Menu
totaalpartner in business
De Beko-bedrijven hebben helemaal geen concurrentie

De Beko-bedrijven hebben helemaal geen concurrentie

20 February 2023

Lambèr Merks en zijn vrouw Anja beginnen langzaam maar zeker aan de verkoop van hun bakkerij in Boekel te denken. Al heeft Lambèr nog lang geen genoeg van zijn vak en ziet hij mooie kansen voor het ambacht. “Voor bakkers die er zin in hebben, ligt er een prachtige toekomst in het verschiet. In ons bedrijf kun je een heel goede boterham verdienen. Maar daar moet je wel hard voor willen werken.”

tekst: Linda van ’t Land | foto’s: Koos Groenewold

Zijn eerste computer had een geheugen van 8 MB. “Dat was echt veel voor die tijd! De meeste computers hadden een schijfruimte van 4 MB. Ik zei tegen mijn broers en zus dat ik een computer had gekocht waarmee ik wel twintig jaar vooruit kon.” Lambèr Merks lacht. Hij is net zestig geworden en werkt al meer dan vijftig jaar in de bakkerij. Met hart en ziel. “Wij hebben een prachtvak en zijn door het kleinschalige karakter van ons ambachtelijke bedrijf super flexibel. Laatst zag ik om drie uur ’s nachts een e-mail met een bestelling voor een fototaart. Om acht uur ’s ochtends staat die voor de klant klaar. Welke sector doet ons dat nou na? Als een vertegenwoordiger iets nieuws brengt, kan ik het de volgende dag al maken. Daarom heb ik heel bewust voor een kleinschalige bakkerij gekozen. Ik geniet hier iedere dag.”

Overname

Negen jaar oud is Lambèr wanneer een vriendje op school hem vraagt om in de middagpauze te helpen bij het brood snijden. “Zijn ouders hadden een bakkerij en ik vond het leuk om daar te helpen. Het werd mijn eerste stageplek. Tot mijn 32e heb ik vervolgens in de bakkerij gewerkt, om daarna een kort uitstapje te maken naar Van Oirschot: een voorloper van Beko Groothandel. Voor hen bracht ik gist en slagroom bij de bakkers. Op mijn route lag ook deze bakkerij in Boekel. In 1995 kregen wij als starters de kans om het bedrijf over te nemen en die kans hebben Anja en ik met beide handen aangegrepen. Al die uren die ik toch wel maakte, wilde ik veel liever in een eigen bedrijf steken. Met moeite kregen wij een lening bij de bank die eigenlijk niet in onze sector geloofde. Maar na 28 jaar krijgen wij van diezelfde bank nog jaarlijks het compliment dat wij tegen de stroom inroeien.”

Lambèr hoopt zijn bakkersbedrijf op een dag over te dragen aan een enthousiaste bakker, die net als hij een grote passie voelt voor het ambacht. “Ik wil niet dat onze winkel bij een grotere keten gaat horen. Veel liever gun ik een beginnende ondernemer de kans om hier een succesvolle start te maken. We hebben een gezellige en bovendien splinternieuwe dorpswinkel, waar je echt een mooie omzet kunt behalen. Als dat op prijs gesteld wordt, werken mijn vrouw en ik nog graag een paar jaar mee om onze opvolger zich thuis te laten voelen in ons dorp. Als hij er een succes van maakt, profiteren wij daar ook van. Ik vind het gewoon belangrijk dat deze bakkerij blijft bestaan.”

Boekel

Het assortiment gebak wordt in de vernieuwde winkel in Boekel op zwarte platen gepresenteerd met led-verlichting erboven. “Prachtig”, verzucht Lambèr genietend. “Een lust voor het oog, toch? Het gebak verkoopt zichzelf sinds deze presentatie.” Natuurlijk zijn in het Brabantse Boekel, zo’n twaalf kilometer ten oosten van Veghel, ook de worstenbroodjes populair. “Wat brood betreft willen de mensen hier vooral graag brood dat in de broodtrommel past”, weet Lambèr. “Het mag desembrood zijn, maar het moet wel herkenbaar zijn. Ons Toscaans donker liep totaal niet, totdat we het Boekels donker meergranen hebben genoemd. Sindsdien is dit brood een topper in ons assortiment, net als onze Boekelse vlaaien in vele verschillende smaken.”

