Geert Broekmans
25 October 2023
‘Je moet zorgen dat je kunt scoren’Patisserie Broekmans in Venlo viert deze maand het honderdjarig bestaan van het bedrijf. Een stralende Open Dag op 7 oktober trok meer dan duizend bezoekers. “Ik wilde niet in de rij staan om handen te schudden”, zegt eigenaar Geert Broekmans daarover. “Wij zijn banketbakkers en willen vooral laten zien wat we doen en laten proeven wat wij maken! Dat doen wij iedere dag – maar deze Open Dag was wel héél bijzonder.”
tekst: Linda van ’t Land | foto’s: Koos Groenewold
Toen Geert Broekmans twintig jaar oud was en na een bedrijfseconomische opleiding bij zijn vader te kennen gaf dat hij graag het familiebedrijf in Venlo zou overnemen, stak zijn vader daar resoluut een stokje voor. “Mijn vader was mede-oprichter van de BBB in 1954, de voorloper van het huidige Patisserie College. Daar had hij iets te vaak gezien hoe het zoontje van de baas een goedlopend bedrijf volledig kan verpesten. Hij stuurde me naar de vakschool in Voorhout: heel bewust ver buiten Limburg. Na mijn opleiding ben ik een aantal jaren in de Randstad blijven werken. Daarna heb ik een jaar in België gewerkt, waar ik vooral op het gebied van vaktechniek en smaak veel geleerd heb. Ook werkte ik een jaar in Zwitserland, waar het organiseren van een bedrijf en de productie in een banketbakkerij me tot in de puntjes is bijgebracht. Ik pluk nog elke dag de vruchten van mijn opleidingstraject van toen. Ja, mijn vader was streng destijds. Maar hij had wel gelijk.”
Basisopleiding
En daarom heeft Geert Broekmans ook voor zijn nu 19-jarige zoon Joris, die interesse heeft om de vierde generatie binnen het familiebedrijf te worden, een mooi en bovenal leerzaam parcours uitgestippeld – dwars door de hele sector heen. “Joris is opgeleid in België op het gebied van hout, metaal en elektrotechniek. Toen hij vanwege corona thuis kwam te zitten en nergens anders heen kon, sprong hij bij in de bakkerij. En daar is alsnog de vonk voor het banketbakkersvak én voor ons bedrijf overgesprongen. Sindsdien maken we samen plannen. Joris heeft eerst een cursus gevolgd op het Bakery Institute in Zaandam, waar hij helemaal ondergedompeld is in het praktijkonderwijs. Daarna heeft hij gewerkt bij Robèrt van Beckhoven in Oisterwijk en bij Marc Oonk in Enschede. Momenteel werkt hij bij een sterrenrestaurant in onze regio en in januari gaat hij naar Huize van Wely in Noordwijk. Zo wil ik hem allerlei kanten van het vak laten zien. Uiteindelijk leer je overal iets. Ik wil hem zeker niet pushen, maar wel een gedegen basisopleiding geven. We starten ook met het Bedrijfsontwikkelplan van Bakkracht. In dat proces willen we een opleidingsplan vastleggen, een toekomstvisie schrijven voor de periode 2024-2027 en de transitie van de derde naar de vierde generatie bespreken.”
Vendingmachine
Geert Broekmans heeft het bedrijf van zijn ouders en grootouders in 1987 officieel overgenomen. Later werkt ook zijn vrouw Lisette volop mee: eerst voornamelijk in de chocolaterie, later ook in de winkels. Vijf winkels zijn er inmiddels: twee in Venlo, één in Roermond, één in Venray en één op het station van Eindhoven. “Een moeilijke winkel”, noemt Geert dat laatste filiaal. “We hebben die zaak geopend in 2020 en tien dagen later kwam corona. Dat zorgde voor een heel lastige start, ook omdat we in Eindhoven nog helemaal geen naamsbekendheid hadden. Op het station komt bovendien een heel ander publiek dan in onze andere winkels.” Het heeft er mede voor gezorgd dat Geert zijn jarenlange samenwerking met Marti gedeeltelijk heeft opgezegd en met een marketeer van Buy Fresh in zee gegaan is. “Ik kan het goed met deze partij vinden en ik leer heel veel van hen. Het állerbelangrijkste is namelijk dat je weet wie wanneer wat bij je koopt. Onze nieuwe marketeer heeft een halve dag in Eindhoven voor de winkel gestaan. Wie gaat er naar binnen? Wat is de stopkracht? Wat hebben ze te besteden? Ook onze website is door hen grondig onder de loep genomen. Om een bestelling te plaatsen, hoef je nu nog maar twee velden in te vullen in plaats van een stuk of zeven. Dát is wat de jeugd wil! We moeten met al onze diensten inspringen op de nieuwe generatie.”
Nieuw filiaal in Blerick
Naast de vijf fysieke winkels heeft Patisserie Broekmans sinds afgelopen voorjaar een vendingmachine bij een filiaal in Venlo staan. “In de webshop kunnen mensen aangeven dat zij hun bestelling via de vendingmachine willen afhalen. Maar je kunt er ook zonder bestelling 24/7 wat lekkers uithalen, zoals een appeltaartje of pindarotsen. Weet je dat dat zelfs middenin de nacht gebeurt door uitgaanspubliek? Zij komen nooit bij ons in de winkel! Op zondag wordt er voor een paar honderd euro via de machine verkocht. Geen wereldschokkende omzet, maar ik heb er geen omkijken naar en er zijn geen verkoopkosten mee gemoeid. Je pakt het toch maar even mee en je levert je klanten extra service, ook buiten openingstijden.”
