Menu
totaalpartner in business

Bakker Kluft kiest voor Beko Koffie

23 augustus 2019
Meer omzet met weinig moeite’
Nog geen vierkante meter winkelruimte, één tafeltje en twee stoeltjes buiten: dat is alles wat Bakker Kluft in het Friese Makkum nodig heeft om van de verkoop van koffie een succes te maken. Afgelopen juni koos Eric Kluft voor Beko Koffie. En daar heeft hij geen spijt van. “Deze koffieautomaat heeft zich na de zomer al terugverdiend.”

door Linda van ’t Land

Eric Kluft strekt zijn hals om even naar buiten te kunnen kijken. En ja hoor. Ook op deze wisselvallige woensdag in augustus is het tafeltje voor de bakkerswinkel in Makkum bezet door koffiedrinkers. “De zon hoeft maar íets op de gevel te schijnen en ons terrasje zit vol”, concludeert Eric genietend. Sinds een aantal weken heeft hij een koffieautomaat van Beko Koffie in de winkel staan. En dat is een groot succes. “Ik denk dat we zo veertig tot vijftig bakjes koffie per dag verkopen”, aldus Eric. “Ook de verkoop van belegde broodjes en hartige snacks is erdoor gestegen.”

Desem- en suikerbroden
Heel even maakte Eric Kluft in het verleden een uitstapje naar de bouwsector. Maar daar hield hij het als adviseur al snel weer voor gezien. In 2007 keert hij definitief terug in het bakkersbedrijf van zijn ouders Ferry en Akkie en inmiddels worden de overnameplannen steeds concreter. Hij geniet van het Friese bakkersbedrijf. “Elf jaar geleden hebben we de focus compleet verlegd naar eerlijke, pure ingrediënten. We zijn inmiddels compleet E-nummervrij en bakken vrijwel al ons brood op basis van desem. We waren daarmee een van de eerste bakkers in Noord-Nederland die afstapte van de reguliere gist. We zijn onze eigen desemcultuur gestart op basis van spelt en voeden die dagelijks zelf.” Met een grijns: “Mijn ouders en ik stemmen er zelfs onze vakanties op af.”

Ook de Friese specialiteiten zoals suikerbrood, Friese dúmkes en Oranjekoek vinden gretig aftrek bij de klanten van Bakker Kluft. “Een kwart van onze omzet is afkomstig van toeristen”, vertelt Eric. “Een groot deel komt hier voor de watersport, anderen verblijven in het villapark bij het strand. Tussen april en oktober ontvangen we daar zo’n 65.000 toeristen per jaar. Die komen hier niet alleen hun dagelijks brood halen; zij nemen uit ons assortiment aan het einde van de vakantie ook graag iets lekkers mee voor thuis. We hebben zelfs mailtjes gehad van mensen die eenmaal thuis vanuit Amerika de vraag stelden of wij nog eens twintig suikerbroden wilden opsturen!”

Stoepbord en sfeerverlichting
Bakker Kluft opende korte tijd naast het moederbedrijf in Makkum ook een filiaal met lunchroom in Harlingen. Het verdelen van zijn aandacht over twee winkels beviel Eric echter niet en het filiaal is afgestoten. Toch behoudt hij de aandacht voor horeca. “In het pand naast onze bakkerij, dat nu nog een woonhuis is, gaan we binnen afzienbare tijd een lunchroom openen. Tot die tijd wilde ik sowieso alvast graag iets met koffie doen. Ik zie de toeristen hier ’s ochtends door het dorp fietsen, maar er is nog nergens een plekje open om koffie te drinken. Die omzet pak ik graag mee!”

Voor de winkel in de Kerkstraat staat daarom tegenwoordig een klein tafeltje met twee stoeltjes. Ook staat er een sfeervol stoepbord van Douwe Egberts bij de ingang en er hangt sfeerverlichting van de koffieleverancier in de etalage. Het is voldoende om duidelijk te maken dat men hier koffie kan krijgen. En dat laten de toeristen in Makkum zich geen twee keer zeggen.

