Menu
totaalpartner in business

Hoofdbestuurslid Chris Vreugdenhil

26 januari 2021

Kwaliteit en service gaan voor Bakkerij Vreugdenhil boven alles. “Ik heb nog nooit meegemaakt dat iedereen hier honderd procent tevreden is aan het einde van een werkdag”, vertelt Christiaan Vreugdenhil. “Het kan namelijk altijd nóg beter.” Deze kritische en alerte houding komt goed van pas in zijn nieuwste nevenfunctie: bestuurslid van Beko Coöperatie.

door Linda van ’t Land

Al bijna honderd jaar zit Bakkerij Vreugdenhil op hetzelfde plekje aan de Willem III straat in Maasdijk. Vanaf Wassenaar tot aan Oost-Voorne komen hier mensen hun brood en banket halen en vrijwel iedere klant wordt een ambassadeur. Vele prijzen zijn er binnen het bedrijf behaald: Bakkerij Vreugdenhil was de eerste bakker in Nederland met drie sterren, werd Beste Bakker van Nederland tijdens de Bakkersvakwedstrijden in Drachten, is al zevenmaal op rij Kampioen van het Westland en werd provinciekampioen met speculaasjes met en zonder amandelen tijdens de Beko Speculaaskeuring. De vierde generatie zwaait er inmiddels de scepter: broers Christiaan en Gerard Vreugdenhil staan samen aan het roer. “Onze beider vrouwen werken mee in het bedrijf en ook onze ouders zijn nog volop aanwezig”, vertelt Chris Vreugdenhil. “Het houdt hen jong en wij profiteren op onze beurt volop van hun kennis en inzet.”

Van ledenraadslid naar hoofdbestuurslid
Het is vader Jan Vreugdenhil die zijn zoon aanspoort lid te worden van de ledenraad van Beko. “Hij zei: je wordt er altijd wijzer van. En dat blijkt ook zo te zijn. Beko was voor mij altijd een grondstoffenleverancier en eigenlijk niet veel meer dan dat. Maar dat is natuurlijk niet terecht! Naast Beko Groothandel heb je Beko Advies, Beko Techniek, Beko Verpakkingen en Stolp International. Bovendien is er de coöperatie, waarvan we als aangesloten bakkers allemaal samen eigenaar zijn. Het heeft me een aantal dagen gekost om de structuur van Beko voor mezelf te ontwarren. Maar nu ik beter begrijp hoe alles in elkaar zit, ben ik echt onder de indruk van de organisatie.”

Mede daarom is Chris in 2020 toegetreden tot het hoofdbestuur van Beko Coöperatie, als voorzitter van de regio Beko West. “In deze functie mag ik nu aan de achterkant van de organisatie kijken en ontdek dat Beko eigenlijk veel te bescheiden is”, aldus Chris. “De verschillende Beko-bedrijven werken namelijk fantastisch samen. Er ontstaan heel mooie trajecten doordat men elkaar inspireert en meeneemt. Doordat deze bedrijven elkaar optimaal versterken, wordt Beko steeds slagvaardiger.”

Evenwicht in de markt
Meer dan ooit beseft Chris dat de leden van Beko best trots mogen zijn op hun coöperatie en dat ook gezamenlijk zouden moeten uitdragen. “Laten we wel wezen: we zijn wel eigenaar van de tent! Daarom is het goed om betrokkenheid te voelen en te tonen. Natuurlijk willen we allemaal een mooi rendement zien aan het einde van het jaar. Maar we mogen ook best stilstaan bij hoe dat rendement tot stand komt. Een coöperatie als Beko zorgt voor evenwicht in de markt en voorkomt dat grote leveranciers een monopolie kunnen verkrijgen. Waar zouden we als ambachtelijke bakkers zijn, wanneer Beko zou omvallen? Zie dan maar eens als kleine bakker je prijsafspraken op orde te krijgen of alles eens per week via één leverancier in huis te krijgen. Bij Beko maken vele kleintjes samen toch één grote vuist.”

Chris ziet dat de strijd die Beko intern voert vergelijkbaar is met keuzes die hij in zijn eigen bedrijf moet maken. “Kwaliteit kost geld. Het is altijd balanceren tussen zo scherp mogelijk en zo goed mogelijk inkopen. Als Bakkerij Vreugdenhil halen we 95% van onze omzet uit één winkel en hebben nauwelijks derde kanaal. Dat is een heel bewuste keuze. Ik wil namelijk nooit geregeerd worden door de prijs: dan moet ik concessies doen aan mijn inkoop en dus aan de kwaliteit van mijn producten tornen. Dat raakt aan ons DNA. Beko staat dikwijls voor dezelfde keuzes. Je wilt als Beko-bedrijven zo scherp mogelijk inkopen, maar ook de beste kwaliteit blijven leveren. Je wilt er als coöperatie voor álle leden zijn, maar daardoor kun je het nooit iedereen naar de zin maken. Het is voortdurend zoeken naar de gemene deler en naar de gulden middenweg.”

Op weg naar de toekomst
Zo ambitieus als hij is binnen zijn eigen bedrijf (“Alles moet hier iedere dag van A1-kwaliteit zijn”), zo ambitieus gaat hij ook zijn lidmaatschap van het bestuur aan. “Ik wil Beko helpen om zich nóg beter voor te bereiden op de toekomst die onze branche tegemoet gaat. De bakkerijsector gaat onherroepelijk veranderen. Ambachtelijke bedrijven groeien steeds groter en de consument wordt steeds grilliger. Een klant vindt het heel normaal om rond middernacht online iets te bestellen en wil dat dat de volgende dag voor hem klaar staat. Daarvoor zijn wij als ambachtelijke bakkers wellicht flexibel genoeg, maar dan moeten óók onze leveranciers daadkrachtig met ons meebewegen. Ik wil Beko helpen om nog slagvaardiger te worden en hét antwoord te blijven voor alle bedrijven in de branche.”

Chris roept zijn mede-leden op om positief-kritisch naar het bestuur en de organisatie te blijven kijken. “Dat helpt om Beko naar een hoger niveau te tillen. Maar ik vraag de leden óók om te stoppen met achterom te kijken. Het verleden is voorbij en we zijn samen op weg naar de toekomst. Beko is aan het veranderen. Zie ook die positiviteit en geef die door. Beschouw Beko als je partner in plaats van als een bedrijf dat je geld kost. En deel nu en dan eens een complimentje uit; daarvan is nog nooit iemand doodgegaan. Sterker nog: het hélpt.”

Ook interessant om te lezen

  Vlieg met ons mee het najaar in op 18 en 19 september!
  Vlieg met ons mee het najaar in op 18 en 19 september!
  De aftrap van het najaar ervaar je op de Beko Najaarsdagen. Beleef en proef het zelf! Alles om jouw najaarsassortiment compleet te maken.
  beko-coöperatie
  De sector moet zuinig zijn op Beko Coöperatie
  Lid in beeld
  De sector moet zuinig zijn op Beko Coöperatie
  In juni neemt Anton afscheid als lid van de landelijke ledenraad van Beko Coöperatie en als regionaal bestuurslid van Beko Noord.
  lid-in-beeld
  beko-coöperatie
  Bakbekwaam LIVE
  BAKBEKWAAM
  Bakbekwaam LIVE
  Een serie interactieve middagen over gezond werken, je financiële toekomst en jongerencommunicatie.
  beko-coöperatie
  beko-coöperatie