Op 29 februari aanstaande opent Geert Broekmans als eerbetoon aan zijn ouders een nieuw filiaal in stadsdeel Blerick. “Daarmee komen wij heel letterlijk ‘over de brug’”, lacht Geert. “De Maas stroomt tussen Venlo en Blerick en dat is op de een of andere manier best een grote barrière. Wij beslechten die, door ook in Blerick te gaan verkopen. Mijn moeder is daar geboren en ik zie de nieuwe winkel als een cadeau en gebaar van dank aan mijn ouders.” Ook in Blerick heeft Geert inmiddels de plaatsing van een vendingmachine voorbereid. Bovendien onderzoekt hij momenteel de mogelijkheden van een betaalde bezorgservice in de regio. “Je kunt nóg zulke goede producten maken: het gaat ook om de verkrijgbaarheid. Je moet zorgen dat je kunt scoren.”
Hardlopers
Tweederde van de omzet wordt via de winkels, vendingmachines en de webshop verdiend. Een derde komt via levering aan horeca, bedrijven en supermarkten. “We leveren onder meer aan 25 supermarkten van Albert Heijn, Jumbo en Plus in Zuidoost-Nederland. Het gaat dan om diepvriesgebak en soms ook chocolade en koek. Tien artikelen uit ons assortiment leveren wij standaard; franchisers nemen soms op eigen initiatief meer af. Een deel van onze producten wordt bovendien landelijk verkocht via online supermarkt Picnic.” Hardlopers uit het assortiment in eigen winkels zijn de bonbons, die al decennialang in de eigen patisserie worden gemaakt. Ook worstenbroodjes, de Weense kersentaart en crème banket zoals verschillende soorten nougatinetaarten zijn populair.
Veel van zijn grondstoffen worden geleverd door Beko Groothandel. Maar Geert shopt ook regelmatig in België, waar de keuze voor een patisserie ruimer is. “In Nederland kun je één soort vanille kopen; in België kan ik kiezen uit wel zeven soorten. Er zijn in België meer patissiers actief én de klant heeft er meer geld voor over. Een Belg besteedt gemiddeld acht procent van zijn inkomen aan voeding. Patisserie wordt er meer op waarde geschat – en dat zie je terug bij de leveranciers. Door de jaren heen heb ik echter heel fijne banden opgebouwd met Beko Groothandel, Beko Verpakkingen en Beko Coöperatie. Bij voorloper Bicano in Wijchen heb ik zelfs jarenlang in de Raad van Toezicht gezeten.”
Innovaties
Door de jaren heen heeft Geert veel zien veranderen. “Vaktechnisch gezien is alles veel moderner geworden. Terwijl ik tegelijkertijd steeds puurder ben gaan werken. Ik ben afgestapt van mixen en halffabricaten, ben van twaalf naar vier procent suiker in de slagroom gegaan en gebruik alleen nog vers fruit voor ons gebak. Daarnaast is er veel meer regelgeving gekomen. De lastenverhoging voor het MKB is enorm, waardoor je steeds minder aan je mooie vak toekomt.”
Toch maakt Geert graag tijd om buiten de deuren van zijn patisserie te kijken. Hij bezoekt andere bedrijven, ook buiten de sector, om ideeën op te doen. “Ik was laatst bij Van der Valk en zag daar een geweldig planbord hangen! Daar maak ik dan gelijk een foto van.” Hij houdt van innovaties en laat zich goed informeren over de laatste ontwikkelingen op het gebied van technologie en marketing. Hierdoor heeft hij bijvoorbeeld een tijdregistratiesysteem uit de tuinbouw overgenomen. “We draaien er momenteel een pilot mee. Ik kan nu op receptniveau uren uitdraaien. Zo zien we precies hoeveel tijd er aan een bepaalde charge is besteed en wie wat heeft gedaan. Dat doe ik niet om onze medewerkers te controleren, maar wel om goed te monitoren wat er nu eigenlijk in de bakkerij gebeurt.” Ook heeft Geert een nieuw softwaresysteem op het oog. “In 1998 had ik al mijn eerste webshop en vanaf dat moment zijn we data gaan verzamelen, zoals mailadressen. Mijn allerbelangrijkste focus blijft de vraag: wie koopt wat op welk moment? Daar kun je straks via kunstmatige intelligentie en bijvoorbeeld gepersonaliseerde advertenties geweldig op inspelen. Ik heb geen marketing gestudeerd, maar ik probeer wel altijd twee stappen vooruit te denken. Je moet zorgen dat je aansluit bij wat je klanten willen. Johan Cruijff heeft het ooit al gezegd – en ik leer dat nu ook aan onze zoon Joris: ‘Je hoeft niet snel te zijn. Als je maar op tijd vertrekt.’”
Ook interessant om te lezen
Sluiten
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
SluitenGeef aan welke nieuwsbrieven van Beko Coöperatie of de Beko-bedrijven u wilt ontvangen.