ruimte tot onze beschikking kregen. Daar ben ik nog dagelijks blij mee. We hebben het hele pand destijds gestript en alles gemoderniseerd. Beneden is de winkel gekomen met de bakkerij. Op de eerste etage wordt het banket en de chocolade gemaakt en helemaal boven op zolder staat de meelsilo.”

 Klein familiebedrijf

Jan van Dommelen geniet van zijn leven als bakker. Zijn vrouw Carla staat in de winkel, hun zoon Arjan werkt in de banketbakkerij, er is een hulp voor de bakkerij en er zijn twee zaterdagkrachten. Het bedrijf is klein en overzichtelijk. En zo heeft Jan het graag. “Mede daarom werk ik al jarenlang samen met Beko Verpakkingen en Beko Groothandel. Ons meel komt bij Koopmans vandaan, maar verder bestel ik altijd al onze grondstoffen bij Beko Groothandel. Een andere leverancier komt er niet in, want dan zie ik door de bomen het bos niet meer. Ik wil het goed en overzichtelijk hebben en dat is in de samenwerking met Beko perfect geregeld. Bovendien hebben ze leuke chauffeurs! Twee heel leuke dames komen hier ’s ochtends al om half vijf met een bakwagen leveren: een grote vrachtwagen kan namelijk de binnenstad niet in. Dat tijdstip komt ons perfect uit en we hebben veel schik met elkaar.”

 Zelf bepalen

Bakkerij van Dommelen bedient klanten uit de hele regio: ze komen niet alleen uit Montfoort, maar ook uit omringende plaatsen als Woerden, Oudewater en De Meern. Ook levert de bakkerij gebak aan twee lokale restaurants en brood aan enkele bedrijven. Door de jaren heen heeft Jan van Dommelen veel zien veranderen. “Maar ik mis niets uit het verleden. Het mooie van dit vak is dat je iedere dag iets nieuws kunt uitproberen. Als je klanten het dan lekker vinden en het verkoopt goed, dan heb je weer een innovatie. Prachtig! Je kunt als ambachtelijke bakker heel veel zelf bepalen.”

 Jan van Dommelen is inmiddels al 48 jaar bakker en noemt zijn vak nog steeds het mooiste beroep dat er is. “Als ik iets nieuws bak en het komt zo prachtig uit de oven… dan ben je toch blij?” Bij hem thuis gaat het ook eigenlijk altijd over de bakkerij. “We proberen het er weleens niet over te hebben, maar juist thuis kun je bepaalde zaken eens even rustig bespreken met elkaar. En dat is ook niet erg. Carla en ik zijn al 42 jaar getrouwd en dit is ons leven. De bakkerij geeft ons veel voldoening.”

 

Ook interessant om te lezen

  Adriaan van Heeswijk
  Lid in beeld
  Adriaan van Heeswijk
  Over de schouders van vierde generatie kijken bij Bakkerij van Heeswijk. ‘Ons belangrijkste ingrediënt is tijd’, aldus Adriaan van Heeswijk.
  lid-in-beeld
  beko-coöperatie
  Bakt u de beste speculaas?
  Speculaaskeuring 2023
  Bakt u de beste speculaas?
  Bakkers en banketbakkers in Nederland kunnen hun speculaasproducten laten beoordelen in oktober.
  beko-coöperatie
  beko-coöperatie
  Lex Verkley
  Lid in beeld
  Lex Verkley
  Lex en Nicoline weten van Banketbakkerij Verkley een bloeiende onderneming te maken.
  lid-in-beeld
  beko-coöperatie