Menu
totaalpartner in business

Er wordt enorm gerekend momenteel

24 april 2023

Zijn medewerkers worden steeds jonger, merkt bakker Martin van Voorthuizen uit het Gelderse Ederveen op. Om dan te concluderen: “Oh nee. Ik word zelf steeds ouder.” Toch staat hij nog met veel energie aan het roer van Bakkerij van Voorthuizen. “Ik omarm veranderingen. Alles verandert voortdurend en dat is juist mooi: het houdt je werk en je leven uitdagend.”

tekst: Linda van ’t Land | foto’s: Koos Groenewold

“Je moet een bepaalde bedrijfsomvang hebben om iets minder afhankelijk te zijn van jezelf”, vindt bakker en ondernemer Martin van Voorthuizen. “Groter groeien maakt je minder kwetsbaar: niet alles is meer van jou alleen afhankelijk.” Het is de belangrijkste reden dat hij het familiebedrijf dat hij als vierde generatie van zijn ouders overnam liet doorgroeien tot twee bakkerijen en zeven winkels. “En mocht er nog eens iets op mijn pad komen dat past qua locatie en doelgroep, dan ga ik daarvoor.”

Hardlopers

Bakkerij van Voorthuizen heeft nu twee bakkerijen: een broodbakkerij bij het moederbedrijf in Ederveen, waar brood, cake, koeken en stukswerk worden gebakken en een banketbakkerij in Lunteren, waar al het nat gebak en taarten worden vervaardigd. Er zijn twee winkels in Ede en daarnaast in Lunteren, Ederveen, Renkum, Barneveld en Renswoude. “Ons donker meergranenbrood met veel zonnepitten, dat wordt gebakken in een lampionkoppel, is een echte hardloper in al onze winkels”, vertelt Martin. “Daarnaast maken we banket voor het middensegment: betaalbare kwaliteit. We hebben geen klanten die bijna vier euro voor een gebakje willen betalen. En vergis je niet, er wordt enorm gerekend momenteel. Wij merken dat onze vlaaien stijgen in verkoopaantallen: een relatief goedkope taart om toch lekker van te trakteren.” Aan gebaksdozen en bestellingen wordt vaak een ansichtkaart bevestigd met een vriendelijke boodschap vanuit het bedrijf: ‘Eet smakelijk!’ of ‘Geniet ervan!’. “Een kleine moeite, maar het zorgt voor die extra glimlach en een goed gevoel”, weet Martin.

Bezuinigen

Als speerpunt voor het eerste kwartaal van dit jaar besloot Martin zich vooral te richten op klanten met een kleinere beurs, bijvoorbeeld als gevolg van de hogere energieprijzen en de inflatie. Want dat zijn klanten tegenwoordig steeds meer ‘op de kleintjes letten’, merkt Martin ook aan het succes van zijn deelname aan Too Good To Go: een app, waarin je pakketten kunt aanmelden met producten die je anders weg zou gooien. “Als de dames op kantoor hier actief mee bezig zijn, is het gegarandeerd een succes en hebben wij nauwelijks derving. We maken een trakteerpakket en een broodpakket en voor beide is er veel belangstelling in deze regio. Ook onze Social Deal is een groot succes. Mensen kopen online een voucher, die ze bij ons kunnen besteden. Ze ontvangen dan een bepaalde korting. We merken dat we hiermee nieuwe klanten trekken, die we normaal niet in onze winkels zien. En eventueel al bestaande klanten proberen we hiermee een meevaller aan te bieden. Wij willen namelijk ook de consument die iets minder te besteden heeft als klant behouden.”

Voedingswaarde

Martin ziet daarnaast dat consumenten steeds meer interesse tonen in de samenstelling en herkomst van hun eten. “Klanten zijn hongerig en voortdurend op zoek naar de juiste informatie over wat er in onze producten zit. Die aandacht voor de voedingswaarde is een logische en mijns inziens gunstige ontwikkeling. Iedereen wil gezonder eten en er is grote belangstelling voor een biologisch assortiment. In dat proces beweeg ik mee, voortdurend op zoek naar de grens tussen kwaliteit en betaalbaarheid. Ik zorg dat onze winkeldames goed antwoord kunnen geven op basis van ingrediëntendeclaraties en instrueer ook de dames op kantoor: iedereen in ons bedrijf moet weten wat wij verkopen en hoe we dat maken.”

