Menu
totaalpartner in business
Derde generatie Bakkerij de Jager zorgt voor groei

Derde generatie Bakkerij de Jager zorgt voor groei

21 March 2022

Edwin en Astrid Kamper worden allebei boven de bakkerij van hun ouders in Leerdam geboren. Er werken op dat moment personeelsleden in de bakkerij, die nu nog steeds in het bedrijf actief zijn. Als derde generatie zetten broer en zus samen de schouders onder het familiebedrijf. Tradities worden gekoesterd, maar er is ook een flinke schaalvergroting ingezet.

door Linda van ’t Land

Binnen enkele maanden nadat de nu 35-jarige Edwin Kamper in 2009 toetreedt tot de VOF van Bakkerij de Jager in Leerdam, opent hij met zijn ouders (en tevens medevennoten) een tweede winkel: in Arkel, eveneens aan de Betuwse rivier de Linge gelegen. Wanneer vervolgens twee jaar later een collega in Leerdam stopt en zijn bedrijf met twee winkels te koop aanbiedt, ziet de familie Kamper zich bijna genoodzaakt ook die sprong te wagen. “Als wij dat niet zouden doen, doet een andere bakker het”, redeneert Edwin. “Hierdoor groeiden we onverwacht snel binnen twee jaar tijd van één naar vier winkels. Begin 2020 namen we vervolgens nog een winkel in Meerkerk over. Dit was een koude bakker waarvoor wij het brood al bakten, dus qua productie maakt dat niet zoveel uit. Maar het is wel een extra winkel om aan te sturen. In elf jaar tijd zijn we dus hard gegroeid en is Bakkerij de Jager een compleet ander bedrijf geworden.”

Zus erbij

Wanneer zus Astrid (31) in 2018 ineens aangeeft toch ook wel belangstelling te hebben voor het familiebedrijf, klinkt dat Edwin daarom als muziek in de oren. “Astrid is vanwege haar achtergrond in het speciaal onderwijs zeer behendig in de communicatie met het personeel. Zij vormt een uitstekende schakel tussen de winkels en de bakkerij. Ik ben heel blij met haar beslissing! Inmiddels werkt ze nog vier dagen per week in het onderwijs, maar helpt ook twee dagen per week mee in het bedrijf. Astrid zorgt voor de planning van het personeel, staat in de winkel als dat nodig is, bezorgt op zaterdagochtend, bedenkt en verzorgt onze reclames en zorgt voor de financiële administratie en de webshop.”

Zelf staat Edwin zes dagen per week in de productie. Hij verzorgt daarnaast de planningen, staat vertegenwoordigers te woord en regelt de inkoop van grondstoffen. Ook hun ouders Bertie en Teunis werken nog volop mee. “In mei wordt Ma 65 jaar: het is de bedoeling dat ze dan écht gaat stoppen. Maar het is de vraag of dat lukt”, grijnzen broer en zus. “Ook Pa wil wel minderen, maar dat valt niet mee. Hij rijdt tweemaal per week het brood naar de winkels, maakt de baklijsten en helpt Astrid met de administratie. Deze zaak is ook hun leven. We gaan zien hoe de overgang verloopt.”

Rollercoaster

Edwin noemt zijn leven sinds de keuze voor het bakkersbedrijf een behoorlijke rollercoaster. Het bedrijf groeit flink in omvang door de toename van het aantal winkels en in 2017 wordt een compleet nieuwe bakkerij gebouwd op een bedrijventerrein in Leerdam. “Door de overname van onze collega zaten we met twee verschillende productielocaties, waardoor het lastig plannen was. Het sloot nooit echt goed op elkaar aan. Nu zijn we weer één team en hebben alles onder één dak: dat werkt vele malen beter. De winkel voor onze oude bakkerij aan de Vlietskant hadden we al verplaatst, omdat de loop er daar helemaal uit was. We zitten nu in Leerdam tegenover de Albert Heijn en dat bevalt ons prima.”

Ook privé heeft Edwin in de afgelopen periode het nodige meegemaakt. Hij koopt een eigen huis, maar twee lange relaties houden geen stand en momenteel is hij vrijgezel. “Het gekke is: wanneer ik privé tegenslag kende, ging het ons zakelijk gezien voor de wind”, concludeert hij. “Ergens is het toch prettig om mijn focus volledig op het bedrijf te kunnen leggen. Ik heb mijn partners ook bewust buiten het bedrijf gehouden. Vroeger bij ons thuis ging het áltijd over de zaak: aan tafel en ook in vakanties. Dat wil ik niet. Daarom vind ik het mooi om het bedrijf met mijn zus te kunnen aansturen. We kennen elkaar door en door en voelen dezelfde passie voor dit bedrijf, maar we hebben buiten het bedrijf ook ons eigen leven. Een perfecte combinatie.”

