Menu
totaalpartner in business

Assortiment aangevuld met Chocolade Compleet

23 april 2019

Hans, de Echte Bakker vult assortiment aan met chocolade

“Spielerei”, noemt Anne van IJzendoorn het verwerken van ambachtelijke producten onder het toeziend oog van de klant. Sinds ze drie cursussen van Chocolade Compleet heeft gevolgd, ziet ze op het gebied van beleving ook grote kansen voor chocolade. “We gaan ook onze winkeldames met chocolade leren werken. Want wat je in de winkel maakt, verkoopt zichzelf. Zeker wanneer je daarnaast bovendien nog iets laat proeven. Huisgemaakt productiewerk is goede handel’.”

door Linda van ’t Land


Wanneer Anne van IJzendoorn drie jaar geleden in september samen met haar banketbakker Stijn een workshop chocoladeletters maken volgt, komt ze zó enthousiast thuis dat haar vader Hans al vrij snel een tempereermachine aanschaft. “Nog vóór Sinterklaas van dat jaar stonden wij in de winkel onder het toeziend oog van onze klanten chocoladeletters te maken.”

En de liefde voor zelf chocolade maken blijkt geen bevlieging. In mei 2018 volgen Anne en Stijn drie cursussen van Chocolade Compleet om nog meer te leren en inspiratie op te doen. “De derde cursus ging voor ons gevoel al richting de patisserie. Ik heb er niet het bedrijf naar of de tijd voor om zelf paaseitjes of bonbons te gaan maken en allerhande vullingen te verzinnen. Maar ik heb er wel heel veel van geleerd. Bovendien: ook het meer simpele spuitwerk waarmee we nu bijvoorbeeld flikken, krakelingen en pindarotsen zelf maken, brengt ons bedrijf al heel veel. Huisgemaakt productiewerk is goede handel.”

Familiebedrijf

Anne groeit op in het familiebedrijf van haar ouders, Hans en Dory van IJzendoorn. Zij bouwen een bakkersbedrijf op met twee winkels in Groesbeek en Beek, waar Anne en haar zus Ellen ondanks werkervaring elders zes jaar geleden toch weer zijn teruggekeerd. Inmiddels is het overnametraject in gang gezet. “Onze ouders zeiden altijd: ga studeren, leer de wereld kennen!”, lacht Anne. “Dat hebben we ook gedaan. Ik heb onder andere vijf jaar lang met heel veel plezier bij een lokale bank gewerkt. Op een gegeven moment dacht ik echter: thuis hebben we óók een mooi bedrijf. Hoe leuk is het om daar kleur aan te gaan geven?”

Naast de twee fysieke winkels is de webshop van Hans, de Echte Bakker inmiddels bijna een volwaardig filiaal, dat 24/7 geopend is. “Zeker in drukke periodes zoals rondom Pasen merken we dat de webshop goede dienst doet. Onze klanten vinden het fijn om op een tijdstip dat het hen schikt en op hun gemak producten uit te zoeken. Ons geeft het verlichting in de winkels, waardoor we ook daar meer aandacht aan onze klanten kunnen geven.” Een bestelling kan tegen een kleine vergoeding worden thuisbezorgd, maar de meeste bestellingen worden opgehaald in Groesbeek; momenteel wordt er hard gewerkt aan manieren om dit proces nog vlotter en gemakkelijker te kunnen laten verlopen. “We willen het liefst dat mensen hun bestellingen buiten de winkel kunnen afhalen en wellicht zelfs buiten de reguliere openingstijden”, aldus Anne. Ook het derde kanaal, met horeca en verzorgingshuizen in de regio, levert een deel van de omzet.

Proeven is overtuigen

“We staan vooral bekend om onze broodsoorten”, weet Anne. “Het GroesBeeks Heuveltje, een luxe krenten- en rozijnenbrood met amandelspijs dat is afgewerkt met amandelschaafsel, is al tientallen jaren een hardloper binnen ons bedrijf. Ook ons saucijzenbroodje, naar een recept van mijn vader Hans, is favoriet.”

Dat er binnen het bedrijf nu ook chocolade wordt gemaakt, valt volgens Anne vooral op wanneer het middenin de winkel gebeurt. “In de nieuwe winkel in Groesbeek gaan we daarom een speciale ruimte creëren, waar ook onze winkeldames met chocolade aan de slag kunnen. Onze ervaring is: wat je in de winkel maakt, verkoopt zichzelf meteen. Terwijl we ermee bezig zijn, laten we de klant voortdurend proeven. Als we bijvoorbeeld chocoladeletters maken, spuiten we ook toefjes chocolade op de werkbank die de klant mag proeven. Niets werkt overtuigender dan dat.”

Pindarotsen met quinoa en spelt

Sinds ze de cursussen bij Chocolade Compleet heeft gevolgd en afgelopen maart ook weer de stand van Chocolade Compleet op Bakkersvak heeft bezocht, barst Anne van de ideeën rondom hun zelfgemaakte chocolade. “Het totaalconcept Chocolade Compleet is natuurlijk zeer breed. Je kunt kennis en inspiratie opdoen, de juiste gereedschappen aanschaffen, de benodigde vaardigheden aanleren, recepturen delen, grondstoffen, machines en verpakkingen kopen. Zelf pik ik de krenten uit de pap en kies wat het beste bij ons en ons bedrijf past. Ik koop bonbons en paaseitjes in bij collega’s, maar maak zelf al het spuitwerk. Zo maken we rondom Pasen bijvoorbeeld vogelnestjes van chocolade, die we vullen met chocolade eitjes. Daar maak ik een leuk cadeaupakket van. Ook van onze krakelingen en pindarotsjes maak ik vrolijke cadeautjes, die met hun verpakkingen en linten de hele winkel opfleuren.”

Anne vindt het leuk om met Chocolade Compleet een eigen stempel op haar chocolade te kunnen drukken. “We maken pindarotsen in melk, puur en wit maar bijvoorbeeld ook met quinoa, spelt of karamel-zeezout. Ik vind het leuk om er onze eigen draai aan te geven. Zo bezorg je de klant een uniek product. En zij blijven ervoor terugkomen, dus we doen kennelijk iets goed!”

Ook interessant om te lezen

  Hoofdbestuurslid Bas van Esch
  Lid in beeld
  Hoofdbestuurslid Bas van Esch
  “Het laatste wat wij willen, is in een ivoren toren zitten”, zegt bakker Bas van Esch over het landelijk hoofdbestuur van Beko. “Daarom is de binding met leden zo belangrijk en daarom moeten bestuursleden liefst praktiserend bakkers zijn.
  Lid in beeld
  beko coöperatie
  Ledenraadslid Vera ten Brinke
  Lid in beeld
  Ledenraadslid Vera ten Brinke
  Sinds afgelopen jaar is Vera ten Brinke van Sis & Bro Bakery in Ommen regionaal bestuurder voor de regio Beko Noord.
  Lid in beeld
  beko coöperatie
  Ledenraadslid Björn Bijl
  Lid in beeld
  Ledenraadslid Björn Bijl
  Björn Bijl, eigenaar van Bakkerij Westerpark in Amsterdam, is in 2020 bestuurslid geworden voor de regio Beko Midden.
  Lid in beeld
  beko coöperatie