Bakkerij Hilvers voortgezet door 3 broers
In 1767 vestigde bakker Stakebrand een bakkerij in Arnhem, die tot op de dag van vandaag bestaat. Het is Bakkerij Hilvers: sinds 1950 in handen van de familie Hilvers. De vierde generatie staat klaar: broers Wouter, Jeroen en Bas hebben binnen het bedrijf hun plek gevonden en ingenomen.
tekst: Linda van ’t Land | foto’s: Koos Groenewold
De energierekening verviervoudigt komend jaar ook bij Bakkerij Hilvers en de prijzen voor grondstoffen blijven stijgen. Maar de jonge generatie, de drie broers Wouter, Jeroen en Bas die nu nog samen met hun ouders André en Mieke de directie vormen, is strijdlustig en weerbaar. “Wij blijven doorgaan! We moeten iets verzinnen, maar we vinden wel weer een weg. Er zijn nog mogelijkheden en kansen genoeg. Wij zien écht een mooie toekomst voor dit bedrijf. De familie Hilvers zal altijd blijven bakken in Arnhem.”
Ieder eigen expertise
Wouter (25) heeft de bakkersopleiding in Wageningen gevolgd, is verantwoordelijk voor de desembakkerij en de chocolaterie en heeft veel contacten met het derde kanaal. Jeroen (23) studeerde bedrijfskunde en werkt vooral op kantoor, waar hij zich bezighoudt met financiële en bedrijfskundige taken. Bas (21) studeerde Small Business & Retail Management en wordt een ‘procesgek’ genoemd door zijn broers. Hij loopt veel met zijn vader André mee in de bakkerij. “Ieder van ons heeft zijn eigen expertise”, vertelt Jeroen vanaf het kantoor in Arnhem. “Ik maak begrotingen en Wouter kan ons product perfect verkopen. We moeten ons vooral niet met elkaars taken bemoeien: iedereen doet nu waar hij goed in is.”
Samenwerken met familie kent uitdagingen. Maar Wouter is heel stellig: “De zaak zal nooit tussen ons als broers in komen te staan. Bakkerij Hilvers is altijd door een aantal familieleden gerund; ik weet niet beter. Als er toch iets is, praten we het nog dezelfde dag uit zodat we de volgende ochtend met een schone lei weer verder kunnen.”
Winkels en werknemers
Afgelopen januari opende Bakkerij Hilvers hun vijftiende winkel. Circa tien procent van de omzet komt uit het derde kanaal via horeca, hotels en recreatieparken. “Onze focus ligt op de winkels”, vertellen de broers. “Dat is altijd zo geweest en daar houden wij ook als nieuwe generatie aan vast. Wellicht valt er nog groei te behalen in het derde kanaal, maar dat mag nooit de overhand krijgen op onze winkels. Daarnaast besteden wij veel aandacht aan onze medewerkers. Iets meer dan tien procent van onze bijna honderdvijftig medewerkers heeft een afstand tot de arbeidsmarkt, vaak vanwege een licht verstandelijke beperking. Deze mensen werken door het hele bedrijf heen: in de bakkerij en op de winkelvloer. Ook hebben we een speciale afdeling Social, waar onze minimuffins worden gebakken en veel inpakwerkzaamheden worden verricht.”
Jeroen vertelt het verhaal van Wilfred. “Als je hem geen aandacht geeft, lukt er niets. Wilfred heeft structuur nodig en vindt het fijn om iedere dag even een praatje met je te maken. Door dat aan te bieden, zien we dat hij groeit en merken we nauwelijks nog iets van zijn beperking. Terwijl die voorheen in alles wat hij deed een heel grote belemmering vormde. Dáár doen wij het voor: rust en ruimte bieden aan deze mensen heeft een heel grote impact op hun leven.”
