Menu
totaalpartner in business

Bijzonder van A tot Z

Roze en gouden chocoladeletters, letters met Amarula vulling en bijzondere decoraties: wie een beetje creatief is, gaat straks voor het wow-effect. Met de chocoladelettervormen van Beko Techniek en Chocolade Compleet geef je een flinke boost aan je Sinterklaas-verkoop.

Chocoladeletters zijn er in alle soorten en maten. De traditionele letters van pure, witte en melkchocolade liggen bij de supermarkt, daar maak je als (banket)bakker en chocolatier het verschil niet mee. Dat doe je wél door jouw vitrine uit te dossen met de meest bijzondere letters. Daarbij spelen zowel de smaak, vorm, decoratie als verpakking een belangrijke rol. Over die verpakking lees je hier meer. Hier gaan we dieper in op de ‘looks van de letter’, op zijn buiten- én binnenkant en de huidige trends: van verrassende vullingen tot sierlijke patronen en smakelijke strooisels en inclusies.

Letters met een twist 

Variëren met je assortiment is makkelijker dan je denkt. Via Beko Groothandel en Chocolade Compleet krijg je alle grondstoffen en inspiratie die nodig zijn voor een wow-effect. Om te beginnen de chocolade zelf, van de beste Callebaut-kwaliteit en gemaakt van 100 procent duurzame cacao. Behalve melk, puur en wit, kun je nu ook kiezen voor de smaken Gold Karamel en Ruby. Vooral met die laatste twee maak je echt het verschil, want deze chocoladesoorten kom je in de supermarkt niet snel tegen. Laat staan een ‘gemarmerde’ letter van diverse soorten (gegoten) chocolade, zoals wit en ruby (roze). Deze letters in afwisselende kleuren zijn echt een unieke verschijning en trekken dan ook veel bekijks.

Spuiten of gieten
Chocoladeletters worden meestal in een mal gegoten. Het alternatief is om de chocolade te spuiten in doppen of rozetjes. “Dat is wat klassieker”, vertelt Ton Jongejan, Chocolate Academy Chef van Callebaut. “Dit doe je rechtstreeks in het doosje van de verpakking. Op die manier maak je de meest sierlijke letters. Je kunt ook kiezen voor een combinatie: met gegoten letters waarop dotjes of rozetjes zijn gespoten. Dat geeft een heel sierlijk effect.”

Extra smaak en structuur
Gespoten letters zijn iets zachter van structuur dan gegoten letters. Door roomboter toe te voegen aan de chocolade wordt deze zachter én goed spuitbaar. Voor de variatie (en een extra bijzondere smaakervaring!) kun je nog extra ingrediënten toevoegen, zoals Malibu, Stroh rum of gedroogde vruchten en gemberstukjes van Stolp. Ook bij letters die gegoten worden, kun je goed variëren met smaak en structuur. Denk bijvoorbeeld aan de gevulde letter, waarin je lekker zachte vullingen kunt combineren met knapperige inclusies, zoals Crisp Pearls of mini-amaretti’s. Via Beko Groothandel bestel je de lekkerste vullingen: van kanten- klare notenpralinés tot tintoretto’s en giandula’s. Maar je kunt ook zelf ganaches maken en die op smaak brengen met bijvoorbeeld Licor43, Gin Tonic en Amarula. Amarula – een romig en fruitige likeur - wordt gemaakt van de marula vrucht, ook wel de Olifantvrucht genoemd. Die naam dankt ze aan het feit dat olifanten dronken worden van het eten van vergiste marula’s.

Het oog wil ook wat
De gevulde letter is vooral populair bij volwassenen. Kinderen kiezen toch wat eerder voor een chocoladeletter die er vrolijk en kleurrijk uitziet. Wat dat betreft heb je als (banket)bakker en chocolatier echt een flinke streep voor op de retail. Wie een beetje creatief is, overdondert zijn klanten met de gaafste decoraties. “Gekleurde letters zijn de trend”, zegt Ton. “Van pastel tot lekker fel. Met onze witte chocolade en de gekleurde Power Flower cacaoboterbloemetjes van Mona Lisa Decorations kun je alle kanten op. Mijn tip: download de Power Flower App in de app store en creëer jouw favoriete kleuren tot in de fijnste details!”

Chocolade Compleet
Via de cursussen van Chocolade Compleet leer je hoe je chocolade kunt kleuren, om er vervolgens mee te spetteren, vegen, marmeren of airbrushen. Ton brengt met een cornetje slierten aan in een mal, in een stijl die doet denken aan action painter Jackson Pollock. Hij laat de slierten uitharden en giet dan zijn chocolade in de mal, over de gekleurde strepen. “Je kunt de gekleurde chocolade ook met de kwast of verfroller aanbrengen”, zegt hij. “Of witte chocolade in meerdere kleuren maken, laten uitharden en die in de mal verkruimelen. Zo krijg je echt de mooiste creaties, die je nergens anders vindt. Je kunt zo creatief zijn als je zelf wil!”

Chocolade Compleet biedt een Chocoladeletter Actiepakket, bestaande uit mallen, verpakkingen en 20 kg callets naar keuze. Bij aankoop van dit actiepakket krijg je maar liefst 4 producten uit de Mona Lisa decoratielijn gratis! Maak ook een zijstap van traditionele chocoladeletters naar bijzondere letters met verschillende vullingen en decoraties, en breng een uniek stukje chocoladebeleving je winkel in! 

Ook interessant om te lezen

  Rise! #2 2020 Rise! #2 2020
  Feest in uw winkel!
  Rise! #2 2020
  Met de inspiratie uit Rise! maakt u dit voorjaar een feestje in uw winkel! Ook (of misschien wel vooral) in deze corona-tijd zoekt de consument lekkere producten om thuis van te genieten!
  Rise!
  [EMPTY]
  Rise! #1 2020 Rise! #1 2020
  De trends van 2020
  Rise! #1 2020
  We hebben de oliebollen net achter de kiezen dus steken de goede voornemens alweer de kop op! Wat betekent dat voor u, als bakker?
  Rise!
  [EMPTY]
  Rise! #4 Rise! #4
  Het einde van 'goed genoeg'
  Rise! #4
  De consument wil niet iets van de schappen trekken en afrekenen. De consument wil echt contact!
  Rise!
  [EMPTY]