Menu
totaalpartner in business

Beko Groothandel sparringpartner Romke van der Meulen

29 juni 2020
Romke van der Meulen blij met sparringpartners. Hij en zijn vrouw Jantina zijn sinds juli 2018 niet alleen eigenaar van Banketbakkerij Schaafsma in Franeker, maar ook van Banketbakkerij De Korenbloem in Sneek. Om dat goed te kunnen managen én voldoende tijd over te houden voor elkaar en een jong gezin, vertrouwen zij op mensen om hen heen. Op medewerkers, maar ook op bijvoorbeeld de accountmanagers van Beko Groothandel.

door Linda van ’t Land

Als Romke van der Meulen vier jaar oud is, weet hij het al heel zeker: hij wil bakker worden. Zijn vader zal rond die tijd Banketbakkerij Schaafsma in Franeker overnemen: het familiebedrijf uit 1897, waar hij zelf als jonge knecht in dienst is gekomen. In 2005 gaat dit bedrijf uiteindelijk over op Romke en zijn vrouw Jantina, die daar in de zomer van 2018 Banketbakkerij De Korenbloem uit Sneek aan toevoegen. “Twee prachtige, Friese banketbakkerijen met elk een eigen naam, een eigen historie en een uitstekende reputatie”, blikt Romke terug.

“We hebben er hard aan gewerkt om de identiteit van deze bedrijven te behouden, onder meer door de oorspronkelijke namen te respecteren maar deze wel samen te voegen: voortaan heet ons bedrijf De Korenbloem Schaafsma. Daarnaast hebben we gezocht naar synergie op alle denkbare bedrijfskundige vlakken. De producten zijn zorgvuldig onder de loep genomen, om uiteindelijk tot één assortiment te komen. We willen onze twee winkels een soortgelijke uitstraling geven, met dezelfde producten en dezelfde prijzen. Maar verschillen blijven er natuurlijk altijd. De Korenbloem in Sneek zit middenin een winkelcentrum met veel passanten. Daar is bovendien een banketcafé ingericht met circa veertig zitplaatsen. Banketbakkerij Schaafsma in Franeker ligt meer aan de rand van het centrum. En hoewel beide plaatsen zich tot de beroemde Friese elf steden mogen rekenen, trekken ze elk hun eigen publiek. Sneek is erg op watersport georiënteerd; Franeker trekt meer cultuurliefhebbers. We proberen in alle opzichten het beste van beide bedrijven en locaties te bewaren, terwijl we tegelijkertijd één uitstraling naar buiten nastreven.”

Verantwoordelijkheid

De 41-jarige Romke is zich er vanaf het begin van zijn ondernemerschap van bewust dat hij het niet alleen zal kunnen. “Ik trof een vrouw die schoonheidsspecialiste was en dat vak met veel plezier uitoefende”, vertelt hij. “Gelukkig bleek ze bereid in het bedrijf te stappen. Wel hebben we meteen afgesproken dat we niet alleen maar willen werken. We hebben vier kinderen gekregen en willen ook tijd hebben voor dat gezin. Dat betekent: leren loslaten. We verzamelen heel bewust en zorgvuldig goede mensen om ons heen, aan wie we de verantwoordelijkheid voor bepaalde taken binnen ons bedrijf kunnen en durven overdragen.”

Romke zoekt daarnaast regelmatig sparringpartners, bijvoorbeeld onder zijn leveranciers. “Beko Groothandel levert ons al jarenlang circa 95 procent van alle ingrediënten die wij gebruiken. Het gaat om allerhande bulk-, hulp- en aanvullende grondstoffen, die keurig iedere week op donderdag worden afgeleverd. Alleen zeer specialistische banketbakkersbenodigdheden kopen we soms elders in. Maar Beko is voor mij veel meer dan een grondstoffenleverancier alleen. Hun accountmanagers hebben echt verstand van zaken en ik vind het plezierig nu en dan met hen te sparren over uiteenlopende zaken in het bedrijf. Dat kan zijn op productniveau, maar ook over de meest optimale inrichting van ons bedrijf of over het rendement. Per slot van rekening vallen onder Beko diverse bedrijven, met ieder hun eigen expertise. Dat vind ik persoonlijk een enorme meerwaarde.”