Hilvers Manifest
Sociaal zijn, vanuit een christelijke achtergrond, is een belangrijke waarde voor de familie Hilvers. “Wij hebben het Hilvers Manifest laten opstellen. Een marketingbedrijf heeft onze klanten, medewerkers, vrienden en familieleden gevraagd wie Bakkerij Hilvers volgens hen is. Op basis van al die antwoorden zijn vijf kernwaarden geformuleerd: Geloof, Familie, Brood, Sociaal en Duurzaam. Alles wat wij doen, leggen wij steeds opnieuw langs deze waarden. Wij willen ons gedachtengoed als een olievlek over Arnhem en omstreken verspreiden.”
De broers spreken de ambitie uit om de meest duurzame bakkerij van Nederland te bouwen. De eerste gesprekken met de gemeente over een nieuw te bouwen productielocatie zijn gevoerd en ook wordt in het bakkersbedrijf al uitsluitend met Nederlandse tarwe gebakken. “De kwaliteit van ons brood is erdoor verbeterd”, vindt Wouter. “We kunnen iets meer water aan het deeg toevoegen, waardoor het brood langer mals blijft. Bovenal vinden we het belangrijk dat we door het gebruik van Nedertarwe duurzaam bezig zijn. Het heeft bovendien geholpen om prijsstijgingen in de bakkerij te rechtvaardigen: het was voor onze winkeldames een goed verhaal om te vertellen.”
Beko: betrouwbare partner
Hoewel de broers altijd volkomen vrij zijn gelaten in hun keuze voor de toekomst, hebben ze alle drie heel bewust voor het familiebedrijf gekozen. Jeroen wilde aanvankelijk marinier worden, maar besloot toch dat hij liever iets moois van de bakkerij wilde maken. “Mij heeft het rust gegeven dat ik al wist welke studie ik zou gaan doen”, vertelt zijn broer Wouter. “Na de vakschool heb ik eerst nog een poosje elders gewerkt en dat is juist goed geweest. Maar wij voelen ons alle drie sterk aangetrokken door Bakkerij Hilvers.”
De broers zijn alle drie lid van MOC Young, de studieclub voor jonge bakkerijondernemers van Beko Advies. Ook de contacten met Beko Groothandel en Beko Verpakkingen zijn goed. “Onze oom Aike is voorzitter van het bestuur van Beko Coöperatie: daardoor zijn de lijnen natuurlijk kort. Maar wij ervaren ook heel persoonlijk de fijne contacten met de organisatie. De vertegenwoordigers en de mensen aan de telefoon zijn vriendelijk, de chauffeurs altijd behulpzaam. Wij zijn trouw aan onze leveranciers, omdat je een duurzame relatie op basis van respect en vertrouwen bouwt. Wij zien Beko echt als een betrouwbare partner voor de bakkerijbranche.”
Ambities
De jongens zien kansen in het verduurzamen van de bakkerij, in samenwerking met lokale groothandels en in professionalisering van het bedrijf. “Door de combinatie van onze studies en achtergrond kunnen wij op dat gebied een grote stap maken”, denken de broers. “Om het welzijn van onze werknemers te waarborgen, willen we bijvoorbeeld naar minder nachturen toe. Wij trekken heel duidelijk ons eigen plan. Een bakkerij kan zeer hectisch zijn, waardoor je je gemakkelijk kunt laten afleiden. Dan wordt je onderneming een zooitje. Door onze basis duidelijk en op orde te hebben, mede door het Hilvers Manifest, weten wij heel goed waar wij heen koersen.”
Angst voor het mogelijk verdwijnen van de ambachtelijke bakker kennen de broers niet. “De strijd met supermarkten om de laagste prijs hebben wij allang verloren. Maar consumenten hechten enorm veel waarde aan het ambacht en aan persoonlijk contact. Iedere dag weer leveren wij als Bakkerij Hilvers betere kwaliteit. Iedere dag weer zorgen wij voor een betere klantervaring. Wij moeten nóg sterker worden in doen waar wij goed in zijn. Daar liggen onze kansen. En die grijpen wij als volgende generatie Hilvers met beide handen aan.”
Ook interessant om te lezen
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
SluitenGeef aan welke nieuwsbrieven van Beko Coöperatie of de Beko-bedrijven u wilt ontvangen.