Samenwerken

Bakkerij van Voorthuizen heeft een solide team in dienst. Een harde kern van mensen die er soms al meer dan dertig jaar werken en daarnaast een flexibele schil, waarin het aanbod nog weleens wisselt. “Momenteel heb ik vier bakkers uit Oekraïne in dienst. Dat gaat bijzonder goed, maar je medewerkers moeten dat wel accepteren. Er moet bijvoorbeeld meer in het Engels worden gecommuniceerd: dat vraagt om aanpassingen van ons allemaal.” Martin zou er graag nog een ervaren brood- of banketbakker bij willen en zoekt hier nu en dan actief naar – maar tevergeefs. “Ook met het oog op schaars personeel vind ik het fijn om een wat groter bedrijf te hebben. Als we echt een tekort aan personeel zouden krijgen, kan ik schuiven met pionnen in het bedrijf. Dan gaan we bijvoorbeeld van twee bakkerijen naar één productielocatie of efficiënter bakken. Op dit moment heb ik echter de juiste mensen op de juiste afdelingen, die daar perfect hun verantwoordelijkheden pakken. Dat geeft mij als ondernemer veel rust.”

Het familiebedrijf bestaat inmiddels meer dan honderdtwintig jaar. Al jarenlang wordt er binnen deze bakkerij samengewerkt met diverse Beko-bedrijven. En dat wil Martin graag zo houden. “Ik ben redelijk honkvast, maar ik kijk echt weleens bij collega’s om te zien wat zij hebben. Toch kom ik altijd weer bij bijvoorbeeld Beko Groothandel terug. Ze hebben een goed en uitgebreid assortiment en een goede prijs-kwaliteitverhouding. Ik voel me verbonden met de organisatie Beko en maak gebruik van de verschillende Beko-bedrijven. Ik ben lid van M.O.C. en heb een onderhoudscontract voor mijn machines bij Beko Techniek. Dat voelt gewoon goed.”

Tips voor jong talent

Door de jaren heen heeft Martin, inmiddels zelf 57 jaar, veel zien veranderen. “Er is sprake van schaalvergroting in de branche en ik heb veel collega’s zien verdwijnen. Op het gebied van grondstoffen zijn de mogelijkheden tegenwoordig ongekend: je kunt vrijwel alles krijgen wat je wilt. Ook het gebruik van social media is natuurlijk een opvallende ontwikkeling. Vroeger kon je je bedrijf laten zien op braderieën of beurzen, zeker ook lokaal. Tegenwoordig moet je daarvoor andere manieren zien te vinden. Met een advertentie in de krant hoef je niet meer aan te komen om op te vallen.”

En dat opvallen, dat is precies de tip die Martin aan jongere bakkers wil meegeven: “Zorg dat je je hoofd boven het maaiveld uitsteekt. Mensen moeten weten over wie ze het hebben. Druk een stempel op je regio, laat zien wat voor bakker je bent en zorg dat er over je wordt gepraat.” En verder? “Gewoon lekker werken. Gá ervoor. Er liggen ongelooflijk mooie kansen in deze branche.”

Ook interessant om te lezen

    Vlieg met ons mee het najaar in op 18 en 19 september!
    Vlieg met ons mee het najaar in op 18 en 19 september!
    De aftrap van het najaar ervaar je op de Beko Najaarsdagen. Beleef en proef het zelf! Alles om jouw najaarsassortiment compleet te maken.
    beko-coöperatie
    De sector moet zuinig zijn op Beko Coöperatie
    Lid in beeld
    De sector moet zuinig zijn op Beko Coöperatie
    In juni neemt Anton afscheid als lid van de landelijke ledenraad van Beko Coöperatie en als regionaal bestuurslid van Beko Noord.
    lid-in-beeld
    beko-coöperatie
    Bakbekwaam LIVE
    BAKBEKWAAM
    Bakbekwaam LIVE
    Een serie interactieve middagen over gezond werken, je financiële toekomst en jongerencommunicatie.
    beko-coöperatie
    beko-coöperatie