Suikervrij suikerbrood

Bijna 95 procent van de omzet van Banketbakkerij De Korenbloem Schaafsma loopt via de twee winkels in Franeker en Sneek. Slechts een klein deel is afkomstig uit het derde kanaal: voornamelijk van horecabedrijven. “Bijzonder is dat vervolgens veertig procent van die omzet met twee producten wordt verdiend”, licht Romke verder toe. “Onze hazelnoottaart en onze Oranjekoek zorgen elk voor twintig procent van de totale omzet in het bedrijf. Het spreekt voor zich dat we de unieke recepturen van deze producten, die al jarenlang van generatie op generatie zijn doorgegeven, zoveel mogelijk beschermen.”

Andere kennis deelt Romke graag. Zo heeft hij in het verleden een aantal producten met Royal Steensma ontwikkeld, op basis van grondstoffen van Beko Groothandel. “We hebben een oranje gebakje gemaakt met frangipane en sinaasappelbavarois toen Leeuwarden in 2018 tot culturele hoofdstad is uitgeroepen. Ook heb ik een suikervrij suikerbrood ontwikkeld. Het is ons gelukt een grondstof te vinden die zich laat verwerken als suiker. Mogelijk gaan we daarmee nog verder experimenteren.”

Brede blik

Romke wil zichzelf blijven uitdagen en inspireren. Mede daarom is hij vorig jaar begonnen aan een opleiding Bedrijfskunde: hij hoopt binnen enkele jaren zijn MBA te behalen. “Gewoon uit nieuwsgierigheid, om te zien wat ik daarmee zou kunnen”, lacht hij bescheiden. “Hetzij in onze winkels, hetzij op andere gebieden. Ik houd mijn blik breed en sta open voor alles wat op mijn pad komt.”

De ontwikkelingen binnen de ambachtelijke bakkerij volgt hij op de voet. “Soms is het zorgelijk, maar ik zie ook heel veel kansen. Ook daarover praat ik graag met de accountmanagers van Beko Groothandel of met mensen van Beko Advies. Ik gun dat andere bakkers óók; ik kan het ze zelfs van harte aanraden. Zoek mensen om mee te praten, laat je voorlichten en verrijken. Ik vind in de medewerkers van Beko fijne gesprekspartners met verstand van zaken. Daarvoor is vertrouwen nodig. Beko bouwt zorgvuldig aan relaties voor de langere termijn en beschaamt dat vertrouwen nooit. Ze zijn er voor mij als ik ze nodig heb: of het nou om een paar kilo grondstoffen gaat of om een goed advies!”

Ook interessant om te lezen

  Gevaren Identificatie Risico Analyse
  Gevaren Identificatie Risico Analyse
  De kwaliteitsdienst van de Beko-bedrijven heeft van alle voedingsmiddelen een grondstofrisicoanalyse opgesteld, gebaseerd op HACCP studies.
  beko-groothandel
  Hoofdbestuurslid Bas van Esch
  Lid in beeld
  Hoofdbestuurslid Bas van Esch
  “Het laatste wat wij willen, is in een ivoren toren zitten”, zegt bakker Bas van Esch over het landelijk hoofdbestuur van Beko. “Daarom is de binding met leden zo belangrijk en daarom moeten bestuursleden liefst praktiserend bakkers zijn.
  Lid in beeld
  beko coöperatie
  Ledenraadslid Vera ten Brinke
  Lid in beeld
  Ledenraadslid Vera ten Brinke
  Sinds afgelopen jaar is Vera ten Brinke van Sis & Bro Bakery in Ommen regionaal bestuurder voor de regio Beko Noord.
  Lid in beeld
  beko coöperatie