Trotse generaties

Astrid werkte tot voor kort fulltime in het speciaal basisonderwijs, maar vroeg zich steeds meer af of haar toekomst daar ligt. “Ik stapte over naar het middelbaar onderwijs, maar het werk in het familiebedrijf liet me niet los. Daarom deed ik een aantal jaren terug een beroepentest, waarin heel duidelijk ook de ondernemerskant in mij naar voren kwam. Juist nu het bedrijf groter is geworden en mijn ouders langzaam maar zeker een stapje achteruit zetten, merk ik dat het bedrijf meer aan me trekt. Ik heb besloten een dag minder in het onderwijs te gaan werken en een dag meer in de bakkerij te investeren. We gaan zien waar dit heen zal gaan.”

Hoewel hun ouders vroeger niet aanmoedigden dat Astrid en Edwin het bedrijf zouden overnemen, zijn ze inmiddels razend trots op hun ondernemende kinderen. “Ze weten hoe zwaar het kan zijn en gunden ons een ander leven. Maar nu we eenmaal de keuze hebben gemaakt en als derde generatie deze bakkerij uit 1967 toekomst willen bieden, vinden ze dat prachtig. Ze begrijpen ook dat we schaalvergroting nodig hebben om optimaal te kunnen produceren.”

Samen met Beko-bedrijven

Van oudsher zijn de diverse Beko-bedrijven een trouwe partner van Bakkerij de Jager. “Drie jaar geleden hebben wij met Beko Verpakkingen een compleet nieuwe huisstijl met bijbehorende verpakkingen ontwikkeld. Waar nodig vragen we hulp aan Beko Advies. Beko Groothandel levert het gros van onze grondstoffen en Beko Techniek heeft de nieuwe bakkerij voor ons ingericht. Bij hen hebben we ook onze machines in onderhoud.”

Edwin is blij dat hij niet steeds zelf het wiel hoeft uit te vinden, maar in alles wat hij doet de Beko-bedrijven naast zich voelt staan. “De ambachtelijke bakkerij is door corona weer stevig op de kaart gezet. Dat hebben wij met beide handen aangegrepen en willen we ook vasthouden. We koesteren onze tradities en brengen waar nodig vernieuwing. Bovenal investeren we in ons winkelpersoneel. De kwaliteit van onze producten moet natuurlijk goed zijn, maar de dames in de winkel maken of breken de beleving van de klant en beslissen of deze klant wel of niet terug komt. Wij vinden: je moet personeel belangrijk maken, zodat je een hecht team en een goede sfeer behoudt. Daarom investeren we bijvoorbeeld in machines zoals een hefkiepinstallatie, die het werk lichter en gemakkelijker maken.”

Continueren

Het leven mag dan een rollercoaster zijn geworden; Edwin kan zich zakelijk gezien geen invulling buiten Bakkerij de Jager meer voorstellen. “Veel groter groeien hoeft voor mij niet; ik wil vooral continueren wat we nu hebben neergezet en het maximale uit deze vijf winkels halen. We leveren daarnaast aan horeca en verzorgingshuizen, maar de winkels staan voor mij op één: ik wil ook zonder het derde kanaal bestaansrecht hebben. Wanneer ik naar huis rijd en iemand met een doosje van onze bakkerij zie lopen, denk ik nog iedere keer: dat ziet er strak uit. Ik ben heel trots op wat Astrid en ik hier samen met ons team bereiken!”

Ook interessant om te lezen

    Adriaan van Heeswijk
    Lid in beeld
    Adriaan van Heeswijk
    Over de schouders van vierde generatie kijken bij Bakkerij van Heeswijk. ‘Ons belangrijkste ingrediënt is tijd’, aldus Adriaan van Heeswijk.
    lid-in-beeld
    beko-coöperatie
    Bakt u de beste speculaas?
    Speculaaskeuring 2023
    Bakt u de beste speculaas?
    Bakkers en banketbakkers in Nederland kunnen hun speculaasproducten laten beoordelen in oktober.
    beko-coöperatie
    beko-coöperatie
    Iedere dag bakken met veel plezier!
    Lid in beeld
    Iedere dag bakken met veel plezier!
    Jan van Dommelen, huidige eigenaar van Stadsbakkerij van Montfoort, is al 48 jaar bakker.
    lid-in-beeld
    beko-coöperatie