Menu
totaalpartner in business
Bakkerij van der Bijl is klaar voor de toekomst

Bakkerij van der Bijl is klaar voor de toekomst

31 August 2022

Sinds de komst van de derde generatie bij Bakkerij Van der Bijl in Kollum zijn alle vijf winkels gemoderniseerd en de ovens in de bakkerij vervangen. Er is een chocolaterie aan het bedrijf toegevoegd en vanaf komend zomerseizoen wordt er ambachtelijk ijs gedraaid. “We blijven investeren en zijn volop in beweging”, aldus Anna van der Bijl. “Bakkerij van der Bijl is klaar voor de toekomst!”

Tekst: Linda van ’t Land / Fotografie: Koos Groenewold

Vijf familieleden Van der Bijl staan sinds 2017 aan het roer van Bakkerij van der Bijl in het Friese Kollum: ouders Meta en Sieb en hun kinderen Anna (34), Hanneke (32) en Auke Jacob (28). “Mijn broer Auke Jacob en ik wisten eigenlijk al langer dat wij de bakkerij van onze ouders wilden overnemen”, vertelt Anna van der Bijl. Om daar met een grote glimlach aan toe te voegen: “Als pubers hebben we ons overigens nog wel tegen die gedachte verzet. Je ziet op die leeftijd dat je ouders alleen maar aan het werk zijn en dat is niet echt de toekomst die je zelf wilt! Maar mijn ouders hebben dat heel slim aangepakt. Ze hebben ons alle ruimte en vrijheid gegeven om onze eigen weg te gaan. Mijn zus Hanneke en ik hebben eerst allebei de lerarenopleiding gedaan, maar Auke Jacob is na de middelbare school direct naar de bakkersopleiding gegaan. En uiteindelijk bleken we toch alle drie richting het familiebedrijf te worden getrokken.”

Chocolaterie

Hanneke twijfelt van de drie wellicht het meest over haar plekje in het bedrijf. Maar wanneer in Kollum een pand naast de bakkerij leeg komt te staan en het idee wordt geopperd om daar een chocolaterie te beginnen, vindt ook zij haar eigen plaats. “We zijn heel veel gewaarschuwd nu wij als drie kinderen het familiebedrijf willen overnemen”, lacht Anna. “En natuurlijk kan er van alles fout lopen. Maar wij hebben de taken heel duidelijk met z’n vijven verdeeld en doen nu allemaal wat we leuk vinden binnen het bedrijf. Ik maak me dus niet zo’n zorgen. We vinden het juist plezierig om alles samen te kunnen delen en gemakkelijk met elkaar te kunnen overleggen. Als gezin kennen wij elkaar door en door. Het voelt voor ons heel vertrouwd en wij kunnen alles met elkaar bespreken.”

Zesde winkel

Bakkerij van der Bijl is opgericht in 1965 door de grootouders van Anna, Hanneke en Auke Jacob. “Zij begonnen met een houtgestookte oven”, weet Anna. “Als je dan ziet wat er nu staat! Een bloeiend gemengd bedrijf waar we brood, banket, koek en chocolade maken voor onze vijf winkels in Kollum, Buitenpost, Dokkum, Surhuisterveen en Drogeham. Eind september openen we onze zesde winkel: een tweede filiaal in Dokkum. We waren niet actief op zoek en hebben al sinds een jaar of tien geen extra winkels meer geopend, maar dit kwam op ons pad. We krijgen bedrijfsruimte vlakbij een goede slager in een winkelcentrum met supermarkten en veel parkeergelegenheid. Dat is een heel ander verhaal dan onze huidige winkel in Dokkum, die midden in het historische centrum is gevestigd en juist veel toeristen trekt. We denken dat de nieuwe locatie een goede aanvulling kan zijn.”

Ambachtelijk ijs

Nieuw is ook dat er met ingang van het voorjaar van 2023 ambachtelijk ijs vanuit de bakkerij zal worden verkocht. “Het pand naast de bakkerij en winkel die we daar nu al hebben, kwam leeg te staan. Hoewel er een steeg tussen zit, is het voor ons een ideale plek. We gaan de gevel terugbrengen in oude staat: met van die mooie erkertjes in plaats van een heel groot raam. Achterin hebben we onze oliebollenbakkerij al ingericht en ook de chocolaterie zal verhuizen naar dit nieuwe pand, waar we dan veel meer ruimte krijgen om onze eigen chocolade te maken. En dus ook ijs! De drie dames uit de chocolaterie, waaronder Hanneke, hebben inmiddels een cursus gevolgd bij het IJscentrum en kunnen nu zelf ambachtelijk ijs draaien.”

