Coöperatiedirecteur Marquerithe Verheul
Marquerithe Verheul komt in 2015 in dienst bij Beko als directeur van Beko Advies. Twee jaar later wordt ze aangesteld als coöperatiedirecteur en treedt in die hoedanigheid tegelijkertijd ook toe tot het hoofdbestuur van Beko Coöperatie. Deze dynamische dubbelrol maakt dat Marquerithe de verbindende schakel tussen alle partijen binnen Beko vormt, wat de organisatie als geheel wendbaarder heeft gemaakt.
door Linda van ’t Land
“Mijn functie als coöperatiedirecteur was nieuw en is destijds in het leven geroepen met een horizontaal en een verticaal doel”, legt Marquerithe uit. “Het horizontale doel is meer synergie te laten ontstaan tussen de verschillende Beko-bedrijven: Beko Advies, Beko Groothandel, Beko Techniek, Beko Verpakkingen en Stolp International. Voor al die bedrijven gelden immers veel overkoepelende zaken, die je met één eindverantwoordelijke beter op elkaar kunt afstemmen zodat je snel beslissingen kunt nemen. Het verticale doel houdt in dat we sneller wilden kunnen schakelen tussen het hoofdbestuur, de ledenraad, de Raad van Commissarissen en de MT’s van de Beko-bedrijven. Doordat ik bij veel overleggen zit, zijn de lijnen aanzienlijk korter geworden.”
Directeur van Beko Coöperatie
Als coöperatiedirecteur is Marquerithe verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van de vijf Beko-bedrijven en de coöperatie zelf. “Beko Coöperatie is een vereniging met verschillende bedrijven”, legt Marquerithe uit. “Ieder bedrijf heeft zijn eigen management, maar ik ben vanuit Beko Coöperatie directeur van alle Beko-bedrijven. De coöperatie is het moederbedrijf, waar we overkoepelende zaken organiseren. Op ons kantoor in Veghel werken naast mij twee medewerkers, die dagelijks bezig zijn met het besturen van de organisatie. Hier huist bijvoorbeeld ons secretariaat, waar de ledenadministratie wordt bijgehouden, activiteiten voor leden worden georganiseerd en alle financiële, juridische en fiscale zaken Beko-breed worden geregeld. Daarnaast hebben we een team van IT-specialisten, die het netwerk, onze informatiesystemen en al onze benodigde computerprogramma’s operationeel houden. Overigens zijn in het pand in Veghel niet alleen Beko Coöperatie, maar ook Beko Advies, Beko Verpakkingen en het distributiecentrum Zuid van Beko Groothandel gehuisvest. Recent is daar een magazijn bijgebouwd o.a. voor de opslag van verpakkingen. Het is een multifunctioneel gebouw dus, waar sinds kort op de gevel het logo prijkt: ‘Beko – Totaalpartner in Business’.”
Vanuit haar rol als coöperatiedirecteur zet Marquerithe zich niet alleen in voor alle afzonderlijke leden, maar ook voor branchebrede projecten. “Wij staan voor het belang van onze zestienhonderd leden en dat betekent dat wij een verantwoordelijkheid voelen voor het welzijn van de gehele sector. Daarom delen wij onze kennis en expertise en participeren in projecten, waarmee we de branche kunnen versterken. Denk bijvoorbeeld aan het Manifest voor de Nederlandse Bakkerijketen Samenwerking, waarin we met een aantal partijen gezamenlijk optrekken om de branche als geheel sterker te maken en de continuïteit van de sector te waarborgen.”
Lid van het hoofdbestuur
Dat Marquerithe bij haar aantreden als coöperatiedirecteur ook toetrad tot het hoofdbestuur, was nieuw en een bewuste keuze. “Op die positie ben je een spin in het web”, erkent Marquerithe. “Maar Beko wist dat de bakkerijbranche niet nieuw voor mij was. Ik heb meer dan dertig jaar ervaring in de bakkerijbranche. Ik heb drieëntwintig jaar bij Zeelandia gewerkt en ben ook in dienst geweest bij een grote industriële bakkerij, waardoor ik verschillende kanten van de sector goed heb leren kennen. Trouwens: het hoofdbestuur kent vijf leden en we hebben allemaal evenveel zeggenschap. Het is echt niet zo dat ik mijn wensen of meningen er doorheen kan drukken. We leggen als bestuur daarnaast verantwoording af aan onze Raad van Commissarissen en aan de ledenraad. Binnen Beko Coöperatie tellen alle stemmen mee: en zo hoort dat ook.”
Dat de coöperatiedirecteur tegenwoordig zitting heeft in het hoofdbestuur, heeft ook een praktische functie. “Voorheen bestond het hoofdbestuur uit vier bakkers, die allemaal nog een eigen bedrijf te runnen hebben. En het is mooi dat het praktiserende bakkers zijn: daar blijven we naar streven, want zij brengen hun kennis, behoeften en ervaring in rechtstreeks vanuit de praktijk. Maar zo’n bestuurslidmaatschap is niet iets dat je er zomaar even bij doet: je bent verantwoordelijk voor een vereniging met vijf bedrijven, die gezamenlijk een omzet van 350 miljoen en circa 350 medewerkers in dienst hebben. Nu ik als coöperatiedirecteur deel van het hoofdbestuur uitmaak en de dagelijkse leiding heb over de Beko-bedrijven, kan ik beter schakelen tussen alle partijen. Dat maakt ons wendbaarder als organisatie.”
Strategie: kapstok voor alle activiteiten
Het hoofdbestuur is verantwoordelijk voor de algemene gang van zaken binnen Beko Coöperatie. “Denk aan het opstellen van beleid en lange termijnplannen, financiële verslaglegging en begrotingen, naleven van wet- en regelgeving, het bepalen van investeringen enzovoorts. Het bestuur ontwikkelt de strategie voor alle Beko-bedrijven door gesprekken te voeren met medewerkers en leden en de ontwikkelingen in de markt in de gaten te houden. Zo’n strategie ontwikkelen is eigenlijk een continu proces: je slaat piketpaaltjes in de tijd om de gestelde en gewenste doelen binnen een bepaalde termijn te behalen. Het is de kapstok waaraan we de activiteiten van alle Beko-bedrijven ophangen.”
Achterom kijken
Voor Marquerithe is haar huidige functie ‘de ultieme job’. “Ik houd van advieswerk en vind het leuk om de verschillende Beko-bedrijven met hun eigen behoeftes aan te sturen. Daarnaast sta ik via de coöperatie in contact met onze leden.” Dat dat haar soms een spagaat oplevert, zal Marquerithe niet ontkennen. “Zoveel mensen, zoveel wensen. Je kunt het nooit iedereen naar de zin maken. Daarom vind ik het heel belangrijk om te kunnen uitleggen wat we doen en onze keuzes te kunnen motiveren. In een wirwar van dynamiek moet je dus niet alleen vooruit, maar nu en dan ook even achterom kijken. Is iedereen nog aangesloten? Begrijpen we waar we heen gaan? Je kunt niet ineens van de kelder naar de zolder. Maar ook met kleine stappen ga je wel degelijk vooruit.”
Ook interessant om te lezen
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
SluitenGeef aan welke nieuwsbrieven van Beko Coöperatie of de Beko-bedrijven u wilt ontvangen.