In Boekel bestaat niet veel behoefte aan of ruimte voor nieuwigheden of trends. “Voor ons is door de jaren heen veel bij het oude gebleven. In het bakkersvak blijven de basisprincipes hetzelfde. Maar soms zit de uitvoering in een ander jasje.” Lambèr wijst op de remrijskast, waar hij actief mee werkt. “Dat soort machines worden steeds beter, waardoor je het als bakker gemakkelijker krijgt. Het doet geen afbreuk aan je ambacht, je werkt alleen op een andere manier.”

Samen

In al die tijd dat hij een eigen bakkerij heeft, is Lambèr een half jaar weggeweest bij de Beko-bedrijven vanwege een meningsverschil. “Uiteindelijk kwam directeur Marquerithe Verheul persoonlijk bij ons langs. Ze heeft een halve middag bij ons gezeten en ik heb haar al mijn vragen kunnen stellen. Op vragen waarop ze niet direct een antwoord had, is ze later teruggekomen. En niet één keer heeft ze gevraagd of ik terug wilde komen als klant. Dat vond ik groots en heb ik heel erg gewaardeerd. Maar natuurlijk ben ik teruggegaan. De Beko-bedrijven hebben namelijk helemaal geen concurrentie. Hun service, hun assortiment en hun kwaliteit zijn ongeëvenaard: zeker in combinatie met elkaar. Ze bieden scherpe prijzen en groot gemak. Ik wil niet sentimenteel klinken, maar ik had ze echt gemist in dat halve jaar.”

Uit zijn eigen tijd als bezorger van bakkerijgrondstoffen heeft Lambèr nog altijd goede contacten. “Ik zie mijn ambachtelijke collega’s dan ook helemaal niet als concurrenten. We zouden veel meer samen moeten werken om producten en kennis met elkaar te delen. Samen zijn we zoveel sterker dan alleen!”

Overval

Zelfs een gewapende overval in 2018 heeft Lambèr Merks niet van zijn liefde voor het bakkersvak beroofd. “Middenin de nacht stonden er ineens twee mannen in de bakkerij: één met een groot mes en één met een pistool. Ik ben geen held of vechtersbaas, maar ik heb een van hen vastgegrepen tot hij zijn pistool liet vallen en dat ver weggeschopt. Toen de politie kwam, had ik de oven vol brood liggen en zei dat de winkel om half acht open moest. Of ze misschien ergens anders konden gaan staan? Uiteindelijk werd de bakkerij een plaats delict en mochten we niet eens open de volgende dag. Een heel ingrijpend voorval al met al – en de bakkerij werd in de dagen erna een bloemenzee door iedereen die met ons meeleefde. Toch heb ik het snel achter me kunnen laten. Soms denk ik in de voetbalkantine: misschien staan ze hier wel. Maar ik probeer daar niet teveel over na te denken. Ik wil gewoon lekker brood bakken!”

Ook interessant om te lezen

  Adriaan van Heeswijk
  Lid in beeld
  Adriaan van Heeswijk
  Over de schouders van vierde generatie kijken bij Bakkerij van Heeswijk. ‘Ons belangrijkste ingrediënt is tijd’, aldus Adriaan van Heeswijk.
  lid-in-beeld
  beko-coöperatie
  Bakt u de beste speculaas?
  Speculaaskeuring 2023
  Bakt u de beste speculaas?
  Bakkers en banketbakkers in Nederland kunnen hun speculaasproducten laten beoordelen in oktober.
  beko-coöperatie
  beko-coöperatie
  Iedere dag bakken met veel plezier!
  Lid in beeld
  Iedere dag bakken met veel plezier!
  Jan van Dommelen, huidige eigenaar van Stadsbakkerij van Montfoort, is al 48 jaar bakker.
  lid-in-beeld
  beko-coöperatie