“Ik wist dat er belangstelling voor zou zijn, maar de aanloop heeft me wel verrast”, lacht Eric. “Aanvankelijk hadden we de koffieautomaat in de winkel staan. Het is een mooi apparaat en ik vond dat heel gezellig staan. Mensen kochten een bekertje bij de kassa en konden dit vervolgens zelf vullen bij de automaat. Het werd echter geen succes. Op de een of andere manier zaten mensen overal aan of gingen de automaat zelf resetten; er ontbraken op een gegeven moment zelfs onderdelen. Daarom staat de koffieautomaat nu achter de toonbank. De winkeldames maken de koffie klaar en kunnen ondertussen eventueel de rest van de bestelling of de betaling afhandelen. Zo loopt het prima.”

Vertrouwde leverancier
Bakker Kluft serveert de koffie in biologisch afbreekbare kartonnen bekers met houten lepeltjes. Klanten kunnen koffie, cappuccino, espresso of latte macchiato bestellen. Ook thee behoort tot de mogelijkheden. “We hebben de theedoos op de toonbank gezet. Dat geeft lekker veel kleur en trekt meteen de aandacht. Naast de koffieautomaat hebben we een klein koelkastje geplaatst voor de melk. Met name bij een cappuccino bestellen mensen graag een belegd broodje: het is echt een genietmomentje voor bijvoorbeeld fietsers en wandelaars. Soms zetten we het parkeervak voor de winkel ook vol met stoeltjes; dan kan een heel gezin hier samen zitten eten. Prachtig toch?”

Eric vindt het heel plezierig dat hij door Beko Koffie geen nieuwe leverancier in huis heeft hoeven halen, maar zijn koffiebonen, bekers, lepeltjes, melk en thee gewoon bij Beko Groothandel kan bestellen. “Het loopt allemaal met de reguliere bestellingen en facturen mee. Ideaal, want er komt dus ook niet meer administratie bij kijken. Bovendien kende ik Beko al als een betrouwbare en fijne partner, die altijd goede service levert. Toen ik hoorde dat zij in samenwerking met Douwe Egberts nu ook koffie en koffieautomaten leveren, hoefde ik geen seconde langer na te denken. Het is al met al een betrekkelijk kleine investering, die mede door de bijverkoop van belegde broodjes en snacks echt veel waarde toevoegt aan ons bedrijf. Beko Koffie zorgt met heel weinig moeite en inspanning voor significant meer omzet.”


Heeft u ook interesse in starten met Beko Koffie of bent u op zoek naar meer informatie? Neem dan contact op met uw accountmanager of kijk op: www.beko-koffie.nl

Ook interessant om te lezen

  Hoofdbestuurslid Bas van Esch
  Lid in beeld
  Hoofdbestuurslid Bas van Esch
  “Het laatste wat wij willen, is in een ivoren toren zitten”, zegt bakker Bas van Esch over het landelijk hoofdbestuur van Beko. “Daarom is de binding met leden zo belangrijk en daarom moeten bestuursleden liefst praktiserend bakkers zijn.
  Lid in beeld
  beko coöperatie
  Ledenraadslid Vera ten Brinke
  Lid in beeld
  Ledenraadslid Vera ten Brinke
  Sinds afgelopen jaar is Vera ten Brinke van Sis & Bro Bakery in Ommen regionaal bestuurder voor de regio Beko Noord.
  Lid in beeld
  beko coöperatie
  Ledenraadslid Björn Bijl
  Lid in beeld
  Ledenraadslid Björn Bijl
  Björn Bijl, eigenaar van Bakkerij Westerpark in Amsterdam, is in 2020 bestuurslid geworden voor de regio Beko Midden.
  Lid in beeld
  beko coöperatie