Anna heeft hoge verwachtingen van deze nieuwe tak van sport binnen het bedrijf, al blijft het altijd afwachten hoe dergelijke initiatieven zich ontwikkelen. “Toen wij in 2017 zelf chocolade gingen maken, konden we ook moeilijk voorspellen hoe dat zou gaan lopen. Ieder bedrijf is anders en ook je locatie doet er natuurlijk toe. Wij gaan nu eerst met ijs starten in Kollum en dan zien we wel. Wellicht hebben onze horecaklanten oren naar huisgemaakt ijs van Bakkerij van der Bijl of is het een product dat we heel snel ook in het toeristische Dokkum willen introduceren. We gaan het zien. We kijken altijd goed naar alle mogelijkheden die zich voordoen.”

Koek

In het ijs worden straks onder meer de Friese specialiteiten van de bakkerij verwerkt, zoals suikerbrood en de knapperige Friese dûmkes. De regionale lekkernijen zijn echte hardlopers in het assortiment, net als allerlei soorten koek: gemberkoek, notenkoek, buskoek, reepkoek met appel of kaneel, suikerkoek, Friese kruidkoek en natuurlijk de Oranjekoek. “Wij dachten dat we wellicht het assortiment een beetje moesten opschonen met al die traditionele soorten koek”, verklapt Anna. “Sommige koeksoorten worden nog volgens het recept van mijn opa en oma gebakken en ook al sindsdien gemaakt. En ze blijken hartstikke goed te worden verkocht! We verbazen ons over de aantallen.”

Met het complete en vrijwel volledig zelfgebakken assortiment wordt een breed publiek aangesproken in heel verschillende dorpen. “In Dokkum en Kollum zien we veel toeristen, in Drogeham en Buitenpost hebben we juist een heel trouwe en vaste klantenkring. We proberen met ons assortiment jong en oud aan te spreken en hebben met onze huisgemaakte chocolade zeker ook weer een nieuw publiek getrokken.”

Teamwork

Al met al heeft Anna van der Bijl haar draai binnen het bedrijf al behoorlijk gevonden. Ze heeft inmiddels haar vaste contacten bij een leverancier als Beko Groothandel en vertrouwt regelmatig op Beko Advies als het gaat over de bedrijfsvoering. Beko Techniek komt maandelijks bij de bakkerij langs voor het onderhoud van de machines. “Een mooi bedrijf runnen doe je nooit alleen. Het is fijn om betrouwbare partners te hebben. We zijn bovendien heel blij met ons fijne team van circa 55 medewerkers, die allemaal hun beste beentje voor ons voorzetten.”

Ook haar ouders Sieb en Meta verdienen volgens Anna een groot compliment. “Ze geven ons alle ruimte binnen het bedrijf en ondersteunen ons waar ze kunnen. Zo hebben wij alle drie een heel plezierige start. Op heel natuurlijke wijze zetten onze ouders langzaam maar zeker een stapje achteruit. Daar voel ik veel respect voor, want het zal niet gemakkelijk zijn.” Ook haar opa en oma, de generatie waarmee het allemaal begon, bezoeken de bakkerij nog regelmatig. “Heel trots zijn ze, dat wij dit bedrijf als derde generatie gaan voortzetten”, weet Anna. “En wij zelf zijn minstens zo trots, omdat wij dit familiebedrijf richting een mooie toekomst mogen begeleiden. We zijn ontzettend benieuwd wat er allemaal op ons staat te wachten!”

Ook interessant om te lezen

  Weit Hamersma
  Lid in beeld
  Weit Hamersma
  Weit Hamersma van Bakkerij Hamersma in Grootegast: ‘Dankzij jarenlang investeren vond ik een fijne opvolger’.
  lid-in-beeld
  beko-coöperatie
  Unieke prestatie
  Unieke prestatie
  Unieke Prestatie: 7 Beko bedrijven behalen de hoogste BRC Certificering voor Voedselveiligheid en Kwaliteit
  beko-coöperatie
  beko-coöperatie
  Uitslag Beko Speculaaskeuring
  Speculaaskeuring 2023
  Uitslag Beko Speculaaskeuring
  Uit 243 inzendingen mogen 35 (banket)bakkers zich een jaar lang provinciewinnaar noemen. Daarnaast zijn er 3 landelijke winnaars.
  beko-coöperatie
  beko-coöperatie