Menu
totaalpartner in business

Rook, vuur & focaccia

De Mexicanen hebben hun tortilla’s, de Indiërs hun met yoghurt verrijkte naan en in Scandinavië maken ze platbrood van rogge, haver of gerst. Dun, plat brood was de eerste broodsoort en speelt in veel landen van de wereld nog steeds een hoofdrol. De meest bekende in Europa is de Italiaanse focaccia: het ideale zomerbrood voor bij de borrel en de barbecue.

Focaccia is een Italiaans platbrood dat veel weg heeft van pizza, maar wel wat dikker en luchtiger van structuur. De Italianen eten het overwegend als sandwichbrood, wij zien de focaccia vaker als bijgerecht met olijfolie of groentetoppings. Om grote bubbels in het brood te voorkomen – zodat het geschikt is om te beleggen – wordt het deeg met de hand uitgedrukt tot een egale plak.

Barbecuebrood
Steeds meer tuinen zijn uitgerust met luxe buitenkeukens, buiten koken wordt daarmee populairder en de kwaliteit van de gerechten neemt toe. De consument is op zoek naar luxer brood voor bij de barbecue, zoals borrelbrood, ambachtelijk stokbrood en focaccia. “De focaccia is een echt barbecuebrood”, zegt Michel Schröder, baktechnisch adviseur bij Beko. “Door het in je assortiment op te nemen, speel je in op de barbecuetrend en de steeds langere zomers. Bak hem naturel met wat zeezout en olijfolie, om te dippen in een tapenade, of serveer hem als BLT-sandwich in je eigen lunchroom. De focaccia is van alle markten thuis.”

Tip van baktechnische adviseur Michel Schröder: "Doe inspiratie op voor de ultieme ‘focacciatopping’ of experimenteer met lokale specialiteiten als topping voor een one-of-a-kind focaccia".

Focacciatoppings
De hartige focaccia is al goed ingeburgerd, de zoete variant moeten we nog een beetje in ons hart sluiten. Maar dat komt wel goed, zegt Michel: “Het is heerlijk om zoet met hartig te combineren als topping op een focaccia. Bosbessen met roomkaas en pompoenpitten bijvoorbeeld, of roomkaas met asperges, ham en wat honing. Je kunt het zo gek niet verzinnen of het kan op een focaccia. Maar naturel met wat olijfolie en zout of met zongedroogde tomaten blijven toch wel echte klassiekers.”

Ook interessant om te lezen

  Rise! #2 2020 Rise! #2 2020
  Feest in uw winkel!
  Rise! #2 2020
  Met de inspiratie uit Rise! maakt u dit voorjaar een feestje in uw winkel! Ook (of misschien wel vooral) in deze corona-tijd zoekt de consument lekkere producten om thuis van te genieten!
  Rise!
  [EMPTY]
  Rise! #1 2020 Rise! #1 2020
  De trends van 2020
  Rise! #1 2020
  We hebben de oliebollen net achter de kiezen dus steken de goede voornemens alweer de kop op! Wat betekent dat voor u, als bakker?
  Rise!
  [EMPTY]
  Rise! #4 Rise! #4
  Het einde van 'goed genoeg'
  Rise! #4
  De consument wil niet iets van de schappen trekken en afrekenen. De consument wil echt contact!
  Rise!
  [EMPTY]